Balansera dina hormoner

Balansera dina hormoner

4

PMS och klimakteriebesvär

…saker som kan påverka kvinnor lite eller mycket. Vissa glider igenom livet utan besvär, vissa känner av det och vissa kämpar sig igenom dagarna vid menstruation eller har mycket svåra klimakteriebesvär.

I denna artikel berättar vi om detta, vad vi kan göra för att stödja oss själva och vilka kosttillskott vi kan inta. Vid svåra symptom är det viktigt att söka hjälp.

1. PMS

PMS eller premenstruellt syndrom kallas de besvär många kvinnor kan känna av runt ägglossning och fram till mens. Vanliga PMS-besvär är humörsvängningar, irritation, ilska, oro, ångest, sömnproblem, dålig självkänsla och svullna bröst.

Andra symptom kan vara kraftiga blödningar, huvudvärk, uppblåsthet, ömma bröst, vätskeretention eller ”restless legs”.

När mensen sedan börjar brukar problemen försvinna helt och man känner sig som sig själv igen.

Vad kan PMS bero på?

Det speglar oftast en obalans i vårt system. Det kan vara knutet till:

  • Ohälsosam kost
  • Näringsbrister
  • Sömnbrist
  • Brist på träning – rörelse
  • Kroppen har svårt att rena sig från gifter, leverns funktion är inte optimal
  • Lågt seratonin
  • Lågt progesteron eller en obalans mellan progesteron/östrogen

Seratonin

Studier har visat att PMS-besvär har en koppling till låga nivåer av signalsubstansen Seratonin. 

Serotonin är en lugnande signalsubstans som reglerar bla humör, sömn, sexualitet och aptit, det bildas från tryptofan.

Man kan höja seratonin genom träning, viss kost, fysisk kontakt, massage, solen, meditation, genom att slappna av och genom en välfungerande mage och tarm. 

Progesteron

Progesteron har många funktioner i kroppen. Bl.a. skyddar det livmoderslemhinnan från att växa sig alltför tjock under östrogenets inverkan. Det optimerar och balanserar östrogenets funktion, det är viktigt för sömnen och vår mentala hälsa. Progesteron dominerar efter ägglossningen.

För många kvinnor kan progesteron sjunka för lågt efter ägglossningen, vilket leder till östrogendominans (för mycket östrogen i förhållande till progesteron) vilket är kopplat till PMS. Vätskerentention och ömmabröst är ett tecken på att det finns en östrogendominans, dvs att det är mer östrogen än protgesteron.

En vis person sa att ”progesteronet är värdinnan på festen som släpper in östrogenet & testosteronet och ser till att de har det bra”.

Progesteronet är det första hormonet som minskar i kroppen efter ca 35 års ålder.

Östrogen

Östrogen är det viktigaste kvinnliga könshormonet. Det gör så att den kvinnliga kroppen får bröst och större höfter. Östrogen gör att våra slemhinnor är återfuktade och dominerar före ägglossning.

När det är i balans med progesteron är humöret stabilt. Östrogenet minskar när vi går in i klimakteriet för att sedan gå neråt och neråt.

2. Förklimakteriet

Allteftersom äggstockarnas hormonproduktion minskar genomgår kvinnan först förklimakteriet, sen klimakteriet för att sedan gå in i menopaus.

Förklimakteriet kan börja upp till tio år innan klimakteriet från 35 år och framåt. I förklimakteriet kanske man har samma PMS symptom som tidigare men symptomen upphör inte på samma sätt när mensen börjar.

Mensen kommer oftast tätare, man upplever trötthet och kanske blodbrist. Mensen kan bli mer kraftig med klumpar i blodet. Man kan även uppleva svettningar och sömnproblem.

När du är i förklimakteriet kan äggstockarna fortfarande producera progesteron, men de kan behöva en knuff. Om man vill veta vilken fas man är i går det att ta blodprov.

3. Klimakteriet

Klimakteriet är den så kallade övergångsåldern där mensen är oregelbunden. Det brukar ske mellan 45-55 år. Man kan nu uppleva nedstämdhet, trötthet, yrsel, gråtattacker, torr hy, torrt hår, ledvärk och torra slemhinnor samt vallningar då östrogenet minskar. Vallningar är det vanligaste symptomet.

När du har haft din sista mens och ett år har gått är du i efterklimakteriet dvs menopaus, mensen har nu upphört. Klimakteriebesvär kan dock pågå efter menopaus i upp till fem år till, det är olika från kvinna till kvinna. Ungefär fem år efter din sista menstruation har kroppens östrogenproduktion minskat till en jämn och mycket låg nivå.

Postmenopaus är tiden efter menopaus och varar resten av en kvinnans liv. 

Kosttillskott för kvinnor

Mag- och tarmkanalen – grunden

Att bygga upp tarmen är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för vår hälsa, detta gäller för alla kvinnor i alla faser.

Optimering av tarmfunktionen hjälper till att säkerställa att överskott av östrogen effektivt kan elimineras från kroppen. Detta gäller även vår leverfunktion.

Som vi nämnde i artikeln längre upp, så kan vi påverka seratonin halten genom en välfungerande mage och tarm. Seratonin är både lungande och humörhöjande.

Man pratar mer och mer om sambandet mellan mage och hjärna. Det har visar sig att hälsan i mag-tarmkanalen – även känd som tarmens mikrobiom – direkt kan påverka hjärnans kemi och vårt humör.

Den goda nyheten är att om vi förbättrar vår tarmhälsa kan vi ofta också förbättra vår mentala hälsa och känna oss mer stabila. Och ingen gillar att ha magproblem, det påverkar verkligen vår livskvalitet negativt.

Självklart så är det kosten som påverkar vår tarmhälsa mest! Den pratar vi mer om längre ner. Men vissa kosttillskott kan stödja vår matsmältningen avsevärt.

Vid dålig matsmältning

Har du problem med svamp, tex candida, kan du behöva örter som motverkar det, vi tipsar då om:

Vid PMS

  • Zink är antiinflammatoriskt och stödjer vid muskelspänningar, humörsvängningar och immunförsvaret.
  • Omega 3 är viktigt för en hälsosam hormonfunktion och för att motverka inflammation i kroppen.
  • Magnesium är muskelavslappnande medel och kan hjälpa för att lindra smärta och kramper.
  • B-komplex. Ett B-komplex med extra B6 kan vara välgörande vid PMS besvär. Bla hjälper de till att skydda mot östrogendominans.
  • Selen – en fantastisk antioxidant som bidrar till både normal sköldkörtelfunktion och immunförsvarets normala funktion. Selen stöder leveravgiftning, hjälper till att främja eliminering av överskott av östrogen.
  • C-vitamin. C-vitamin har vid doser på minst 750 mg per dag visat sig höja progesteron hos kvinnor. Stödjer slemhinnans barriärfunktion.
  • Det finns även en special produkt från Holistic som heter Femmebalans.
  • En del väljer progesteronkräm (finns på nätet att beställa) för att höja progesteronet. Läs på om detta på nätet.

Vid Klimakteriebesvär

  • Omega 3 är viktigt för en hälsosam hormonfunktion och för att motverka inflammation i kroppen.
  • Magnesium är muskelavslappnande och hjälper oss att komma till ro. Ta med fördel på kvällen.
  • E-vitamin är en antioxidant som motverkar inflammation.
  • D-vitamin  förbättrar immunförsvaret.
  • B-komplex. B-vitaminer är mycket viktigt för massvis av funktioner i kroppen, bla är de avgörande för effektiv östrogenmetabolism i levern.
  • C-vitamin stödjer immunförsvaret, kollagen bildning och slemhinnans barriärfunktion.
  • Selen – en fantastisk antioxidant som bidrar till både normal sköldkörtelfunktion och stärker immunförsvaret. Selen stöder leveravgiftning.
  • Q10 – spelar en viktig roll för att bilda energi i cellernas kraftverk mitokondrierna och stödjer hjärtat. Q10 minskar när vi blir äldre.
  • Holistic har en fin special produkt som heter FemmePaus.
  • Kalcium-D-glukarat stödjer leverfunktionen och bidrar till att eliminera överskott av östrogen och toxiner från kroppen.
  • Många väljer hormonbehandling. Vi rekommenderar då att man väljer bioidentisk hormonbehandling: bioidentiskt östrogen och bioidentiskt progesteron. Då får man i regel östrogen plåster eller östrogen spray och oralt progesteron. Detta ska göras i samråd med gynekolog/läkare. Idag finns det flera privata kliniker som erbjuder detta.
  • Det rekommenderas även att få regelbunden endometrial övervakning. Detta görs med hjälp av gynekolog.

Andra tillskott som kan vara viktiga

  1. Multivitamin – en multivitamin är bra som bas för att fylla på lite av allt i rätt balans. Man kan sedan ”toppa” den med övriga extra tillskott man behöver i perioder.
  2. Multimineral – kan behövas som bas, då är denna utan järn och koppar perfekt för kvinnor. Om man intar en multimineral så behöver man se över sin andra tillskott så man inte överdoserar tex selen eller zink.
  3. Jod – Nascent Iodine kan vara till hjälp för att lindra bröstsmärtor från vätskefyllda cyster och fibroadenomatos men är även viktigt för sköldkörtelhälsa.
  4. Järntillskott – det är bra att ta blodprov först och se om man behöver järn. Man ska ta både järn och ferritin prov. Om man blöder mycket kan det verkligen behövas vilket kan ske under förklimakteriet och klimakteriet. Anemi som kan orsakas av järnbrist kan ge stor trötthet. Efter mensen upphört behövs järn i allmänhet inte.
  5. Om du ofta får urinvägsinfektioner så är special tillskott som Uribalans stor hjälp, även oreganoolja tycker många kvinnor är bra för det och extra C-vitamin!
  6. Läs gärna mer om kosttillskott och örter för kvinnor i denna bloggartikel.
Balansera dina hormoner 1

Motverka stress

Vid stress kan man behöva special tillskott. Att hantera stress och motverka stres är mycket viktigt för kvinnohälsan.

Binjurarnas funktioner brukar vara de första endokrina funktionerna som sviktar när kroppens normala kompensatoriska respons överväldigas av stress.

Man kan då inta både örter och kosttillskott som motverkar eller reglerar vid stress, här är någa tips.

Livsstil – 3 viktiga

För att må bra och känna sig tillfreds i livet så vet vi alla att det inte räcker med kunskap om ett problem och kosttillskott. Utan det allra viktigaste som lägger vår grund i livet är vår livsstil och vår inställning till det.

1. Avslappning & närhet

Använd livsstils tekniker som lugnar hjärnan som meditation, avslappning och yoga. Att vara ute i naturen, i skog och mark eller vid vatten är mycket välgörande för nervsystemet.

Alla behöver återhämtning. Slappna av och slappna av. Unna dig massage. Det är viktigt att förstå att dysfunktionell stress i kroppen är en stor orsak till hormonella obalanser.

Att vara nära en partner, vänner och familj för värme och samhörighet är essentiellt. Att skratta och njuta tillsammans. Oxytocin höjer testosteron hos män och sänker kortisol. Hos kvinnor, väcker det östrogen och gör att sköldkörteln fungerar bättre.

Även att göra saker vi tycker om, älskar och njuta av livet är essentiellt. Avsett tid varje dag till saker som du tycker är roligt och intressant, saker som väcker din inre glädje.

2. Röra på sig

Det är viktigt att hitta något man gillar så man verkligen vill gå och träna. Träning är extra viktigt vid PMS besvär eller klimakteriebesvär.

Välj gärna träningsform beroende på hur du mår. Vid bra hälsa är intensiv träning och yoga med stretch kanske ultimat.

Om man har varit eller är utbränd/mycket stressad rekommenderas inte intensiv träning till att börja med utan kroppen behöver lugnare träning i en längre period. Då kan träning som tex yoga, dans, simning eller snabba promenader passa.

Att hoppa studsmatta är super för vårt lymfsystem och skelett.

Styrketräning är väldigt välgörande för hela kroppens försvar och stabilitet och det blir ännu viktigare i högre ålder då skelettet behöver motståndet. Styrketräning (på rätt sätt) förebygger och motverkar benskörhet, artros, artrit, smärta och ryggproblem.

Att vara fysiskt aktiv stödjer inte bara kroppens organ, skelett och muskulatur, det kan även hjälpa mot sömnbesvär, ångest, oro, nedstämdhet, depression och stress. Dessutom förbättrar det självkänslan och ökar det allmänna välbefinnandet.

3. Kosten

Att äta hälsosamt och näringsrikt är en viktig nyckel till långvarig hälsa. Grönsaker, bär, frukt, alger, sjögräs, fermenterade grönsaker, groddar, bönor, linser, quinoa, tofu, tempeh, nötter, frön, avokado, bra kallpressade oljor, ekologiska ägg och annat hälsosamt beroende på ditt dietval.

Att hålla sitt blodsocker stabilt är viktigt, speciellt efter en viss ålder, för många är det lättare om man börjar sin dag med en protein smoothie. Långvarig stress påverkar blodsockret så allt hänger ihop.

Ju äldre vi blir desto mindre kolhydrater behöver vi, samtidigt som vi behöver bra protein och mycket näring. Välj ”bra” kolhydrater som sötpotatis, blomkål, kålrot, betor, pumpa, baljväxter, linser, råris, quinoa, frukt, bär etc.

Se vad som passar just dig när det kommer till kosthållning. Det vi vet som verkligen passar alla oavsett dietval är att äta mycket grönsaker i alla regnbågens färger!

Och kom ihåg att dricka vatten – gärna med lime eller citron.

Balansera dina hormoner 2

Tips

Om du vill veta mer om kvinnas faser och bioidentiska hormoner ber vi dig besöka Mia Lundins hemsida. Hennes blogg är informativ och hon har lång erfarenhet av att hjälpa kvinnor med obalanser.

Även sidan hormoni.se är mycket bra. Den skapades av Silvia Oppenheim som varit och är ett stört stöd för kvinnor. Du kan enkelt bli medlem och ställa frågor och läsa svar.

En annan sida med mycket bra information är vulverine.se.

Werlabs eller Blodkollen eller hos Holistic kan man ta ett flertal olika blodprov, tex för att se hormon status, sköldkörtelhälsa eller status på järn eller folsyra och mycket annat.

4 comments

  1. Ulrika Woxlin

    Bra artikel med bra innehåll med tanke på kvinnohälsa❣️👍🏼

    1. Sara på Glimja

      Tack för din feedback Ulrika ✨

  2. Hur kommer det sig att ni inte får sälja munkpeppar? Det finns ju annars att köpa på många hälsokost butiker i Sverige, både fysiska och online.
    Annars jätte fin artikel!

    1. Ellinor Lindström

      Hej Elin! Det får ej säljas i Sverige för Livsmedelsverket/Läkemedelsverket, det är klassat som läkemedel.
      Detta ses över vår hemsida varje år. Gissar att de som säljer det online är baserade utomlands. Hos hälsokosten ser de kanske inte över detta lika noggrant. 🌷💚

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×