Bäst i test 2021: Flytande Zink

Bäst i test 2021: Flytande Zink

4

Tycker du det är svårt att veta vilket kosttillskott du ska välja? 

Idag kommer vi jämföra tre olika kosttillskott med flytande zink. Vilket är mest prisvärt och hur skiljer sig smaken i de olika produkterna?

Vad är zink?

Zink är ett metalliskt grundämne och ett livsnödvändigt mineral som finns i alla celler  i kroppen. Det ingår i hundratals enzymer i kroppen som bland annat påverkar bildandet av kroppens material såsom skelett, tänder, brosk, bindväv, hud, hår och naglar. Men zink finns också i hög halt i ögon, hjärna, binjurar, könsorgan, sköldkörtel, lever och njurar. 

Zink är viktigt för matsmältning, syn, hörsel och smak och behövs även för spermaproduktion, immunförsvar och sårläkning. Zink är nödvändig för celldelning, celltillväxt, cellreparation och behövs för insulinets frigörande. 

Under de senaste åren har man kunnat konstatera att zink dessutom har en återställande funktion i samband med förkylningar.

Vi utsöndrar extra mycket zink vid infektioner, stress och ansträngande träningspass. Eftersom zink inte lagras i kroppen är vi beroende av ett tillräckligt dagligt intag.

Symptom på zinkbrist

Zink påverkar hela kroppen. Depression, sämre koncentrationsförmåga, lågt spermieantal, låg testosteronnivå och försämrad sårläkning är andra tecken på zinkbrist. Till de vanligare hudförändringarna som uppstår vid zinkbrist hör akne, eksem, hudsprickor, bölder, rosacea och psoriasis.

Om kroppen inte har tillräckligt med zink så kan du märka det på:

 • Försvagat lukt- och smaksinne
 • Försämrad sårläkning och hudproblem
 • Håravfall och sköra naglar
 • Försämrat mörkerseende
 • Utmattning 
 • Depression
 • Ökad mottaglighet för infektion och diarré
 • Omfattande viktnedgång och muskelkramper

Om du är nyfiken på vad zink är och hur det fungerar i kroppen kan du läsa mer på Morotsliv.

Zinkformer

Zinktillskott finns i alla tänkbara former. Tabletter, pulver, kapslar, pastiller, i flytande form och som salvor. 

Zinktillskott förekommer i former såsom zinkhistidin, zinkpikolinat, zinkbisglycinat, zinkglukonat och slutligen zinksulfat, som ska tas på fastande mage och som är bland de vanligaste formerna i tillskott. 

Rekommenderad dos bör ej överskridas. Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost.

Flytande zink eller zinkpiller

Genom att välja flytande zink som kosttillskott slipper man tabletter och kapslar. 

Tabletter behöver någon form av bindningsmedel som håller ihop dem så de inte smular sönder. 

Kapslar består ofta av cellulosa eller gelatin vilket också är onödigt och som vi kan vara mer eller mindre känsliga mot. Dessutom kan både tabletter och kapslar upplevas vara besvärliga att svälja.

Med flytande zink slipper du de bekymren.

Flytande zink smaktest

Ett smaktest med zinksulfatheptahydrat är ett bra sätt att utvärdera zinkstatus, eftersom smaklökarna styrs av zinkberoende enzymer. Man bedömer då smakupplevelsen efter att man hållit 1/2 matsked zinksulfat utspätt med en klunk vatten i munnen under 10–15 sekunder.

 • Stark, motbjudande smak direkt efter intag innebär att personen har bra zinkvärden och zinkförråd.
 • Måttlig metallsmak betyder en måttlig zinkbrist.
 • Något söt eller sträv smak betyder ganska långvarig eller allvarlig zinkbrist.
 • Om det smakar som vatten betyder det svår och långvarig zinkbrist.

Test av tre olika flytande zinkpreparat

Jag har bekantat mig med tre olika flytande zinkpreparat som finns i Glimjas utbud. De är Alpha Plus, Mary Ruth’s och Vimergys zinksulfat.

Flytande zink från Alpha Plus

Alpha Plus Zinksulfat

Flytande Zink från Alpha Plus är ett flytande zinktillskott av zinksulfat och ett bra budgetalternativ för dig som följer Medical Mediums (Anthony Williams) rekommendationer.

Dosering vuxna: 5 ml ger 15 mg zink dagligen. Bör spädas med ca 1/2 dl vatten.

Innehåll per dagdos: 15 mg zink.

Ingredienser: Vatten, zinksulfat.

Innehåll per flaska: 250 ml, 50 doser.

Tillverkare: Alpha Plus, Sverige.

Pris: 199 kr

MaryRuth's flytande ionic zink

Mary Ruth´s Ionic Zinc

Mary Ruth´s Ionic Zinc är ett flytande zinktillskott av formen zinksulfat.

Dosering vuxna: 3 ml (6 pump av pipetten) per dag med mat – bör spädas med ca 1/2 dl vatten. Detta ger 11,25 mg zink dagligen.

Dosering barn & unga vuxna:

Unga vuxna (11-17): 3 ml per dag.

Barn (4-10 år): 3 ml per dag.

Barn (2-3 år): 0,8 ml (1 pump) som ger 3 mg zink per dag.

Innehåll per dagdos (3 ml): 11,25 mg zink (som zinksulfat).

Ingredienser: Zinksulfat, ekologiskt glycerin (från senapsfrö) och renat vatten.

Innehåll per flaska: 120 ml, ca 40 doser.

Tillverkare: Mary Ruth´s, USA.

Pris: 269 kr

Vimergy Flytande Zinksulfat

Vimergy Zinc

Vimergy´s Zinc är ett flytande kosttillskott av zinksulfat som rekommenderas av Medical Medium. 

Dosering vuxna: 2 pipetter = 2 ml. Denna dos kan tas 1-2 gånger per dag. 

Innehåll per dagdos: 2 pipetter 2 gånger om dagen ger 15 mg zink.

Ingredienser: Zinksulfat, ekologiskt vegetabiliskt glycerin (från linfröbas), renat vatten, ekologisk äppeljuice.

Innehåll per flaska: 100 ml, 25-50 dagsdoser.

Tillverkare: Vimergy, USA.

Pris: 389 kr

Utvärdering

Det som dessa tre har gemensamt är att de innehåller zinksulfat, vilket är den form som tas upp bäst på tom mage tillsammans med lite vatten. De är också fria från citronsyra, alkohol, majs och skadliga ingredienser.

Smaken

Om man vill testa sin zinkstatus är Alpha Plus zinksulfat ett bra alternativ för att göra smaktestet, eftersom det inte innehåller annat än just zinksulfat och vatten. Smaken beror därför på den egna zinkstatusen.

Mary Ruth’s innehåller glycerin, vilket ger en sötare smak och passar därför om man är känslig för smak.

Vimergys har bäst smak tackvare äppeljuicen och därför blir den troligen också den mest tilltalande för många smakmässigt.

Priset

Alpha Plus Zinksulfat har lägst pris på 199kr. Följer du Medical Mediums rekommendationer så är detta ett alldeles utmärkt budgetalternativ till Vimergys Zinksulfat.

Mary Ruth’s Zinksulfat ligger på 269kr, mittemellan de två andra i prisklass. Vimergy har istället ett premiumalternativ på 389kr med den bästa smaken.

Min favorit & råd

Min vinnare blir Flytande Zink från svenska Alpha Plus

Motiveringen är att jag vid behov kan testa hur min zinkstatus ser ut med smaktestet då produkten inte har några andra smaker än zink. Det gör att jag kan sänka min dosering om jag märker att behovet är lägre och höja igen när läget ändras. 

Då produkten kommer i en större flaska och tillverkas i Sverige, så ger den också mindre miljöpåverkan och mindre avfall.

Men om det viktigaste för dig är att du får i dig din zink och om du är känslig med smaker. Då kan Mary Ruths zinksulfat vara ett bra alternativ. Lite billigare än Vimergy och bättre smak än Alpha Plus.

Eller Vimergys zinksulfat som helt klart har bäst smak och är det som tillskott som Medical Medium rekommenderar.

4 comments

 1. Leena Kuure

  Tack för jättebra info🤗

 2. Mycket intressant om zinktestet. Men jag undrar hur man måttar in 0,1% zink till ’en klunk’ vatten. Får man fel testresultat om man inte har så små måttkoppar?

  1. Hej! Tack för din fråga 😊 Måtten är Alpha Plus egna, men det är inte så noga. Jag brukar ta en halv matsked ren zinksulfat. Man måste inte blanda ut med vatten eftersom smaken är det viktigaste. Kontakta oss gärna igen om du har fler tankar! Glimjande hälsningar 💚

 3. Kerstin Nilsson

  Jag förstår inte riktigt förhållandet vatten zink vid test, 0,1 ml i en klunk vatten. Hur mycket är 0,1 ml, hur kan jag mäta upp det.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×