Har jag IBS?
IBS står för ”Irritable bowel syndrom” som är en term som används för att beskriva en typ av matsmältningsstörning som kännetecknas av en grupp vanliga symtom.
De vanligaste IBS symtomen är:
- Förändringar i tarmrörelser, som förstoppning och diarré.
- Förändringar i avföringens utseende, inklusive konsistens och färg, slem kan förekomma.
- Uppblåst mage.
- Gaser och rapningar.
- Buksmärtor, värk och kramper.
- Illamående, halsbränna eller sura uppstötningar.
- Lätt mättnadskänsla eller aptitlöshet.
- De flesta blir symtomfria efter att ha gått på toaletten.
Vad är skillnaden på IBS och IBD (inflammatorisk tarmsjukdom)?
IBS och IBD har vissa likheter när det gäller symtom, men IBD som Crohns sjukdom och Ulcerös kolit är vanligtvis mycket allvarligare och mer uppenbara. De orsakas av inflammation i tarmen och autoimmuna reaktioner som påverkar tarmarna och magen.
Varför får man IBS?
Det finns inte en specifik orsak till IBS som gäller för alla, men vanliga faktorer som bidrar till IBS är bl.a:
- Födoämneskänslighet och allergier (särskilt mot mejeriprodukter och gluten).
- Kronisk stress eller tillfälligt höga nivåer av känslomässig eller fysisk stress.
- Mycket resande.
- Förändringar i sömnrutinen och dygnsrytmen.
- Hormonella obalanser eller förändringar (menstruation, klimakteriet eller graviditet kan ge symtom).
Vad kan jag göra för min IBS?
Först behöver man få bort eventuella bakterier, svamp eller annat som inte ska vara i kroppen i överkant – exempelvis candida är en sådan svamp.
Sedan kan man tillföra stödjande örter, goda magbakterier, saltsyra, enzymer och annat. Man kan behöva reparera tarmslemhinnan med tex aloe vera, B-vitaminer, glutamin eller näringspulver speciellt för tarmslemhinnan.
Om det är obalans av bakterier, exempelvis för mycket bakterier (SIBO) som kommit in på fel ställe, då försvinner eller minskar ofta intoleransen om man återställer balansen.
80-85% av personer med IBS har visat sig ha bakteriell överväxt (SIBO) i tunntarmen enligt studier.
Vid SIBO kan man tex ha halsbränna, illamående, uppkördhet, diarré eller rapa mycket. Om man inte upplever det utan bara IBS symtom som förstoppning/diarre och magsmärta så är det bättre att fokusera på mer fiber, probiotika och prebiotica.
Det är dock alltid bra att testa sig för SIBO.
Kosten är det viktigaste!
- Det är viktigt att minska protein och fettintag samt öka fiber intag.
- IBS patienter behöver mer nyttiga fiber. Det är bra att äta stärkelserika grönsaker i alla färger – gärna ångkokta. Även en del frukt, mycket bär, groddar, grönsaksjuice, buljong, misosoppa, vitt lätt protein, quinoa, chiafrön, bra fett som olivolja och avokado.
- Ät inte för mycket mejeriprodukter, ta bort gul ost, rött kött, vitt socker, nötter, stark mat, ägg och gluten helt om det är möjligt.
- Annat som stör är för mycket kaffe, svart te, alkohol, kolsyrade drycker, raffinerade kolhydrater, laxermedel och vissa mediciner.
Födoämnesallergi
Det är vanligt med födoämnesallergi när man har IBS som man kanske inte vet om. Det är därför en mycket god ide att göra födoämnesintoleranstest.
Stress
Kom ihåg att eventuell stress även är en bidragande faktor. Om man upplever stress så behövs det tas hand om med avslappnande övningar, gärna lugn yoga, promenader, avslappnande musik och meditation samt lugnande örter som tex citronmeliss eller uttänkta tillskott just för det som exempelvis L-teanin.
I denna artikel skriver vi mer om utmattning som uppstår vid långvarig stress.
Motion
Det är även mycket viktigt med motion. Studier har visat att regelbunden motion hjälper till att kontrollera stress och kan förbättra matsmältningshälsan.
Läs mer om vad träning gör för hälsan här.
Örter
- Örter som maskros och kronärtskocka stimulerar matsmältningen.
- Andra bra örter är oreganoolja, olivblad, malört, vitlök och gurkmeja för att motverka bakterier, svamp och virus.
- Vid bakteriell överväxt eller candida kan man även dricka Pau D´arco te.
I denna artikel kan du läsa mer om örter.
Kosttillskott
- Om besvär beror på enzymbrist kan det ofta åtgärdas om man lyckas få kroppen att återställa sin egna produktion av enzymer via bra kost och att inta enzymer.
- Vid förstoppning är Ultratarm eller Oxy-Powder idealiskt.
- Andra bra tillskott är B-vitaminer, Magnesium och D-vitamin samt Probiotika* dvs goda magbakterier.
- *Många undrar vilka stammar av probiotika som passar vid IBS och då fungerar Saccharomyces boulardii oftast samt de flesta Bifidobakterierna, som Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium infantis. Men för de flesta går även Lactobacillus plantarum och Lactobacillus acidophilus bra.
- Gärna Gurkmeja(Turmeric) som tillskott dvs man vill åt Turmeric.
- Saltsyra som kosttillskott kan vara stödjande då det förhindrar att bakterier kommer ut i tunntarmen där de inte ska vara vilket är vanligt hos IBS patienter.
Få hjälp av näringsterapeut
Det kan vara en god ide att boka en tid hos en näringsterapeut eller en funktionsläkare som kan hjälpa till att undersöka IBS besvär närmare med hjälp av provtagning.
De guidar även genom en kur och gör födoämnestester som visar om det finns intoleranser mot födoämnen som stör tarmslemhinnan.
Hör av dig till oss om du har frågor!