PMS, förklimakteriet och klimakteriet.
Tre ord som betyder mycket för kvinnor. Vissa glider igenom dessa faser utan symptom, vissa känner av det litegrann och vissa kämpar sig igenom utan hjälp, men det behöver inte vara så.
Hormoner går att få i balans. Vi ger här en del tips, vid svåra symptom är det alltid bra att söka hjälp.
PMS eller premenstruellt syndrom kallas de besvär många kvinnor kan känna av runt ägglossning och fram till mens. Vanliga PMS-besvär är humörsvängningar, irritation, ilska, oro, ångest, dålig självkänsla och svullna bröst.
När mensen börjar brukar problemen försvinna helt och man känner sig som sig själv igen. Andra symptom kan vara kraftiga blödningar, huvudvärk, uppblåsthet, vätskeretention eller ”restless legs”.
Allteftersom äggstockarnas hormonproduktion minskar genomgår kvinnan först förklimakteriet, sen klimakteriet. Förklimakteriet kan börja upp till tio år innan klimakteriet. I förklimakteriet kanske man har samma PMS som tidigare men symptomen upphör ej längre när mensen börjar.
Mensen kommer oftast tätare, man upplever trötthet och kanske blodbrist. Mensen kan bli mer kraftig med klumpar i blodet. Man kan även uppleva svettningar, vallningar och/eller sömnproblem.
Liknande besvär som alla ovan kan sedan fortsätta in i klimakteriet. Man kan även uppleva gråtattacker, torr hy och torra slemhinnor. Om man vill veta exakt vilken fas man är i går det att ta blodprov.
När du har haft din sista mens och ett år har gått är du troligtvis i klimakteriet. Då kan det vara dags att tänka på bioidentisk hormonbehandling. Man kan då behöva både bioidentiskt östrogen och bioidentiskt progesteron.
Här är östrogen plåster och oralt progesteron ett bra val. Om du tar östrogen, rekommenderats oralt progesteron eller att få regelbunden endometrial övervakning. Detta görs med hjälp av gynekolog.
Östrogen
Östrogen är det viktigaste kvinnliga könshormonet. Det gör så att den kvinnliga kroppen får bröst och större höfter (hos män, kan för mycket kan leda till att mannen får ”bröst” och östrogena fettdepåer på höfterna).
När det är i balans med progesteron är ditt humör stabilt. För vissa kvinnor, kan östrogen och / eller progesteron sjunka, vilket leder till östrogendominans vilket är kopplat till PMS.
För mycket östrogen i förhållande till progesteron kallas även för östrogendominans, men man kan även kalla det brist på progesteron.
Studier har visat att PMS-besvär har en koppling till låga nivåer av progesteron, låga nivåer av signalsubstansen GABA och Seratonin samt lågt magnesium.
Vad är progesteron?
Progesteron har många funktioner i kroppen. Bl.a. skyddar det livmoderslemhinnan från att växa sig alltför tjock under östrogenets inverkan. Det optimerar och balanserar dessutom östrogenets funktion.
En vis person sa att ”progesteronet är värdinnan på festen som släpper in östrogenet & testosteronet och ser till att de har det bra”. Vid svår PMS kan man behöva öka kroppens progesteron för att må bra.
Progesteronet är det första hormonet som minskar i kroppen efter 35 års ålder. När du är i förklimakteriet kan äggstockarna fortfarande producera progesteron, men de kan behöva en knuff.
Hur kan man öka progesteronet?
1. Man kan öka kroppens progesteron nivån naturligt med C-vitamin. C-vitamin har vid doser på minst 750 mg per dag visat sig höja progesteron hos kvinnor.
2. Munkpeppar kan fungera för kvinnor som har PMS eller är i förklimakteriet. Munkpeppar eller även kallat Vitex eller Agnus-Castus är en ört som har visat sig minska PMS, förmodligen genom att höja progesteron.
I Tyskland, där integrativ medicin praktiseras som standardbehandling är just munkpeppar godkänd för PMS och bröstsmärtor. Tyvärr är det en ört vi ej får sälja.
3. Om man vill testa med bioidentiska hormoner / hormonterapi kan man välja en progesteronkräm (finns på nätet att beställa). Man bör läsa på om detta noggrant innan man väljer det.
Seratonin- en viktig signalsubstans
Studier har visat låga nivåer av serotonin vid PMS-besvär. Det är även kopplat till nedstämdhet och försämrat minne. Serotonin är en lugnande signalsubstans som reglerar bla humör, sömn, sexualitet och aptit, det bildas från tryptofan.
Man kan höja seratonin genom träning, tillskottet 5-HTP, viss kost, fysisk kontakt, massage, solen, meditation, genom att slappna av och genom en välfungerande mage och tarm.
Vilka kosttillskott kan stärka?
Multivitamin – en multivitamin/mineral är bra att ha som bas. Man kan sedan ”toppa” det med övriga extra tillskott man behöver i perioder.
Magnesium – de flesta av oss behöver magnesium i perioder. Det är en mycket avslappnande mineral.
C-vitamin – alltid aktuellt för mycket och för de flesta. Bla skyddar C cellerna mot oxidativ stress och bidrar ill immunsystemets normala funktion.
B-komplex – även extra B-12 kan ibland behövas i en period om man är låg på energi eller vet att man har låga nivåer. Ett B-komplex med extra B6 kan vara värt att testa vid PMS besvär.
Selen – en fantastisk, kraftfull antioxidant som bidrar till både normal sköldkörtelfunktion och immunförsvarets normala funktion.
Jod – Nascent Iodine kan vara till hjälp för att lindra bröstsmärtor från vätskefyllda cyster och fibroadenomatos men även för sköldkörtelhälsa.
Omega 3 – är bra för både vår hjärna och vårt hjärta.
Q10 – spelar en viktig roll för att bilda energi i cellernas kraftverk mitokondrierna.
D-vitamin – är immunstödjande, som de flesta vet idag.
Nattjusolja eller Gurkörtsolja och/eller andra kallpressade oljor. Båda är rika på GLA (gamma-linolensyra).
Järntillskott – det är bra att ta prov först och se om man behöver järn, efter mensen upphört behövs detta inte. Anemi som kan orsakas av järnbrist kan ge stor trötthet.
Indole-3-carbinol – stödjer leverns arbete med att bryta ned östrogen.
Ta hand om mag- och tarmkanalen, inta Probiotica dvs. hälsosamma magbakterier och se över din kosthållning. Att bygga upp tarmen är en av de viktigaste sakerna du kan göra för din hälsa, vi kan inte säga detta tillräckligt många gånger!
Lägg till en adaptogen. Om kortisol-nivåerna är för höga, för låga eller båda inom samma dag, kan man tex inta örten ashwagandha.
Maca är en ört som visat sig höja sexlusten hos kvinnor, minska ångest. Maca kan vara ett bra val för kvinnor med lågt östrogen. Det finns många adaptogener att välja på.
Andra fantastiska adaptogenska örter som bidrar till balans i kroppen kan vara Rosenrot, Sibirisk Ginseng (Rysk Rot i Sverige), Astragalus, Chaga, Reishi, Lakrits eller Schisandra.
Se över din livsstil!
1. Använd livsstils tekniker som lugnar hjärnan som meditation, avslappning och yoga. Att vara ute i naturen, i skog och mark eller vid vatten är mycket välgörande för nervsystemet.
2. Ta hand om dig själv och motverka stress! Alla behöver återhämtning. Slappna av och slappna av. Unna dig massage. Det är viktigt att förstå att dysfunktionell stress i kroppen är en stor orsak till de flesta hormonella obalanser.
Att vara nära en partner, vänner och familj för värme och samhörighet är essentiellt. Oxytocin höjer testosteron hos män och sänker kortisol. Hos kvinnor, väcker det östrogen och gör att sköldkörteln fungerar bättre.
Binjurarnas funktioner brukar vara de första endokrina funktionerna som sviktar när kroppens normala kompensatoriska respons överväldigas av stress. Man kan då inta både örter och/eller kosttillskott som motverkar stress, tex citronmeliss, kamomill, aminosyran L-teanin, GABA , Glycin eller adaptogener (se ovan).
3. Rör på dig! Det är viktigt att hitta något man gillar så man verkligen vill gå och träna.
Vad tycker du om? Välj gärna träningsform beroende på hur du mår. Vid bra hälsa är intensiv träning och yoga med stretch kanske ultimat.
Om man är trött och har varit eller är utbränd/mycket stressad rekommenderas ej intensiv träning utan kroppen behöver lugnare träning till att börja med. Då kan träning som tex yoga, dans, simning eller snabba promenader passa. Att hoppa studsmatta är mycket bra för vårt lymfsystem.
Att vara fysiskt aktiv stödjer inte bara kroppens organ, skelett och muskulatur, det kan även hjälpa mot sömnbesvär, ångest, oro, nedstämdhet, depression och stress. Dessutom förbättrar det självkänslan och ökar det allmänna välbefinnandet.
4. Kosthållning! Ät sunt och näringsrikt. Grönsaker, bär, frukt, alger, sjögräs, fermenterade grönsaker, groddar, bönor, quinoa, tofu, tempeh, nötter, frön, avokado, bra kallpressade oljor, ekologiska ägg och annat hälsosamt beroende på ditt dietval. A
tt hålla sitt blodsocker stabilt är mycket viktigt, för många är det lättare om man börjar sin dag med en protein shake/smoothie.
Ju äldre vi blir desto mindre kolhydrater behöver vi. Detta beror också på hur mycket vi tränar. Man kan tex. välja sötpotatis, kålrot, pumpa, råris, bönor, bönpasta etc. och undvika vitt ris, vetemjöl, pommes frites, snabbmat etc.
Se vad som passar just dig när det kommer till kosthållning. Det vi vet som verkligen passar alla oavsett dietval är att äta mycket grönsaker i alla regnbågens färger! Drick även mycket rent vatten – gärna med tex lime eller citron.
Vad ska man vara försiktig med?
Koffein ökar energi tillfälligt genom att höja kortisol, men högt kortisol kan blockera progesteronreceptorer. Även om koffein inte har visat sig sänka progesteronnivåer hos kvinnor som fortfarande har mens har två studier kopplat koffein med PMS-symptom.
Alkoholintag förknippas med PMS som ångest, humörproblem och huvudvärk. Alkohol kan även förvärra ångest och oro.
Gluten. Ja tyvärr är gluten ingen höjdare för vår allmänna hälsa.
Inta måttligt med mjölkprodukter. Hur mår din mage när du äter mjölkprodukter? Fetaost och getost är i allmänhet mer lättsmält.
Undvik vitt socker så mycket som möjligt.
Tips:
Om du vill veta mer om bioidentiska hormoner ber vi dig besöka Mia Lundins hemsida.
Hennes blogg är informativ och hon har lång erfarenhet av att hjälpa kvinnor med obalanser. Här hittar du tex. information om vilka märken (på östrogen/progesteron) du kan välja och du kan även köpa en konsultation med henne.
Även sidan hormoni.se är mycket bra. Den skapades av Silvia Oppenheim som varit och är ett stört stöd för alla kvinnor.
På Werlabs eller Smart Labz kan man ta ett flertal olika blodprov, tex för att se hormoner, sköldkörtelhälsa eller status b-vitaminer och mycket annat.
Märk att det kan vara svårt att få stöd med hormonella obalanser på vårdcentralen, man behöver för det mesta söka alternativ hjälp.
4 comments
Bra artikel med bra innehåll med tanke på kvinnohälsa❣️👍🏼
Tack för din feedback Ulrika ✨
Hur kommer det sig att ni inte får sälja munkpeppar? Det finns ju annars att köpa på många hälsokost butiker i Sverige, både fysiska och online.
Annars jätte fin artikel!
Hej Elin! Det får ej säljas i Sverige för Livsmedelsverket/Läkemedelsverket, det är klassat som läkemedel.
Detta ses över vår hemsida varje år. Gissar att de som säljer det online är baserade utomlands. Hos hälsokosten ser de kanske inte över detta lika noggrant. 🌷💚