En fråga vi fått flera gånger är: ”Jag är trött hela tiden, vad ska jag göra? Jag är nog utmattad”.
När man upplever stor trötthet eller utmattning så har man antagligen gått igenom påtaglig eller underliggande stress under en längre period. Man kan också ha gått igenom en traumatisk händelse i livet.
Efter långvarig stress har man ofta tömt sitt förråd på signalsubstansen serotonin. När serotonin nivån sjunkit under ett bra värde kan man te.x. ha svårt att somna eller vakna på natten, uppleva oro och/eller ångest.
När serotoninet blivit mycket lågt får binjurarna inte signalerna från hjärnan att producera kortisol och DHEA.
Då kan man känna sig utmattad, nedstämd och ha svårt att hantera stress och pressade situationer. Här kommer information vi hoppas kan stötta dig som känner igen sig i detta.
Tålamod
Det viktigaste är att ha tålamod med sig själv och sin livssituation. Att stanna upp och vara snäll mot sig själv.
Om man gått över gränsen med sig själv, finns det ingen ”quick fix”, det tar tid att återkomma till sitt forna jag eller hellre: ett ”nytt jag”.
Återhämtning
Återhämtningen kan ta lång tid men den är absolut möjlig! Att ge sig själv tid varje dag för avslappning och vila samt sömn är mycket viktigt. Vila. Sov. Minska stress. Säg nej till allt du ej klarar av.
1. Avslappning
Om man har svårt att slappna av är det fint med tekniker som tex en förinspelad meditation eller andningsövningar. Andra tips är samtalsterapi, meditation, avslappnande musik och promenader i naturen.
Meditation är ett fantastiskt verktyg för att stanna upp en stund, som alla kan lära sig, lite i taget. Meditation frigör lugnande signalsubstanser som förvandlar reaktioner till avkopplande tillstånd.
2. Lyssna på kroppen
Om du upplever att du blir ledsen, arg eller får panik av att säga ja till saker och åta dig saker som tex en ny uppgift på jobbet är du i behov av vila. Detta upplevs olika för alla, men kom ihåg att det inte är något fel på dig, du behöver bara ta hand om dig.
3. Vila
Om du upplever som att det “skakar” inuti – en känsla någon med utmattning ofta kan relatera till – är det av yttersta vikt att vila och då kan vila med värme vara givande. Som att bada badkar, ha en varmvattenflaska på kroppen, gå på spa eller få massage.
Även närhet till någon man kan slappna av med fungerar. Eller bara hålla någon i handen. Någon som kan hjälpa en att reglera sig.
Man kan även dricka en kopp örtte eller misosoppa eller äta en frukt. Allt som ger en känsla av välbehag och ger “tröst”. Även att vara nära djur ger stor tröst, om möjligheten finns.
Hälsosam kost
4. Ren mat
Det är viktigt att välja en så ren kost som möjligt med så mycket näring som möjligt.
5. Näringsrik mat
Riktig, näringsrik mat är exempelvis grönsaker i alla färger och former, groddar, frukt, bär, nötter och frön. Variera gärna grönsakerna så du får olika färger på tallriken i varje måltid. Något som bidrar med mycket näring är gröna juicer.
Eftersom ”levande” livsmedel är fulla av näring får vi ren energi av dom. Oraffinerade kolhydrater (fullkorn, bönor och grönsaker) och bra protein samt bra fett som kallpressad olivolja och Omega 3 är även det viktigt.
6. Dra ner på gluten och mjölk
Det är värt att testa att vara utan gluten och mjölkprodukter ett tag och se hur man mår och istället pröva växtbaserade produkter.
Fisk kan vara bra men i mindre doser då det tyvärr idag innehåller mycket tungmetaller vilket försvagar oss och så har vi även hela miljöfrågan kring fisk vilket gör att det inte längre är ett självklart val.
7. Undvik stimulanter
Det är viktigt att inte överstimulera kroppen med tex för mycket kaffe, kakao, alkohol eller socker. Om man är mycket utmattad kan man då lätt få hjärtklappning eller ångest av viss mat och dryck.
Ja, du läste rätt, man kan få ångest av mat och dryck om tex levern inte är kapabel att hantera intaget. I vissa perioder i livet har levern för mycket arbete.
Alkohol är ett sådant exempel som kan kännas av direkt vid utmattning. Känn in vad kroppen förmedlar efter du ätit eller druckit något. Ibland kan man känna det direkt, ibland känner man av det efter några timmar.
8. Drick vatten
Drick gärna vatten, citron/lime vatten och örtteer.
Hur ofta ska jag äta
9. Ät mindre och oftare
Om du är utmattad kan det vara bra att äta lite mindre och oftare. Detta är för att när du drabbas av låga nivåer av binjurehormoner kan blodsockret växla och lågt blodsocker kan belasta binjurarna.
För att minska detta är det viktigt att inte bli för hungrig. Då kan man känna sig ännu skakigare.
10. Fasta inte
Om man är utmattad bör man inte göra halvfasta eller fasta då det kan stressa kroppen ännu mer. Det är något man kan göra när man är 100% återhämtad och kroppen har alla byggstenar igen.
Det behövs näring i kroppen för att hantera en detox.
Träning
11. Ingen hård träning
Att träna hårt är inte god ide när man är utmattad – utan då behöver man träna på ett mer försiktigt sätt. T.ex. yoga, dans, cykla, simma eller ta skogspromenader.
Man kan successivt bygga upp träningen under tiden tills man känner av mer ork och energi och tycker lite tuffare träning fungerar. Då ger träningen den energi som den bör.
12. Träningen ska göra dig glad
Efter man har tränat bör man känna sig glad och uppfylld, om man känner sig sjuk så är det för hård träning. När man byggt upp träningen efter sin förmåga så är kontinuerlig träning ett fantastiskt sätt att motverka stress.
Adaptogener
13. Prova adaptogener
Örter, som adaptogenska örter kan vara en mycket god ide. Adaptogener är örter och växter som verkar för att öka kroppens förmåga att anpassa sig till olika former av fysisk, psykisk, kemisk och biologisk stress samt föränderliga situationer.
Vilken adaptogen som passar dig bäst är något du behöver pröva dig fram till. Men vi rekommenderar att ta en adaptogen i taget.
Läs gärna denna blogg om adaptogener.
Kosttillskott
14. Ta kosttillskott
Förslag på viktiga kosttillskott som stödjer på olika sätt.
C-vitamin – en superb antioxidant som verkligen stöttar oss i alla lägen
B-komplex – B-vitaminer är så viktiga.
Extra B-12 – ta gärna blodprov på ditt B-12 och se hur du ligger till.
Mjölksyrabakterier (probiotica)
Magnesium – mycket bra vid oro, smärta och stress.
Q10 – för cellernas och hjärtats energi.
Citronmeliss – både lugnande och upplyftande.
En örtblandning för god sömn – som tex Sömnbalans.
L-Teanin – en fantastisk aminosyra vid stress och oro.
Jod – stödjer sköldkörteln.
Selen – mycket viktig både för sköldkörteln och immunsystemet.
Infektion & inflammation
15. Ta hand om infektion och inflammation
Tänk på att om du bär på en långvarig infektion jobbar immunsystemet och binjurarna på övertid. Då är det viktigt att du tar reda på det och tar hand om infektionen eller inflammationen.
Vanliga infektioner kan vara mag- och tarmproblem eller tandproblem. Här är bovar som bakterier, virus, svamp (candida), parasiter eller tungmetaller viktigt att få ur kroppen då det förvärrar och skapar trötthet.
Detta är svårt att veta och förstå själv så vi rekommenderar att du går till en näringsterapeut eller en funktionsläkare och tar prover. Be om hjälp!
Hör av dig till oss om du har frågor och ta hand om dig därute.
One comment
Tack för alla tips, jag är utbränd och visste inte varför mitt blodsocker sjunker, nu vet jag det, det gäller att äta lite och ofta
Tusen tack för det