Är du sugen på att uppgradera dina matvanor men vet inte var du skall börja? Nyårslöften att infria för din hälsa i 2020? Här är mina tio-i-topp vanor för att ge både kropp och sinne näringen de behöver för att må bra – idag, i vår, i år och länge efter det.
1. Smoothies
Smoothies är ett enkelt sätt att öka ditt näringsintag med både färska råvaror samt utvalda tillskott som ekologiskt protein, alger eller gräsjuicepulver. Det går fort att göra och är perfekt som frukost, mellanmål eller påfyllnad efter träning. Ett tips är att tugga när du dricker din smoothie för att aktivera enzymer i munnen som hjälper dig att ta upp näringen.
En bra smoothie börjar med en bra blender. Vår mest populära är Omniblend som helt klart ger mest mixer för pengarna om du frågar mig.
2. Juica mer!
Att dricka färskpressad juice kan vara en av de bästa vanor du kan ha i din vardag. Du kan göra en själv eller köpa färsk, kallpressad juice på en juicebar eller hälsokost nära dig. Grönsaker är tacksamt att juica eftersom du får i dig väldigt mycket mer på det viset. Tänk hur mycket snabbare du kan dricka 500g morötter eller selleri jämfört mot tiden det tar att tugga i sig dem. På jakt efter en bra juicemaskin som kallpressar juice? Kika in här!
3. Gör egen växtbaserad mjölk
Hemmagjord växtbaserad mjölk är både billigt, enkelt och nyttigt. Bara mixa vatten med frön, nötter eller ris/havre och sila av så har du en näringsrik dryck som även funkar bra som bas i smoothies, soppor eller som tillbehör till musli. Några av våra favoriter är mandelmjölk, hampamjölk, chufamjölk och cashewmjölk. Du behöver bara en bra blender och en nötmjölkspåse för att komma igång! Nötmjölkspåse hittar du här.
4. Börja grodda
Groddar innehålller upp till 30 gånger så mycker näring per gram som sina fullvuxna släktingar. Det är som ett naturligt, levande kosttillskott med mängder av hälsofördelar. Att odla egna groddar är extremt billigt i jämförelse med att köpa färdiga, men det kräver så klart lite tid – speciellt om du inte har vanan inne. Våra favoritgroddar just nu är broccoli, solros och rädisa. Vilka är dina favoriter? Klicka här om du vill fylla på med groddfrön eller införskaffa groddutrustning.
5. Byt ut chips och lösgodis mot raw snacks
Ett enkelt tips för att förhöja kvaliteten på din mat är att välja snacks gjorda på nyttiga råvaror. T.ex. genom att ersätta vanlig choklad med raw choklad eller vanliga chips med raw chips. Båda dessa är enkelt och roligt att göra hemma, men finns också att köpa färdiga såklart.
Här är ett roligt recept på raw chips:
Grönkålschips
2 liter tvättad och strimlad grönkål
2-4 msk olivolja
1 tsk salt
Juice från en halv citron
Gör så här: Massera in kålen med olivolja, salt och citron – så den blir mjuk. Man kan även tillföra veganvänlig B-jäst om man önskar för ”ostsmak”, det hittar du här. Sprid ut den insmorda kålen jämt över plåtar. Torka i torkugn cirka 12 timmar på 42 grader. Använder du en ”vanlig” ugn förkortas tiden cirka 1-2 timmar. När chipsen är riktigt krispiga är de klara. Nyfiken på en egen torkugn? Kika här.
6. Ät regnbågens färger
En enkel tumregel när du handlar mat är att försöka få med så många av naturens färger som möjligt. Grönt, lila, orange, rött och gult signalerar alla att maten är rik på antioxidanter och fytonäringsämnen. Det är lätt att hitta alla dessa färger i växtriket: i grönsaker, frukt och bär – ät gärna olika sorter varje dag! Här är roliga färgrika recept på chiapuddingar som är färgade med olika pulver, även dom rika på antioxidanter.
7. Rent vatten
Vi består till ca 70% av vatten. Kvaliteten på detta vatten spelar därför en viktig roll för vår hälsa. En bra start på dagen är att dricka ett stort glas citronvatten. Det kan också vara en god idé att investera i ett bra vattenfilter för att försökra dig om att ditt vatten inte innehåller några ämnen du inte vill fylla på med. Här kan du se våra vattenfilter.
8. Njut av och uppskatta din mat
Oavsett vad du äter så rekommenderar vi att du njuter av det och uppskattar maten. Njutning och tacksamhet har massor med hälsofördelar. Detta gäller inte minst om du någon gång ibland unnar dig mat som kanske inte är ”optimal” ur näringssynpunkt. Enligt t.ex. Deepak Chopra så har närvaro och tacksamhet för maten vi äter nästan lika stor betydelse som vad maten innehåller. Värt att tänka på!
9. Andas
Ibland glömmer vi bort att vårt absolut mest essentiella näringsämne, som vi inte kan klara oss mer än ett par minuter utan, är luft. Att vara medveten om både hur vi andas och kvaltiteten på vår inomhusluft kan därför ge oss stora hälsofördelar. Att praktisera andningsövningar från yoga eller andra traditioner är en god idé för de flesta av oss. Ett annat tips är att förhöja luften hemma genom en Humio Luftfuktare som även kan lyfta upp stämningen med rena eteriska oljor i hemmet.
10. Lugn
Stressa inte när du äter, var i stunden och gör inte för mycket annat. Testa att bara äta maten och njuta av den ibland. Att skapa en lugn och harmonisk stund kring din mat gör väldigt stor skilnad för matsmältning och näringsupptag. Tänk bara på hur det känns att vara avslappnad när du äter jämfört med att kanska klämma i sig en macka på resande fot. Både kroppen och sinnet kommer att tacka dig för den lilla extra omsorg du ger dig själv när du tar tid och rum att slappna av i samband med din näring. Och kom i håg att tugga!