Ultimata guiden: Så stöttar du din sköldkörtel och hypertyreos på bästa sätt (2023) 1

Ultimata guiden: Så stöttar du din sköldkörtel och hypertyreos på bästa sätt (2023)

2

Vad är sköldkörteln?

Anatomi

Sköldkörteln ligger under struphuvudet på framsidan av luftstrupen och är uppbyggd av två fjärilsvingsformade halvor som  innehåller en mängd små blåsor. 

På baksidan av sköldkörteln ligger fyra små risgrynsstora bisköldkörtlar.

Ultimata guiden: Så stöttar du din sköldkörtel och hypertyreos på bästa sätt (2023) 2Bild: Wikipedia

Funktion

Blåsornas väggar i sköldkörtelns består av celler som producerar två huvudsakliga hormoner: tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), som påverkar nästan alla kroppens funktioner.

Hypotalamus i hjärnan producerar tyreotropinfrisättande hormon (TRH) som stimulerar eller hämmar hypofysens produktion av tyreoideastimulerande hormon (TSH).

TSH reglerar produktionen av T3 och T4, som i sin tur också styr TSH-produktionen, för att hålla nivåerna inom normalområdet. Så när TSH-nivån i blodet är hög beror det oftast på att koncentrationerna av T4 och T3 är låga och vice versa.

T4 är ett prohormon som består av aminosyran tyrosin och 4 jodatomer. T3 är den aktiva formen av sköldkörtelhormon och bildas, förutom i sköldkörteln, när T4 omvandlas till T3 på cellnivå i kroppens organ och vävnader. T4 och T3 transporteras in och ut ur cellerna med hjälp av transportproteiner.

Det finns tre enzymer, dejodaser(D), som är ansvariga för omvandlingen av T4 till T3. D3 omvandlar T4 till reverse T3 (rT3) som är en inaktiv spegelbild av T3 och som fungerar som en broms i systemet.

När T3 binder till receptorerna stimuleras produktionen av en mängd olika proteiner som bland annat behövs för normal tillväxt, fettförbränning, energi- och värmeproduktion med mera.

Hormoner i sköldkörteln

Sköldkörtelhormonet tyroxin reglerar kroppens ämnesomsättning och är viktigt när hjärnan och kroppen ska växa och utvecklas. 

I sköldkörteln bildas även hormonet kalcitonin, som påverkar hur mycket kalcium som tas hand om i kroppen.

Bisköldkörtlarna reglerar mängden kalcium och fosfat

Bisköldkörtlarna bildar så kallat parathormon som ökar mängden kalcium och minskar mängden fosfat i blodet. Balansen mellan kalcium och fosfat är viktig för att skelettet, tarmarna och njurarna.

Hypotyreos – lågaktiv sköldkörtel

Hypotyreos innebär att kroppen går på lågvarv och man får en låg ämnesomsättning på grund av att sköldkörteln tillverkar för lite sköldkörtelhormoner. Då ses låga T4-värden och höga TSH-värden i proverna.

Risken att få hypotyreos ökar också med stigande ålder och symtomen förväxlas lätt med klimakteriebesvär. Men det finns en tydlig skillnad. Vid klimakteriebesvär känner man sig svettig och varm och vid hypotyreos har man torr hud och fryser.

Hypotyreos kan också förväxlas med depression och utbrändhet. 

Den vanligaste orsaken är att det egna immunförsvar angriper sköldkörteln och orsakar en inflammation. Det kan också bero på en sjukdom i sköldkörtel eller hypofysen, graviditet, jodbrist eller om man tidigare har blivit behandlad mot struma.

Symtom för hypotyreos kan vara:

 • trötthet och nedsatt ork
 • frusenhet
 • depression
 • koncentrationssvårigheter
 • viktuppgång
 • förstoppning
 • torr hud och hår
 • försämrat minne
 • svullet ansikte
 • mörkare röst
 • bradykardi (onormalt låg hjärtverksamhet)
 • blek hy
 • huvudvärk
 • avsaknad av sexlust

Hypertyreos – högaktiv sköldkörtel

Vid hypertyreos går kroppen på högvarv och man får en hög ämnesomsättning då sköldkörteln producerar för mycket sköldkörtelhormon. 

Hypertyreos kan bero på att immunsystemet felaktigt bildar antikroppar mot sköldkörteln som gör att hormonbildningen ökar, men det kan också bero på Graves sjukdom, Basedows sjuka, toxisk knölstruma eller toxisk diffus struma.

Symtomen vid hypertyreos kan vara:

 • Svettning
 • Varm känsla
 • Trötthet
 • Irritation
 • Menstruationsrubbningar
 • Hjärtklappning och ökad puls
 • Viktnedgång
 • Skakningar och darrningar
 • Sömnsvårigheter
 • Snabbt tarmpassage

Fler kvinnor har problem med sköldkörteln än män

Den vanligaste formen av sköldkörtelrubbning är hypotyreos – en underfunktion av sköldkörteln. 

Det är fem gånger så vanligt hos kvinnor och sjukdomen ökar snabbast hos kvinnor under 40 år. 

Vissa studier talar för att ökningen av autoimmuna sjukdomar kan bero på faktorer som stress, ohälsosam kost eller virusinfektion hos personer som har en genetiskt ökad risk. 

Hur stöttar du din sköldkörtel på bästa sätt?

Högkvalitativa kosttillskott som stöder sköldkörteln är Gaia herbs thyroid support, Holistic thyrobalans och Thorne thyro.

En vanlig orsak till hypotyreos är brist på jod, ett ämne som sköldkörteln använder för att producera hormoner, och speciellt rik på jod är sjögräs, alltså de som växer i salt havsvatten. 

Här kan du läsa om olika sjögräs och hur de kan användas i matlagningen och här kan du köpa hem sjögräs.

Välj ett havssalt som innehåller jod, såsom detta örtsalt som är berikat med sjögräs.

Ägg innehåller mycket jod och även mjölk, yoghurt, paranötter, kött och kyckling, fisk och skaldjur innehåller jod. Även bär, kål och soja innehåller lite jod.

Många med problem med sköldkörteln upplever att de mår bättre av att justera kosten till en antiinflammatorisk kost i form av Autoimmuna Protokollet (AIP). 

Grunden i AIP-kost är de flesta rotfrukter, grönsaker, bär och frukter. Vidare ingår kött, fisk, skaldjur, fågel, inälvsmat, benbuljong, animaliska fetter, olivolja och kokosfett.

Man utesluter däremot processade livsmedel, spannmål, ris, majs, teff, mejeriprodukter, baljväxter (bönor, ärtor och linser, inklusive kaffe, kakao och soja), ägg, nattskatteväxter (potatis, tomat, chili, physalis, paprika, gojibär), nötter och frön som är vanliga allergener (inklusive bovete, quinoa och amarant).

Efter 30-90 dagar provar man att återinföra vissa livsmedel för att se hur kroppen reagerar på dem.

Risken att få problem med sköldkörteln är större hos människor med glutenintolerans och för dem skyddar en glutenfri kost sköldkörteln. 

Att sluta med kaffe kan även vara bra, då koffein ger ökad risk för stress och inflammation.

Selen, zink och järn är också viktiga för sköldkörtelns funktion, då de hjälper kroppen att konvertera inaktivt tyroxin (T4) till aktivt trijodtyronin (T3).

2 comments

 1. Eva Steen

  Det här var bra info om sköldkörteln för mig, som har Hashimoto Hypotyreos.
  Tack för att ni finns 💖🤗💕🙋

  1. Så fint att höra! tack ❤️

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×