Bästa tiden på dagen att ta dina tillskott

Bästa tiden på dagen att ta dina tillskott

16

En fråga vi ofta får är när på dagen man skall ta ett visst tillskott eller ört, samt om man bör ta dem i samband med måltid eller inte. Här är en liten guide med de vanligaste tillskotten och när det är mest effektivt att ta dem. 

Morgon eller förmiddag

På morgonen är kroppen lite extra mottaglig för näringsupptag, och vi vill gärna ta tillskott som stimulerar energiproduktion och mental klarthet. En del av dessa kan av samma anledning vara bra att undvika på kvällen, speciellt om du är känslig och/eller har svårt att varva ned. 

B-komplex
Vitamin B-12
Multivitaminer – kan man dela upp tex. hälften på morgonen och hälften på eftermiddagen.
C-vitamin – vid sjukdom kan c-vitamin tas flera gånger per dag.
D-vitamin (gärna tillsammans med fett i maten).
Q10
Maca
Järn (viktigast är att undvika mjölk, koffein, zink samt D vitamin tillskott samtidigt då de stör upptaget).

När som helst på dagen

Dessa tillskott går bra att ta när som helst på dagen, då de sällan upplevs som vare sig stimulerande eller avslappnande. De ger endast näring till kroppen och hjälper den att anpassa sig till vad som behövs just nu. 

Omega-3 (algolja eller fiskolja).
Kalcium (enligt vissa allra bäst på morgonen – beror på blandningen).
– De allra flesta adaptogener
Greens och alger
Antioxidanter

Eftermiddag eller kväll

På kvällen vill vi stödja kroppen till avslappning och återhämtning. Här är de vanligaste tillskotten som är bra att ta antingen vid middagen eller närmaste timmen före läggdags. 

Magnesium (går även fint på eftermiddagen).
Zink (går även fint på eftermiddagen).
Aloe Vera
Citronmeliss
– Kamomill
Reishi (går bra morgon och kväll, men kan hjälpa till med avslappning på kvällen).
L-Teanin (går även fint på eftermiddagen).

Med eller utan mat? Detta står oftast på burken, så läs gärna där

Med mat

De här tillskotten bör tas tillsammans med mat för att få bäst effekt: 

D-vitamin
Matsmältningsenzymer
– Viss Probiotika – Mjölksyrabakterier (se instruktion på burken).
– Q10
Selen
B-komplex
– Multivitamin
Kalcium

Före mat

De här tillskotten bör tas på tom mage för att få bäst effekt:

Zinksulfat
Vitamin B-12 om inget annat står på burken
Systemiska enzymer
– Viss probiotika (se instruktion på burken).
L-lysin
Glutation
Alfa-Liponsyra

Speciella tillfällen

Här är exempel på tillskott som bör tas i kortare perioder, som en kur för ett speciellt syfte eller en kur med örtextrakt. För vilken tid på dygnet de bör tas, samt om de kan tas med mat eller inte; se instruktion på burk/flaska. 

Oregano
– Oreganoolja

Olivblad
Tranbärsextrakt/D-mannos
Fungal Defense
Androtrex
– Reningskurer av olika slag som tex Metal Cleanse, Liver Health, Mycozil.

Hoppas denna översikt är till hjälp. Om du har några frågor så tveka inte att höra av dig till oss!

16 comments

 1. Hej och tack för ett bra inlägg! 🙂
  Men det stod ingenstans när man bör äta probiotika.
  Jag brukar äta probiotika på morgonen ihop med B-komplex och D-vitamin. Funkar det?
  Mvh
  //Kristin

  1. Hej Kristin,

   Tack för din fråga och så kul att du uppskattar inlägget!? Det är olika hur man gör, på morgonen går fint med D-vitamin & B-komplex, men du kan även inta den på kvällen innan du går och lägger dig. Det beror faktiskt lite på vanor och vad som gör det lättast för dig att komma ihåg när du ska ta den. Jag brukar ta den och magnesium på kvällen? Skriv gärna till kundservice om du har fler funderingar så ska vi hjälpa dig ? Hälsningar Rahima, Produktexpert

 2. Okej, tack snälla för svar!
  Men då krockar inte magnesium och probiotika med varandra då?
  Jag tar magnesium för att kunna sova och det funkar verkligen super! 🙂
  //Kristin

  1. Daniella på Kundservice

   Hej Kristin! Det går utmärkt att ta de två tillsammans, personligen tar jag de två på kvällen? Hör gärna av dig på [email protected] om du har fler funderingar! ?

 3. Vilken bra artikel! Det är just sådan info jag ofta saknar när jag läser om kosttillskott i olika sammanhang. När och hur man ska ta olika kosttillskott är ju många gånger avgörande för att få önskad effekt av dem.

 4. Hej! Jag har fått d vitamin och kalcium utskrivet av läkaren pga benskörhet. Men han sa till mig att ta dessa på kvällen.. Finns det någon orsak till det?

  1. josefinallstadius

   Hej, tack för din fråga!
   Gällande doseringen din läkare rekommenderat så får vi hänvisa till denne om du har frågor. Vi känner inte till studier som jämför upptag vid olika tider på dygnet.
   Bra att tänka på vad gäller D-vitamin är att den är fettlösligt, dvs du ska helst ta det med mat som innehåller fett (behöver inte vara mycket fett, men helt fettfri mat ger inte lika bra upptag).
   Glimajnde hälsningar,
   Josefin på Costumer Happiness

   1. Är det sant? Det borde ju finnas ”MASSOR” av studier på upptaget av näringsämnen! Det är ju ett av de absolut viktigaste (livsavgörande faktiskt) processerna vi behöver kunskap om. Vad lägger universiteten/staten pengar på egentligen..? Nu blev jag helt ställd.

 5. Tack för en bra lista precis vad jag brukar undra över vilken tid är bäst att ta olika vitaminer och vilka krockar med varandra svaren finns här hos Glimja

  1. Sara på Glimja

   Vad fantastiskt att höra att vi kunnat hjälpa dig med detta Marie! 💚

 6. Hej! Vilken bra information!
  Jag undrar hur sent på kvällen man kan ta tillskott av spårämnen. Aussi trace minerals innehåller mer än 70 olika mineraler. Ibland kommer jag hem så sent från jobbet typ vid 22,30. Kan man ta då?

  1. Ellinor Lindström

   Hej! Tack! 😊 Det viktigaste är att det inte stör din sömn, det kan påverka lite olika, det känner du bäst själv. Matsmältningen saktar dock ner under sömnen så det skulle kunna påverka upptaget menar vissa.🙏💚

 7. Hej !!
  Jag köpte detox tabletter det står att ta 2 tabletter men förklara inte när ska man ta .
  Jag ville veta när bättre effekt jag tar
  Tack Julia

  1. Hej Julie, tack för att du når ut till oss med din fråga! Du får gärna specificera vilket märke du köpte, om det var hos oss. Mejla den gärna till [email protected] så ska vi hjälpa dig ☺️ Ha en fin dag!

 8. Hej och tack för en toppenbra lista!
  Jag har en fråga som gäller matsmältningsenzymer.
  I texten ovan under rubriken ”Med mat” står att matsmältningsenzymer ska tas tillsammans med mat.
  Under rubriken ”Före mat” står att man bör ta systemiska enzymer på tom mage.
  Är det någon skillnad på matsmältningsenymer och systemiska enzymer? Länkarna går till samma produktsida……

  1. Hej, de gör olika saker beroende på när man tar dom, med mat så städjer de spjälkning av maten och upptag. Emellan måltider så är de mer ”rensande” dvs de bryter ner oönskade proteiner och motverkar inflammationer i kroppen.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×