Så gör du en mild detox för både vuxna och barn (2023) 1

Så gör du en mild detox för både vuxna och barn (2023)

0

Vårblommor tittar fram och solen lyser försiktigt. På våren längtar vi efter att städa upp. Vi vill städa hemma, rensa saker, tvätta gardiner, tvätta fönster och göra annat för att städa ut vintern. Vi får ofta även en dragning till att ”städa kroppen” med gröna smoothies, motion ute och bra kost.

I denna artikel delar vi hur du kan göra en en kontinuerlig ”rening” av din kropp på ett milt sätt över en längre period och hur vi kan stödja barn med detox då vi ofta får den frågan.

Vad är en mild detox?

Måste en detox kur vara intensiv och mödosam? Nej, du kan rena kroppen försiktigt under en längre tid. Det passar många bättre. Till slut kanske det t.o.m blir en livsstil =).

Vanor vi bygger upp under en längre period blir till slut ett beroende. Det kan vara både hälsosamma och mindre bra beroenden. Men att tvinga oss själva fungerar inte. Vi behöver vara snälla mot oss själva och skapa nya hälsosamma, stärkande ”beroenden” under en längre tid.

Kan barn göra en detox kur?

Det är en fråga vi fått många gånger. Svaret är nej. Men de kan detoxa milt dagligen genom sunt leverne. 

Det är såklart bra för alla barn men kanske speciellt viktigt för barn som blir sjuka ofta, är stressade, har svårt att sova, har problem med magen, är överviktiga eller vaccinerat sig och reagerat negativt.

  • Barn avgiftar via levern och matsmältningssystemet precis som vi vuxna genom att äta hälsosam mat, hålla sig borta från skräpmat och undvika förstoppning. 
  • Ta bort livsmedel med konstgjorda färgämnen och konserveringsmedel och uppmuntra dem att äta färgglada grönsaker, gröna bladgrönsaker, frukt, bär och fermenterade livsmedel som kefir, kimchi och surkål för att stödja deras goda mikrobiom. Barn reagerar snabbt och mycket bra på rätt kost. 
  • Undvik förstoppning genom att påminna barnen om att dricka mycket vatten. Om de ofta blir förstoppade så ta bort komjölk. Mjölk är för kalvar, punkt slut. Ge dom bra fiber i maten.
  • De flesta barn dricker inte tillräckligt med vatten under skoldagar, de vill ofta heller inte gå på skoltoaletter. Prata om hur viktigt vatten är. Gör vattnet hemma roligare med bär, citrusfrukter och örter. Undvik juice på koncentrat, läsk och sportdrycker.
  • Barn avgiftar sig via lungorna genom att tillbringa tid ute. Precis som vi vuxna. Så ut i naturen, var fysiskt aktiva och ta djupa andetag tillsammans. Uppmuntra till lek och spring utomhus och gör yoga tillsammans.

7 tips på ”snäll detox”

Här tipsar vi om snäll detox för både vuxna och barn, flera av dessa kan ni göra tillsammans och göra det till en rolig händelse, tex spa kväll i badrummet.

1. Bada badkar med epsomsalt

Tillsätt 5 droppar eterisk lavendelolja till ditt bad med 4 dl epsomsalt (bittersalt). Du kan även göra detta som ett fotbad. Även barn kan kan ta varma avslappnande bad med epsomsalt. Gör detta till en del av deras ritual vid sänggåendet, det leder ofta till avslappnade barn som somnar gott.

2. Kroppskrubb

Se film nedan hur du gör en enkel kroppskrubb, du kan variera den i oändlighet och välja olika basoljor och olika eteriska oljor. Socker kan bytas ut mot naturligt salt. Även barn kan försiktigt skrubba huden, gör gärna en extra mjuk skrubb till ett barn med honung i.

3. Torrborstning

Lyfmsystemet är en av kroppens viktigaste reningssystem. Det får stöd av rörelse och motion, massage och vatten. Men även att torrborsta sig varje morgon innan dusch är mycket bra för lymfsystemet. Det frigör orenheter och stimulerar naturligt cirkulationssystemet samt ger slätare, mjukare och ljusare hudton. Även barn kan försiktigt borsta huden med en mjuk borste.

I denna artikel kan du läsa mer om hur man gör.

4. Rent vatten 

När gifter dras från kroppen, måste de spolas ut. Full njurfunktion är beroende av att det finns tillräckligt med vatten i kroppen. Undvik läsk, mejeriprodukter och snabbjuice och drick rent vatten istället.

Här hittar du bra vattenrenare.

5. Alger, juicer & smoothies

Råsaft eller smoothies varje dag utöver vanliga måltider ger massvis av näring och vitaminer. Försök att alltid inkludera livsmedel som färglada grönsaker, groddar, bär, frukt, vitlök, lök och kryddor i er dagliga kost. Det fungerar för alla åldrar. För vem mår inte bra av grönsaker?*

Chlorella och Spirulina stödjer kroppen att föra ut gifter, speciellt tungmetaller samtidigt som deras näringsinnehåll är lättupptagligt. Även barn kan inta spirulina. Chlorella upplevs lite ”tuffare” och passar vuxna bättre.

*med grönsaker menar vi inte isbergsallad med klyftade tomater och gurka. Nu pratar vi om alla slags grönsaker i alla färger som man kan tillagas på tusentals sätt. Numera finns det så mycket rolig inspiration på internet och i kokböcker på grönsaksrecept.

6. Infraröd bastu

En infraröd bastu stödjer cellenergin, reducerar inflammation, förbättrar cirkulationen, förbättrar syretillförseln i blodet och stödjer avgiftning.

Äldre barn kan också sitta i en infraröd bastu en stund, alltid under vuxnas överseende för att undvika överhettning. Äldre barn kan testa bastun i 10 min i 40-43 grader.

7. Kosttillskott

Probiotika (mjölksyrabakterier) är avgörande för att återställa tarmfloran och balansera immunsystemet. Det hjälper även vid förstoppning. Det är så viktigt att kunna gå på toaletten varje dag. För alla åldrar.

C-vitamin har visat sig vara fantastiskt på många sätt, inte minst som en kraftfull antioxidant. Vitamin C hjälper till att motverka skador från tungmetaller, kemikalier och gifter och stödjer immunförsvaret. För alla åldrar.

Jod avgiftar och skyddar sköldkörteln mot skadliga halogener som fluorid, klor och brom. För vuxna.

Enzymer som proteas, katalas, nattokinas, serrapeptas (serrapeptidas), bromelain och papain är fantastiskt. De bryter ner oönskade proteiner och stödjer återhämtning när de tas mellan måltider. För vuxna.

Inspiration

Grön Juice med Omniblend

Socker Kroppskrubb

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×