15 tips för att stödja kroppen och får mer energi vid utmattning 1

15 tips för att stödja kroppen och får mer energi vid utmattning

1

En vanlig fråga vi får är: ”Jag är trött hela tiden, vad ska jag göra? Jag är nog utmattad”.

När man upplever stor trötthet eller utmattning så har man antagligen gått igenom påtaglig eller underliggande stress under en längre period. Man kan också ha gått igenom ett traumatisk händelse i livet.

Efter långvarig stress har man ofta tömt sitt förråd på signalsubstansen serotonin. När serotonin nivån sjunkit under ett bra värde kan man te.x. ha svårt att somna eller vakna på natten, uppleva oro eller ångest.

När serotoninet blivit mycket lågt får binjurarna inte signalerna från hjärnan att producera kortisol och DHEA.

Då kan man känna sig utmattad, nedstämd och ha svårt att hantera stress och pressade situationer. Här kommer information vi hoppas kan stötta dig som känner igen sig i detta.

Tålamod

Det viktigaste är att ha tålamod med sig själv och sin livssituation. Att stanna upp och vara snäll mot sig själv.

Om man gått över gränsen med sig själv, finns det ingen ”quick fix”, det tar tid att återkomma till sitt forna jag eller hellre: ett nytt jag.

15 tips för att stödja kroppen och får mer energi vid utmattning 2

Återhämtning

Återhämtningen kan ta lång tid men den är absolut möjlig! Att ge sig själv tid varje dag för avslappning och vila samt sömn är mycket viktigt. Vila. Sov. Minska stress. Säg nej till allt du ej klarar av.

1. Avslappning

Om man har svårt att slappna av är det fint med tekniker som tex en förinspelad meditation eller andningsövningar. Andra tips är samtalsterapi, meditation, avslappnande musik och promenader i naturen.

Meditation är ett fantastiskt verktyg för att stanna upp en stund, som alla kan lära sig, lite i taget. Meditation frigör lugnande signalsubstanser som förvandlar reaktioner till avkopplande tillstånd.

2. Lyssna på kroppen

Om du upplever att du blir ledsen, arg eller får panik av att säga ja till saker och åta dig saker som tex en ny uppgift på jobbet är du i behov av vila. Detta upplevs olika för alla, men kom ihåg att det inte är något fel på dig, du behöver bara ta hand om dig.

3. Vila

Om du upplever som att det “skakar” inuti – en känsla någon med utmattning ofta kan relatera till – är det av yttersta vikt att vila och då kan vila med värme vara givande. Som att bada badkar, ha en varmvattenflaska på kroppen, gå på spa eller få massage.

Även närhet till någon man kan slappna av med fungerar. Eller bara hålla någon i handen. Man kan dricka en kopp örtte eller misosoppa eller äta en frukt. Allt som ger en känsla av välbehag och ger “tröst”. Även att vara nära ett djur ger stor tröst, om möjligheten finns.

Hälsosam kost

4. Ren mat

Det är viktigt att välja en så ren kost som möjligt med så mycket näring som möjligt.

5. Näringsrik mat

Ät riktig, näringsrik mat men mycket grönsaker i alla färger och former, groddar, frukt, bär, nötter och frön. Variera gärna grönsakerna så du får olika färger på tallriken i varje måltid. Något som bidrar med mycket näring är gröna juicer.

Eftersom ”levande” livsmedel är fulla av näring får vi ren energi av dom. Oraffinerade kolhydrater (fullkorn, bönor och grönsaker) och bra protein är även det viktigt.

Ät gärna bra fett som kallpressad olivolja och Omega 3.

6. Dra ner på gluten och mjölk

Det är värt att testa att vara utan gluten och mjölkprodukter ett tag och se hur man mår och istället pröva växtbaserade produkter.

Fisk kan vara bra men i mindre doser då det tyvärr idag innehåller mycket tungmetaller vilket försvagar oss och så har vi även hela miljöfrågan kring fisk vilket gör att det inte längre är ett självklart val.

7. Undvik stimulanter

Det är viktigt att inte överstimulera kroppen med tex för mycket kaffe, kakao, alkohol eller socker. Om man är mycket utmattad kan man då lätt få hjärtklappning eller ångest av viss mat och dryck.

Ja, du läste rätt, man kan få ångest av mat och dryck om tex levern inte är kapabel att hantera intaget. I vissa perioder i livet har levern för mycket arbete.

Alkohol är ett sådant exempel som kan kännas av direkt vid utmattning. Känn in vad kroppen förmedlar efter du ätit eller druckit något. Ibland kan man känna det direkt – ibland känner man av det efter några timmar.

8. Drick vatten

Drick gärna vatten, citron/lime vatten och örtteer.

Hur ofta ska jag äta

9. Ät mindre och oftare

Om du är utmattad kan det vara bra att äta lite mindre och oftare. Detta är för att när du drabbas av låga nivåer av binjurehormoner kan blodsockret växla och lågt blodsocker kan belasta binjurarna.

För att minska detta är det viktigt att inte bli för hungrig. Då kan man känna sig ännu skakigare.

10. Fasta inte

Om man är utmattad bör man inte göra halvfasta eller fasta då det kan stressa kroppen ännu mer. Det är något man kan göra när man är 100% återhämtad och kroppen har alla byggstenar igen. 

Det behövs näring för att hantera detox.

Träning

11. Ingen hård träning

Att träna hårt är inte god ide när man är utmattad –  utan då behöver man träna på ett mer försiktigt sätt. T.ex. yoga, dans, cykla, simma eller ta skogspromenader.

Man kan successivt bygga upp träningen under tiden tills man känner av mer ork och energi och tycker lite tuffare träning fungerar. Då ger träningen den energi som den bör.

12. Träningen ska göra dig glad

Efter man har tränat bör man känna sig glad och uppfylld, om man känner sig sjuk så är det för hård träning. När man ´byggt upp träningen efter sin förmåga så är kontinuerlig träning ett fantastiskt sätt att motverka stress.

Adaptogener

13. Prova adaptogener

Örter, som adaptogenska örter kan vara en mycket god ide. Adaptogener är örter och växter som verkar för att öka kroppens förmåga att anpassa sig till olika former av fysisk, psykisk, kemisk och biologisk stress samt föränderliga situationer.

Vilken adaptogen som passar dig bäst är något du behöver pröva dig fram till. Men vi rekommenderar att ta en adaptogen i taget.

Läs gärna denna blogg om adaptogener.

Kosttillskott

14. Ta kosttillskott

Förslag på viktiga kosttillskott som stödjer på olika sätt.

C-vitamin – en superb antioxidant som verkligen stöttar oss i alla lägen
B-komplex – B-vitaminer är så viktiga.
Extra B-12 – ta gärna blodprov på ditt B-12 och se hur du ligger till.
Mjölksyrabakterier (probiotica)
Magnesium – mycket bra vid oro, smärta och stress.
Q10 – för cellernas energi.
Citronmeliss – både lugnande och upplyftande.
En örtblandning för god sömn – som tex Sömnbalans.
L-Teanin – en fantastisk aminosyra vid stress och oro.
Jod – stödjer sköldkörteln.
Selen – mycket viktig både för sköldkörteln och immunsystemet.

Infektion & inflammation

15. Ta hand om infektion och inflammation

Tänk på att om du bär på en långvarig infektion jobbar immunsystemet och binjurarna på övertid. Då är det viktigt att du tar reda på det och tar hand om infektionen eller inflammationen.

Vanliga infektioner kan vara mag- och tarmproblem eller tandproblem. Här är bovar som bakterier, virus, svamp (candida), parasiter eller tungmetaller viktigt att få ur kroppen då det förvärrar och skapar trötthet.

Detta är svårt att veta och förstå själv så vi rekommenderar att du går till en näringsterapeut eller en funktionsmedicinare och tar prover. Be om hjälp!

Hör av dig till oss om du har frågor och ta hand om dig därute.

One comment

  1. Tack för alla tips, jag är utbränd och visste inte varför mitt blodsocker sjunker, nu vet jag det, det gäller att äta lite och ofta
    Tusen tack för det

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×