12 adaptogener som ger mer energi och bättre stresstålighet - svampar, örter och extrakt 1

12 adaptogener som ger mer energi och bättre stresstålighet – svampar, örter och extrakt

0

Hur kan du öka din energi och bli mer anpassningsbar till vardagens utmaningar?

En del av svaret kan vara adaptogena örter. Läs mer i artikeln!

Vad är en adaptogen?

Ordet adaptogen betyder ”att anpassa sig”.

Adaptogener används som ett samlingsnamn för örter/växter som verkar för att öka kroppens förmåga att anpassa sig till olika former av fysisk, psykisk, kemisk eller biologisk stress.

De är ofta högt prisade örter inom traditionella örtmedicinska system världen över.

Enligt många örtmedicinare och näringsexperter så är just adaptogener en av de viktigaste tillskotten vi kan tillföra kroppen.

Hur fungerar adaptogener?

Precis som namnet antyder hjälper adaptogener dig att anpassa dig till olika former av stress samtidigt som de främjar stabilitet.

Ett annat sätt att beskriva hur de fungerar är att de ”normaliserar” många av kroppens processer och hjälper till att hålla kroppen i homeostas.

De bidrar alltså till att skapa ett tillstånd av balans i kroppen och gör kroppen mer anpassningsbar.

Ett sätt de gör detta på är att interagera med HPA-axeln (hypotalamus-hypofys-binjureaxeln), som styr frisättningen av många hormoner.

Ett sådant hormon är t.ex. kortisol, en primär ”stresshormon” som också bidrar till symtom som förknippas med åldrande.

När kortisolnivåerna stiger reagerar vi med ”kamp eller flykt”, vilket stimulerar det sympatiska nervsystemet och binjurarna.

Först och främst är det viktigt att förstå att stress bara är avsett att existera i korta perioder.

Men många människor upplever kamp-eller-flykt-reaktionen regelbundet, många gånger om dagen, och kan då uppleva ett tillstånd av konstant stress, vilket sätter press på binjurarna, gör vår energi lägre och belastar matsmältningskanalen och orsaka ett antal problem.

Då kan adaptogener stödja. De håller kroppens stressreaktion på en önskvärd nivå.

12 adaptogener som ger mer energi och bättre stresstålighet - svampar, örter och extrakt 2

12 kända adaptogener som hjälper kroppen

 1. Ashwaghandha – Studier har visat att örten har effekt för mental balans, ökad stresstålighet och ork.
 2. Astragalus – Är en omtyckt energigivare, särskilt stärkande för muskler, ben och armar.
 3. Chaga – En högt uppskattad medicinsk svamp för antioxidanter och immunsystemet.
 4. Reishi – Drottningen av medicinska svampar med en historia över 4000 år. För immunsystemet.
 5. Cordyceps – Har positiva egenskaper vad det gäller energiproduktion och uthållighet. 
 6. Rosenrot / Rhodiola – En välkänd ört som hjälper till att stödja stress responsen.
 7. Rysk rot / Sibirisk Ginseng – Dess aktiva föreningar har visat sig kunna bidar till ökat blodflöde och syretillförsel till hjärnan.
 8. Schisandra – Är en elitört, ett bär, med mycket högt näringsinnehåll för alla organ samt huden.
 9. Tulsi – Drottningen av örter. En ört som har visat sig ha en lugnande effekt och kan vara hjälpsam för sömnkvaliteten.
 10. Panax Ginseng / Koreansk Ginseng – Kan bidra till att öka ATP-produktionen och förbättra blodcirkulationen.
 11. Gynostemma – Gynostemma blad är känt i Asien som ”Miracle Leaf” och delar en anmärkningsvärt liknande kemisk profil med Ginseng.
 12. Maca – Har visat sig kunna bekämpa trötthet och öka uthålligheten.

Det är bra att anpassa vilka örter du tar efter din livssituation, tid på året och din konstitution.

Pröva dig fram och se vad som känns bra för dig; eller konsultera en örtexpert för att få ett personligt program.

Hur tar jag en adaptogen?

Generellt sett är adaptogener avsedda att tas under kortare perioder, cirka 6 till 12 veckor beroende på vilken ört det är.

Sedan kan du behöva en paus från just den adaptogenen i ca 4 veckor.

Det rekommenderas även att du roterar adaptogener varannan månad så att din kropp drar nytta av exponering från flera olika typer av kemiskaföreningar.

Viktigt att tänka på när du tar adaptogener:

 • Ta gärna stimulerande adaptogener tidigt på dagen, t.ex. till frukost eller före ett träningspass. Tex ginseng, cordyceps och rhodiola är sådana som kan ge dig energi.
 • Ashwagandha och tulsi kan vara bättre lämpade för kvällen t.ex. för att hjälpa till med sömnen.
 • Kom ihåg att aldrig ta mediciner och örter samtidigt, de behöver tas med mellanrum på minst 4 timmar.

6 sätt att aktivera kroppens egna adaptogena repons

Det är även till stor hjälp att öka kroppens egna adaptogena förmåga genom exempelvis:

 1. meditera.
 2. utöva yoga, qi-gong eller tai chi.
 3. sjunga och humma.
 4. bada bastu.
 5. bada/duscha kallt.
 6. ge dig själv massage och beröring.

Sådana aktiviteter främjar kroppens förmåga att anpassa sig till vardagens påfrestningar.

Det handlar om återhämtning och att skapa ett tillstånd av lugn i oss själva dit vi alltid kan återvända och känna oss trygga; att ha en ha en plats inuti som är ”hemma” oavsett livets skiftningar.

För en sak är säker; allt är föränderligt, inget varar för evigt, så den största gåvan du kan ge dig själv är att vara hemma i dig själv. Att veta att du är din egen är fyr som visar vägen.

Har du funderingar? Hör av dig till oss.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×