Vad är Omega 3?
Omega 3 är en familj av långkedjade fettsyror som finns rikligt i t.ex. vissa sorters alger, chiafrö, linfrö, fet fisk & krill. Omega 3 är viktigt att få i sig tillräckligt av eftersom kroppen inte själv kan producera det. Det är också viktigt med en bra balans mellan omega 3 och omega 6 i kosten.
Till skillnad från mättat fett så är omega-fettsyrorna lättflytande och kan lätt härskna om de inte skyddas mot för mycket luft, ljus och temperaturförändringar.
Vad är EPA & DHA?
EPA och DHA är två långkedjade fettsyror som tillhör familjen omega-3. De anses vara essentiella för god hälsa och är oftast de man syftar på när man pratar om fördelarna med omega-3-fettsyror.
I naturen finns i huvudsak tre olika former av omega 3 fettsyror
- EPA (Eikosapentaensyra): Långkedjad omega-3 som främst associeras med hjärt- och kärlhälsa. Finns rikligt i fet fisk, krill och vissa alger.
- DHA (Docosahexaensyra): Långkedjad omega-3 som associeras med hjärnans, ögonens och nervsystemets hälsa, samt hjärt- och kärlhälsa. Finns rikligt i vildfångad fet fisk, krill och vissa alger.
- ALA (Alfalinolensyra): Finns i landväxande vegetabiliska källor till omega-3, som t.ex. linfrö, chiafrö eller valnötter. ALA används som energikälla i kroppen samt kan omvandlas till EPA fettsyra och/eller DHA vid behov, dock endast i begränsad utsträckning och beroende på flera andra hälsofaktorer.
Varför är det viktigt med EPA & DHA?
När ett ämne inom näringslära kallas för ”essentiellt” så betyder det att kroppen inte kan tillverka det själv utan måste få i sig det via mat eller tillskott. Omega-3 tillhör gruppen essentiella fettsyror.
DHA och EPA är de mest studerade formerna av omega-3 och de som associeras med flest hälsofördelar. Om man har för lite omega-3 kan det leda till problem som ökad inflammation i kroppen, nedstämdhet, högt blodtryck, försämrat blodflöde samt i vissa fall stelhet och smärta i muskler och leder.
Vad bidrar EPA & DHA med?
En bra balans av EPA och DHA bidrar till normal hjärtfunktion, normal hjärnfunktion samt normal syn. Därför är det viktigt att få i sig tillräckligt.
- Ett dagligt intag av 250 mg DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga.
- Ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.
Hur får man i sig EPA & DHA?
Från kost som är speciellt rikt på EPA och DHA som:
- Sjögräs och alger.
- Fet fisk och krill.
- Eller via kosttillskott.
- Andra vegetabiliska källor till omega-3, som t.ex. linfröolja, chiafrö eller valnötter. De innehåller i första hand ALA, vilket som sagt omvandlas i begränsad mängd till EPA och DHA i kroppen. Denna omvandling varierar en hel del från person till person. Det beror på flera faktorer, som balans mellan omega-6 och omega-3 i kosten, hälsotillstånd och fysisk aktivitetsnivå.
För de allra flesta kan det därför vara en god idé att få i sig ”färdiga” EPA och DHA fettsyror för att försäkra sig om god tillgång i kroppen.
Animalisk eller vegetabilisk omega-3?
Det finns en myt om att omega-3 från fiskolja är på något sätt bättre än andra former. En sak som är viktigt att känna till är att feta fiskar som lax eller sill inte tillverkar EPA och DHA själva, utan de får dem från sjögräs och alger som de äter.
Med tanke på risken för överfiske av haven, samt exponering av tungmetaller och plastrester som numera finns för den som äter stora mängder fisk, så föredrar vi på Glimja att gå direkt till källan och äta olja från alger istället för att ta omvägen via fisk. Det är snällare och säkrare för alla iblandade.
Algolja passar alla som inte äter fisk eller skaldjur, är gravida, som är vegetarianer eller veganer eller bara tänker på miljön. Algolja ett utmärkt alternativ för att tillgodose det dagliga behovet av omega-3. Faktum är att den utmärker sig som en av de få växtbaserade källorna till omega-3 som innehåller både EPA och DHA.
Köp ren, vegetabilisk och högkvalitativ EPA & DHA här