8 viktiga tillskott som du bör ta varje dag för din hälsa och allmänna välmående (2023) 1

8 viktiga tillskott som du bör ta varje dag för din hälsa och allmänna välmående (2023)

2

Funderar du på vilka kosttillskott du skall prioritera, eller var du skall börja?

Här är vår guide till de viktigaste tillskotten som du kan ta varje dag och som rekommenderas av många hälso- och näringsexperter för att optimera din näringsstatus hela livet.

Viktigt att notera är att vi talar om just ”tillskott” – alltså inte om ”ersättning”. Grunden för bra näring är alltid god och näringsrik mat.

Bra kosttillskott ger det där lilla extra som kroppen behöver för att fungera optimalt, men kan inte väga upp för en dålig kost. 

Varför behöver vi egentligen kosttillskott? 

Det finns många anledningar till att vi idag behöver kostttillskott för att upprätthålla vår hälsa på bästa sätt.

Några av de viktigaste är:

 • Utarmade jordar som har gjort att maten innehåller mindre näring än den gjorde förr i tiden.
 • Miljögifter och besprutningsmedel av olika slag vilket ökar kroppens behov av bra näring för att kunna skydda sig och rensa ut.
 • Stressen i det dagliga livet är högre än den någonsin varit förut, vilket ytterligare ökar vårt näringsbehov.
 • Vi får också i oss mer skräpmat än tidigare generationer vilket leder till mer stress och störningar.
 • Vi äter överlag mer mediciner vilket också ger större behov av bra näring då många mediciner urlakar kroppen.

Allt detta gör att naturliga högkvalitativa kosttillskott har blivit en viktig del i en hälsosam livsstil och i tillfrisknande från livsstilsrelaterade sjukdomar.

Vilka är de viktigaste tillskotten?

Vilka tillskott man har störst behov av varierar givetvis från person till person och i olika perioder i livet.

Det bör helst anpassas efter en näringsanalys eller annan diagnosmetod för att utvärdera just dina behov och eventuella brister.

Men samtidigt finns det grundläggande näringsbehov som gäller i stort sett alla människor. Det är dessa som den här listan utgår ifrån; en generell bas som är bra för de allra flesta.

1. En multivitamin av hög kvalitet

De flesta har obalanser, otillräcklig mängd vitaminer och mineraler för att optimalt kunna skydda sig från stress, miljögifter, läkemedelsbiverkningar med mera.

Dessutom äter väldigt få en optimal kost och såväl vår mark som vår mat innehåller oftast för lite av vissa ämnen, till exempel selen och jod. Och om dessa inte finns i marken, då finns de inte i maten.

2. Ett grönt pulver

En klorofyllrik blandning med t.ex. spirulina, klorella, vetegräs, korngräs och/eller nässelpulver som innehåller fytonäringsämnen som inte finns i en vitamin och mineral-kombination.

3. Ett rent omega-3-tillskott

Essentiellt för så många funktioner i kroppen, inte minst för hjärnan. Optimalt dagligt intag är minst 800 mg av EPA och DHA i kombination.

Ett dagligt intag av 250 mg DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga.

Ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.

4. Goda magbakterier

Bakteriefloran i vår mage hjälper oss att ta upp näring på bästa sätt samt skyddar oss från inkräktare (det kallas ibland för det ”första immunförsvaret”).

Att ta ett högkvalitativt tillskott av mjölksyrabakterier och/eller bakteriekultur kan hjälpa oss att må bättre på så många plan.

Vid behov kan även matsmältningsenzymer vara till stor nytta för att hjälpa oss att bryta ner maten vi äter på rätt sätt.

5. Vid stress: Magnesium, B-komplex & C-vitamin.

B-komplex hjälper oss att hantera stress och magnesium hjälper kroppen att slappna av.

Dessa två går fort åt i kroppen vid stresspåslag och kan vara till stor hjälp att ta som extra tillskott för att stödja dessa funktioner.

B vitaminer bidrar bla. till immunsystemets normala funktion, minskad trötthet och utmattning.

I en multivitamin får det oftast inte plats optimala doser av C-vitamin och det är mycket ofta bra att komplettera med extra C-vitamin för immunförsvaret.

6. Vid extra behov: D-vitamin

I en multivitamin får det oftast inte heller plats optimala doser av D-vitamin.

Det kan därför vara en god idé att komplettera med det under vinterhalvåret då vi inte får solsken samt i perioder när du vill stödja ditt immunförsvar. 

Hoppas detta var till hjälp – och tveka inte att höra av dig om du har frågor kring våra produkter!

2 comments

 1. Ylva Olofsson

  Hej
  Ni har ju högkvalitativa artiklar och notiser och skriver ju oftast bra och välformulerat men ibland blir det fel…Många tycks inte kunna skilja på ”var” och ”vart” och det kryper i skinnet och drar ner ett annars gott intryck att läsa helt onödiga språkfel såsom…
  ”Funderar du på vilka kosttillskott du skall prioritera, eller vart du skall börja?”
  I det här fallet är det fråga om befintlighet=var (…och inte riktning=vart).
  Det heter alltså ”…VAR du ska börja” och inget annat.

  1. Ellinor Lindström

   Hej!

   Tack för din feedback! Ja ibland blir det lite fel 😉 Vi ska självklart se över detta 😊

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×