7 knep för mindre uppblåsthet, gaser, diarré, förstoppning, sura uppstötningar m.m. (2023) 1

7 knep för mindre uppblåsthet, gaser, diarré, förstoppning, sura uppstötningar m.m. (2023)

0

Stress, brist på matsmältningsenzymer, för lite magsyra och en obalanserad tarmflora är orsaker som kan ge dålig matsmältning. Det kan te sig som diarré, gasig och uppsvälld mage, förstoppning, magont, sura uppstötningar och så vidare.

Många av dessa besvär kan avhjälpas väldigt enkelt genom att anamma vissa vanor och rutiner eller med hjälp av specifika tillskott.

Matsmältningen

Låt oss ta en titt på matsmältningen och hur den fungerar.

Från munhålan via matstrupen, magsäcken, tolvfingertarmen, tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen färdas din mat på en sju meter lång resa som tar ungefär ett dygn om allt fungerar optimalt.

Med på resan hjälper körtlar, gallblåsa och bukspottskörteln till med vätskor som bryter ner maten så att vi lättare ska komma åt näringen. Under resan sker matsmältningen, då kroppen tar upp den näring och den energi den behöver från maten och släpper ut resten.

Om maten färdas snabbare än ett dygn och visar sig som lös avföring eller diarré går det för snabbt och kroppen hinner kanske inte ta upp all näring ur maten.

Om man däremot har hård mage och det tar längre än ett eller ett par dygn har man förstoppning, vilket kan belasta kroppens avgiftningssystem. 

Vi tar oss ett varv igenom och på vägen får du samtidigt tips för vad som kan hjälpa de olika stegen i matsmältningen.

Munnen

Matsmältningen startar redan i munhålan när du tuggar maten och samtidigt blandar med saliv som innehåller enzym som heter amylas som bryter ner kolhydrater.

Kolhydrater förvandlas senare till glykos och ger kroppen energi (Undvik processade kolhydrater, såsom vitt bröd, pasta, vitt ris och socker som har ett lågt fiberinnehåll och därför kan bidra till förstoppning).

Amylas denatureras när maten och saliven når magsäcken med sitt låga (sura) pH-värde som skapas av saltsyran och då kan inte enzymet bryta ner stärkelse längre. 

1. Tugga maten ordentligt

Därför är det så viktigt att ta sig tid att tugga sin mat ordentligt innan man sväljer och inte hetsäta! 

Beroende på vad man äter så kan det variera hur många gånger man behöver tugga något. Men minst 25 tugg brukar vara tillräckligt per ny tugga.

Du kommer att känna smaker och texturer på ett annat sätt och om du tidigare lidit av svullen mage och gaser kan dessa besvär minska eller till och med försvinna.  

2. Drick tillräckligt med vätska – mellan måltider!

Drick så lite som möjligt medan du äter. Vätskan gör att du producerar mindre saliv och enzymerna inte kan jobba lika effektivt. Vänta minst 30 minuter innan du dricker något efter maten.

Drick istället mellan måltider, gärna 1,5 till 2 liter vatten om dagen. Om du inte dricker tillräckligt, kommer kroppen att kompensera genom att ta vätska från din tarm, vilket kan orsaka förstoppning.

Att dricka rikligt med vätska är ännu viktigare om du äter en kost med mycket fibrer. 

Magsäcken

När du svalt maten öppnar sig magmunnen och släpper in maten i magsäcken. Om den inte stängs som den ska kan man få problem med sura uppstötningar.

Detta är vanligt om man har för lite saltsyra i magsäcken, men kan i en del fall även bero på för mycket saltsyra. Det är dock mer ovanligt.

Syran i magsäcken är stark och dödar de flesta bakterier. Ju mer protein och fett du ätit desto längre ligger maten kvar i magsäcken för att bearbetas och börja brytas ner. Drycker däremot kan snabbt leta sig vidare.

3. Komplettera med matsmältningsenzym

Komplettera måltiden med ett bra matsmältningsenzym. Här är några tips på matsmältningsenzym och tillskott av magsyra som du kan använda för att underlätta din matsmältning.

Alpha Plus HCL Plus

Ett unikt kosttillskott som ger en vegetabilisk växt- och enzymblandning med betain, gentiana, proteas och lipas som bidrar till normal saltsyrebalans i magsäcken och stödjer matsmältningen. Gentianarot är en bitterört. Proteas och Lipas är enzymer.

Ta 1-3 tabletter i början av de största måltiderna. Tabletterna ska sväljas hela tillsammans med vatten. Tugga inte sönder tabletten!

Enzymedica Digest Spectrum

Ett kosttillskott med en unik blandning av enzymer som bryter ner problematiska livsmedel. Detta är en produkt för dig som är känslig mot gluten, mejeriprodukter och kasein, men ändå väljer att äta det vid vissa tillfällen.

Obs! Denna produkt ersätter inte en glutenfri diet för personer med celiaki. 

AlphaPlus Proteazym

Ett kosttillskott av enzymer som hjälper dig bryta ner protein. Proteazym innehåller bland annat proteaser, papain, bromelain och ingefära. Proteas är en grupp av enzym som bryter ner proteiner när de tas till måltid.

Sunwarrior Enzorb

Veganvänliga matsmältningsenzymer med ett mycket brett spektrum med växtbaserade enzymer (25 stycken), speciellt utvalda för att hjälpa din kropp att absorbera och smälta maten.

Dessa veganvänliga enzymer är stabila och fungerar i ett brett pH-intervall, inklusive de syror som finns i vårt matsmältningssystem för att förbättra upptaget av näringen.

Enzymer hjälper till att lindra matkänslighet, bryta ner protein, öka ämnesomsättningen, och bidra till att producera energi.

Tolvfingertarmen

När magsyran arbetat klart glider maten vidare till tolvfingertarmen som är en del av tunntarmen. I tolvfingertarmen använder kroppen bukspott från bukspottskörteln och galla från leverns via gallblåsan som tillsammans bryter ner kolhydrater, fett och proteiner. 

Proteiner omvandlas till aminosyror som tas upp av kroppen och fungerar som kroppens byggstenar. De bygger upp och reparerar kroppens celler, vävnader och muskelmassa.

Aminosyror hjälper också till att bygga upp hormoner, enzymer och antikroppar. Läs mer om proteiner på Morotsliv.com.

Fetter bryts ner med galla från gallblåsan. Matsmältningsenzymerna i tarmarna bryter ner fettet ytterligare i fettsyror och kolesterol, som är ett protein som hjälper till att transportera fettet ut i blodet.

Fett är en viktig energikälla och rätt sorts fett i rätt mängd är viktigt för att vi ska må bra. Fett behövs också för immunförsvaret, blodtrycket och för att bygga upp och reparera cellerna i kroppen.

En hälsosam dos av det feta fettet hjälper till att smörja tarmen och gör avföringen mjukare. Läs om bra fetter och vilka temperaturer de olika fetterna tål på Morotsliv.com.

Tunntarmen

Tunntarmens uppgift är att ta upp näring från maten vi äter och reglera hormonella signalvägar. Näringen tas upp av tunntarmens yta som är imponerande 300 m2.

Vitaminerna absorberas i tunntarmen och transporteras till levern, eller lagras i kroppens olika vävnader.

SIBO är en tarmsjukdom som innebär att du har en överväxt av bakterier i tunntarmen, som normalt ska finnas i tjocktarmen. Symptom är magont, gaser och svullnad.

SIBO kan bero på antibiotikaanvändning, långvarig användning av läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar samt intag av mat som innehåller mycket socker eller raffinerade kolhydrater.

Tjocktarmen

I tjocktarmen bor dina 100-tals miljoner bakterier. Den är bara en meter lång och i den absorberas vatten, salt och mineraler.

Det är av yttersta vikt att motionera och röra på sig för att tarmen ska fungera optimalt och för att förhindra förstoppning. Motionera minst 30 minuter varje dag!

Men utöver det finns det också några andra knep man kan tänka på om man lätt får förstoppning.

4. Håll en bra konsistens

Fibrer ökar volymen och vikten på tarminnehållet vilket förbättrar tarmrörelsen och underlättar tömningen. Du får samtidigt en jämnare blodsockernivå och bättre nivå av blodfetter!

Ät blomkål, broccoli, bönor och ärter.

Kom ihåg att öka fiberintaget långsamt och dricka tillräckligt mellan måltider. Annars är det inte ovanligt att få en tillfälligt gasig eller uppblåst mage.

Holistic Prebivitalis Pro

En fiberrik pulverblandning för tarmens smörsyrabildande bakterier och tarmflorans mångfald. Pulvret består av 12 olika växtbaserade fibrer nedbrutna i olika långa och förgrenade polysackarider som blir mat till för olika typer av goda bakterier i tarmen.

Prebivitalis innehåller bland annat Sunfiber®, resistent stärkelse från grön banan och arabinogalaktan från lärkträd.

Enzymedica Gut Motility

Ett kosttillskott som stödjer tarmen och dess rörelse. Gut Motility innehåller ProDigest®, en kombination av extrakt från kronärtskocksblad och ingefärsrot. Produkten innehåller även äppelcidervinäger.

Magnesium har en milt laxerande effekt när du tar tillräckligt mycket, speciellt magnesiumoxid.

Holistic UltraTarm

Ett kosttillskott vid förstoppning och trög tarm. UltraTarm innehåller magnesiumoxider med låg biotillgänglighet som kan användas av den som upplever tillfälliga problem, till exempel vid resa, eller den som haft trög tarm under en längre tid.

Holistic UltraTarm är skonsam och passar även personer med känslig tarm.

5. Mata dina tarmbakterier

Tarmbakterierna hanterar jäsning och nedbrytning av livsmedel. Lägg till hälsosamma bakterier i din tarmkanal genom att äta vitlök, lök, vanlig yoghurt och olika typer av probiotiska livsmedel.

Thorne FloraMend

Ett kosttillskott med stabila mjöksyrabakterier för tarmfloran. Den kräver inte kylskåpsförvaring och bakterierna överlever kroppstemperatur och magsafter, kapseln är syraresistent. Varje kapsel innehåller 5 miljarder goda mjölksyrabakterier från tre olika stammar.

Dr Mercolas Complete Afterbiotic

Hälsosamma homeostatiska jordbaserade organismer gör Dr Mercolas Complete Afterbiotics till en högkvalitativ produkt för tarmfloran.

Hälsosamma homeostatiska jordbaserade organismer gör Tre typer av bakterier har kombinerats till en unik formel, med sex probiotiska stammar. Varje kapsel av Complete Afterbiotics ger minst 18 miljarder CFU-probiotika (levande bakterier) med ett prebiotika-citrus bioflavonoid komplex. 

Tesseract ProButyrate

Ett kosttillskott med kortkedjiga fettsyror av smörsyra. Metodiken för ProButyrate innebär att kapseln med smörsyra frisläpps först när den kommit ned i tjocktarmen och där frigörs molekyl för molekyl vid den effektiva distributionsformen CyLoc. 

6. Ta hand om tarmen

Idag är det vanligt med IBS, IBD och läckande tarm. När vi ätit mat som vi inte tål kan det irritera tarmen och skapa inflammation och störa det som kallas “tight junctions”. Då börjar större partiklar “läcka genom” tarmväggen och det kan göra det riktigt besvärligt för en del.

Global Healing Aloe Fuzion

Ett kraftfullt koncentrat av ekologisk och biotillgänglig aloe vera med en mycket hög koncentration av acemannan. Gelen från aloeveraplantan hjälper att läka en läckande tarm.

Holistics L-Glutamin

Ett kosttillskott som är populärt bland dem som tränar mycket då glutamin stödjer reparation och återhämtning av muskler efter träning.

Glutamin används som energikälla i cellerna och hjärnan, men även tarmslemhinnan är beroende av glutamin som bränsle. Den är också väldigt bra för att läka tarmen vid IBS, IBD och läckande tarm.

Holitic UltraBalans

En detox örtblanding med 8 örter speciellt framtagen för att rena tarmen och balansera tarmfloran. Man tar 2 kapslar 2 gånger per dag i 3–6 veckor.

Ändtarmen

Slutligen färdas den färdiga avföringen till ändtarmen som säger till att den vill tömmas. Spara det inte till senare, utan lyssna och besök toaletten. Och låt det ta den tid det behöver.

7. Sätt dig på huk

Flera hälsoexperter menar att den moderna toaletten har bidragit till att allt fler får tarm- och bäckenproblematik. Genom att sätta sig på huk över toaletten påskyndar man processen och det blir lättare att uppnå full tömning.

Det som händer är att vinkeln på ändtarmen blir fel i sittande ställning och då skapar en muskel ett tryck på den som gör att vi måste krysta mer. När vi istället sitter på huk så slappnar den muskeln av och ändtarmen rätas ut.

Du kan även underlätta genom att ha fötterna på en pall framför toaletten för att hamna mer mot en huksittande position. Huksittande minskar förstoppning, hemorrojder och svullen mage.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×