Balansera dina hormoner

Balansera dina hormoner

4

PMS, förklimakteriet och klimakteriet.

Tre ord som betyder mycket för kvinnor. Vissa glider igenom dessa faser utan symptom, vissa känner av det litegrann och vissa kämpar sig igenom utan hjälp, men det behöver inte vara så.

Hormoner går att få i balans. Vi ger här en del tips, vid svåra symptom är det alltid bra att söka hjälp.

PMS eller premenstruellt syndrom kallas de besvär många kvinnor kan känna av runt ägglossning och fram till mens. Vanliga PMS-besvär är humörsvängningar, irritation, ilska, oro, ångest, dålig självkänsla och svullna bröst.

När mensen börjar brukar problemen försvinna helt och man känner sig som sig själv igen. Andra symptom kan vara kraftiga blödningar, huvudvärk, uppblåsthet, vätskeretention eller ”restless legs”.

Allteftersom äggstockarnas hormonproduktion minskar genomgår kvinnan först förklimakteriet, sen klimakteriet. Förklimakteriet kan börja upp till tio år innan klimakteriet. I förklimakteriet kanske man har samma PMS som tidigare men symptomen upphör ej längre när mensen börjar.

Mensen kommer oftast tätare, man upplever trötthet och kanske blodbrist. Mensen kan bli mer kraftig med klumpar i blodet. Man kan även uppleva svettningar, vallningar och/eller sömnproblem.

Liknande besvär som alla ovan kan sedan fortsätta in i klimakteriet. Man kan även uppleva gråtattacker, torr hy och torra slemhinnor. Om man vill veta exakt vilken fas man är i går det att ta blodprov.

När du har haft din sista mens och ett år har gått är du troligtvis i klimakteriet. Då kan det vara dags att tänka på bioidentisk hormonbehandling. Man kan då behöva både bioidentiskt östrogen och bioidentiskt progesteron.

Här är östrogen plåster och oralt progesteron ett bra val. Om du tar östrogen, rekommenderats oralt progesteron eller att få regelbunden endometrial övervakning. Detta görs med hjälp av gynekolog.

Östrogen

Östrogen är det viktigaste kvinnliga könshormonet. Det gör så att den kvinnliga kroppen får bröst och större höfter (hos män, kan för mycket kan leda till att mannen får ”bröst” och östrogena fettdepåer på höfterna).

När det är i balans med progesteron är ditt humör stabilt. För vissa kvinnor, kan östrogen och / eller progesteron sjunka, vilket leder till östrogendominans vilket är kopplat till PMS.

För mycket östrogen i förhållande till progesteron kallas även för östrogendominans, men man kan även kalla det brist på progesteron.

Studier har visat att PMS-besvär har en koppling till låga nivåer av progesteron, låga nivåer av signalsubstansen GABA och Seratonin samt lågt magnesium. 

Vad är progesteron?

Progesteron har många funktioner i kroppen. Bl.a. skyddar det livmoderslemhinnan från att växa sig alltför tjock under östrogenets inverkan. Det optimerar och balanserar dessutom östrogenets funktion.

En vis person sa att ”progesteronet är värdinnan på festen som släpper in östrogenet & testosteronet och ser till att de har det bra”. Vid svår PMS kan man behöva öka kroppens progesteron för att må bra.

Progesteronet är det första hormonet som minskar i kroppen efter 35 års ålder. När du är i förklimakteriet kan äggstockarna fortfarande producera progesteron, men de kan behöva en knuff.

Hur kan man öka progesteronet?

1. Man kan öka kroppens progesteron nivån naturligt med C-vitamin. C-vitamin har vid doser på minst 750 mg per dag visat sig höja progesteron hos kvinnor.

2. Munkpeppar kan fungera för kvinnor som har PMS eller är i förklimakteriet. Munkpeppar eller även kallat Vitex eller Agnus-Castus är en ört som har visat sig minska PMS, förmodligen genom att höja progesteron.

I Tyskland, där integrativ medicin praktiseras som standardbehandling är just munkpeppar godkänd för PMS och bröstsmärtor. Tyvärr är det en ört vi ej får sälja.

3. Om man vill testa med bioidentiska hormoner / hormonterapi kan man välja en progesteronkräm (finns på nätet att beställa). Man bör läsa på om detta noggrant innan man väljer det.

Seratonin- en viktig signalsubstans

Studier har visat låga nivåer av serotonin vid PMS-besvär. Det är även kopplat till nedstämdhet och försämrat minne. Serotonin är en lugnande signalsubstans som reglerar bla humör, sömn, sexualitet och aptit, det bildas från tryptofan.

Man kan höja seratonin genom träning, tillskottet 5-HTP, viss kost, fysisk kontakt, massage, solen, meditation, genom att slappna av och genom en välfungerande mage och tarm. 

Vilka kosttillskott kan stärka?

Multivitamin – en multivitamin/mineral är bra att ha som bas. Man kan sedan ”toppa” det med övriga extra tillskott man behöver i perioder.

Magnesium – de flesta av oss behöver magnesium i perioder. Det är en mycket avslappnande mineral.

C-vitamin – alltid aktuellt för mycket och för de flesta. Bla skyddar C cellerna mot oxidativ stress och bidrar ill immunsystemets normala funktion.

B-komplex – även extra B-12 kan ibland behövas i en period om man är låg på energi eller vet att man har låga nivåer. Ett B-komplex med extra B6 kan vara värt att testa vid PMS besvär.

Selen – en fantastisk, kraftfull antioxidant som bidrar till både normal sköldkörtelfunktion och immunförsvarets normala funktion.

Jod – Nascent Iodine kan vara till hjälp för att lindra bröstsmärtor från vätskefyllda cyster och fibroadenomatos men även för sköldkörtelhälsa.

Omega 3  – är bra för både vår hjärna och vårt hjärta.

Q10 – spelar en viktig roll för att bilda energi i cellernas kraftverk mitokondrierna.

D-vitamin – är immunstödjande, som de flesta vet idag.

Nattjusolja eller Gurkörtsolja och/eller andra kallpressade oljor. Båda är rika på GLA (gamma-linolensyra).

Järntillskott – det är bra att ta prov först och se om man behöver järn, efter mensen upphört behövs detta inte. Anemi som kan orsakas av järnbrist kan ge stor trötthet.

Indole-3-carbinol – stödjer leverns arbete med att bryta ned östrogen.

Ta hand om mag- och tarmkanalen, inta Probiotica dvs. hälsosamma magbakterier och se över din kosthållning. Att bygga upp tarmen är en av de viktigaste sakerna du kan göra för din hälsa, vi kan inte säga detta tillräckligt många gånger!

Lägg till en adaptogen. Om kortisol-nivåerna är för höga, för låga eller båda inom samma dag, kan man tex inta örten ashwagandha.

Maca är en ört som visat sig höja sexlusten hos kvinnor, minska ångest. Maca kan vara ett bra val för kvinnor med lågt östrogen. Det finns många adaptogener att välja på.

Andra fantastiska adaptogenska örter som bidrar till balans i kroppen kan vara Rosenrot, Sibirisk Ginseng (Rysk Rot i Sverige), Astragalus, Chaga, Reishi, Lakrits eller Schisandra.

Se över din livsstil!

1. Använd livsstils tekniker som lugnar hjärnan som meditation, avslappning och yoga. Att vara ute i naturen, i skog och mark eller vid vatten är mycket välgörande för nervsystemet.

2. Ta hand om dig själv och motverka stress! Alla behöver återhämtning. Slappna av och slappna av. Unna dig massage. Det är viktigt att förstå att dysfunktionell stress i kroppen är en stor orsak till de flesta hormonella obalanser.

Att vara nära en partner, vänner och familj för värme och samhörighet är essentiellt. Oxytocin höjer testosteron hos män och sänker kortisol. Hos kvinnor, väcker det östrogen och gör att sköldkörteln fungerar bättre.

Binjurarnas funktioner brukar vara de första endokrina funktionerna som sviktar när kroppens normala kompensatoriska respons överväldigas av stress. Man kan då inta både örter och/eller kosttillskott som motverkar stress, tex citronmeliss, kamomill, aminosyran L-teanin, GABA , Glycin eller adaptogener (se ovan).

3. Rör på dig! Det är viktigt att hitta något man gillar så man verkligen vill gå och träna.

Vad tycker du om? Välj gärna träningsform beroende på hur du mår. Vid bra hälsa är intensiv träning och yoga med stretch kanske ultimat.

Om man är trött och har varit eller är utbränd/mycket stressad rekommenderas ej intensiv träning utan kroppen behöver lugnare träning till att börja med. Då kan träning som tex yoga, dans, simning eller snabba promenader passa. Att hoppa studsmatta är mycket bra för vårt lymfsystem.

Att vara fysiskt aktiv stödjer inte bara kroppens organ, skelett och muskulatur, det kan även hjälpa mot sömnbesvär, ångest, oro, nedstämdhet, depression och stress. Dessutom förbättrar det självkänslan och ökar det allmänna välbefinnandet.

4. Kosthållning! Ät sunt och näringsrikt. Grönsaker, bär, frukt, alger, sjögräs, fermenterade grönsaker, groddar, bönor, quinoa, tofu, tempeh, nötter, frön, avokado, bra kallpressade oljor, ekologiska ägg och annat hälsosamt beroende på ditt dietval. A

tt hålla sitt blodsocker stabilt är mycket viktigt, för många är det lättare om man börjar sin dag med en protein shake/smoothie. 

Ju äldre vi blir desto mindre kolhydrater behöver vi. Detta beror också på hur mycket vi tränar. Man kan tex. välja sötpotatis, kålrot, pumpa, råris, bönor, bönpasta etc. och undvika vitt ris, vetemjöl, pommes frites, snabbmat etc.

Se vad som passar just dig när det kommer till kosthållning. Det vi vet som verkligen passar alla oavsett dietval är att äta mycket grönsaker i alla regnbågens färger! Drick även mycket rent vatten – gärna med tex lime eller citron.

Vad ska man vara försiktig med?

Koffein ökar energi tillfälligt genom att höja kortisol, men högt kortisol kan blockera progesteronreceptorer. Även om koffein inte har visat sig sänka progesteronnivåer hos kvinnor som fortfarande har mens har två studier kopplat koffein med PMS-symptom.

Alkoholintag förknippas med PMS som ångest, humörproblem och huvudvärk. Alkohol kan även förvärra ångest och oro.

Gluten. Ja tyvärr är gluten ingen höjdare för vår allmänna hälsa.

Inta måttligt med mjölkprodukter. Hur mår din mage när du äter mjölkprodukter? Fetaost och getost är i allmänhet mer lättsmält.

Undvik vitt socker så mycket som möjligt.

Tips:

Om du vill veta mer om bioidentiska hormoner ber vi dig besöka Mia Lundins hemsida

Hennes blogg är informativ och hon har lång erfarenhet av att hjälpa kvinnor med obalanser. Här hittar du tex. information om vilka märken (på östrogen/progesteron) du kan välja och du kan även köpa en konsultation med henne.

Även sidan hormoni.se är mycket bra. Den skapades av Silvia Oppenheim som varit och är ett stört stöd för alla kvinnor.

Werlabs eller Smart Labz kan man ta ett flertal olika blodprov, tex för att se hormoner, sköldkörtelhälsa eller status b-vitaminer och mycket annat.

Märk att det kan vara svårt att få stöd med hormonella obalanser på vårdcentralen, man behöver för det mesta söka alternativ hjälp.

4 comments

 1. Ulrika Woxlin

  Bra artikel med bra innehåll med tanke på kvinnohälsa❣️👍🏼

  1. Sara på Glimja

   Tack för din feedback Ulrika ✨

 2. Hur kommer det sig att ni inte får sälja munkpeppar? Det finns ju annars att köpa på många hälsokost butiker i Sverige, både fysiska och online.
  Annars jätte fin artikel!

  1. Ellinor Lindström

   Hej Elin! Det får ej säljas i Sverige för Livsmedelsverket/Läkemedelsverket, det är klassat som läkemedel.
   Detta ses över vår hemsida varje år. Gissar att de som säljer det online är baserade utomlands. Hos hälsokosten ser de kanske inte över detta lika noggrant. 🌷💚

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2022

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×