Ultimata guiden för hälsosamma örter 1

Ultimata guiden för hälsosamma örter

0

Örter är verkligen naturens gåva till oss, de kan bidra på många sätt till ökat välbefinnande.

Här delar vi information om hur de bereds, vilka örter man kan välja och om våra olika varumärken som specialiserat sig på örter.

Hur förbereds örter?

Ört te

Hur en ört bereds beror på vilka ämnen man önskar utvinna ur växten. Ört te är ett vanligt sätt att använda örter för välbefinnande.

Ört te passar att göra med växter som är rika på eterisk olja (växtextrakt) som tex pepparmynta, lavendel, citronmeliss och ros. Man kan enkelt säga: de plantor som doftar mycket.

Örter till te behöver dras i ca 10 minuter.

Infusioner

Man kan även göra infusioner av torkade örter. Infusioner gör man för att utvinna mest möjliga mineraler ur växten. Tex så ger nässla infusion mycket magnesium. Fina örter för infusion är nässla, hallonblad, röd klöver, maskrosblad och daggkåpa.

Örten behöver då dras i kokt vatten i 2 till 8 timmar beroende på om det är blad, blomma eller bark.

Ett alternativ till detta kan vara att göra vinäger av en ört eller rot. Vinäger gjord på färska växter ger både mineraler och vitaminer. Bra växter för det är tex gurkmeja, vitlök, chili, rosmarin, pepparrot, maskrots rot och ingefära.

Frystorkade örter

Hel, rå, färsk frystorkad ört är det närmaste en ört plockad färsk från en trädgård man kan komma fast den håller länge.

Eclectic Herbs frystorkade örter innehåller inga tillsatser, det är helt enkelt en hel ört i en kapsel.

Eclectic Institute är kända för sina frystorkade örter av hög kvalité. De använder både certifierade ekologiska och vildväxande växter.

Flytande extrakt

Extrakt ger ett smidigt, snabbt sätt att få i sig potenta verksamma ämnen från en växt.

Vi erbjuder flytande extrakt med pipett eller flytande extrakt i kapselform. Den flytande formeln är då förpackad i växtbaserade kapslar för att vara lätta att inta.

Gaia Herbs tillverkar fullspektrum ört formulationer för att få tillgång till alla nyttiga föreningar i en växt. De tillsätter inget artificiellt och de är rigoröst kvalitet testade i varje steg. Att hitta så fina flytande ört extrakt i kapslar är ovanligt.

Nature’s Answer har tillverkat örtextrakt av högsta kvalitet ända sedan 1972. Deras alkoholfria extrakt produceras med en kall Bio-Chelated egenutvecklad extraktionsprocess, vilket ger ett holistiskt, balanserat och avancerat botaniskt fingeravtrycksextrakt i samma synergistiska förhållanden som finns i själva växten.

Vimergy tillverkar även de rena, fina extrakt utan alkohol och tillsatser. De tillverkar produkter med kvalitet och integritet och forskar kring samt testar alla sina produkter.

Fotnot: Ibland märks extrakt som tex 10:1. Då är det ett 10-faldigt koncentrat. Det betyder att extraktet innehåller 10 gånger så mycket jämfört med den råa örten.

Det betyder att tio delar av den ursprungliga växten går in i en del av det slutliga extraktet, vilket gör det till en mycket koncentrerad produkt.

Medicinska svampar

Medicinska svampar erbjuds som torkad hel svamp, en bit av svampen som t.ex. fruktkroppen eller som extrakt. Dessa svampar har ökat markant i popularitet de senaste 10 åren då man fått upp ögonen för deras hälsobringande effekter.

Det finns vatten- och alkoholextraktion, men ofta används både vatten och alkohol vid extraktionen och som ett resultat, kvarstår alla bioaktiva komponenter.  

Dragon Herbs erbjuder fantastiska örter, växter och svampar som de noggrant valt ut.

Målet för Dragon Herbs är att använda den uråldriga kunskapen från Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) för att hjälpa moderna människor att balansera och stärka ’De 3 skatterna’ för att leva ett långt, lyckligt och givande liv.

Adaptogener – stresshantering eller mer energi?

Flera örter hjälper vid både stresshantering och ger ökad energi vilket kan verka konstigt, men det är för de är sk. adaptogener.

Adaptogener bidrar till att skapa ett tillstånd av balans i kroppen och gör kroppen mer anpassningsbar till olika situationer. De stödjer kroppen att hantera stress, främjar stabilitet men kan också ge energi.

Man kan säga att örten letar sig fram till vad du behöver mest. Ja, det är faktiskt ett underverk som naturen gett oss.

Vilken ört ska jag välja?

Det kan vara svårt att veta vilka örter vi ska använda för att må bäst.

Valet av örter bör anpassas till dina behov och utmaningar där du befinner dig i livet. Om man bara läser beskrivningar eller artiklar om olika örter känns det lite som att man behöver alla.

Efter över 15 års experimenterande har vi ett tips att dela med oss: den ört eller örtblandning som du känner dig mest dragen till är ofta precis vad du behöver just nu.

Vi har gjort många medicinska tester, kinesiologiska behandlingar och olika analyser genom åren, och denna enkla sanning är det som oftast stämmer, även om det är mycket lärorikt och nyttigt att gå till en skicklig näringsterapeut regelbundet.

Sammanställning hälsoaspekter

Om du funderar på var du skall börja leta så följer här en kort sammanställning över vanliga örter / växter samt vilka hälsoaspekter de används mest för.

Maskros LeverGallaMatsmältningLymfaCirkulation
NässlaEnergi NjurarHudLederNervsystem
RödklöverHormoner / VallningarNervsystemHudBenhälsaEnergi
MariatistelLeverGalla
RöllekaHormonerUnderlivBakterier/Svamp
SalviaInkräktareBlodImmunförsvarInfluensaAnti-age
TimjanInkräktareLuftvägarBakterierTarmHosta
PepparmyntaMatsmältningFeberHuvudvärkMagkramper
ÄlggräsMagkatarrMatsmältningHalsbrännaGallaSmärtlindrande
DaggkåpaMenskramperUrindrivandeSammandragandeBindväv
FläderInkräktareInfluensaAllergier
CitronmelissAvslappningSömnInkräktare
KardborreBlodLeverHud
OlivbladInkräktareHjärtaAntioxidant
OreganoInkräktareBakterier/SvampAntioxidant
KamomillAvslappningKramplösande
Bladderwrack / BlåstångSköldkörtelLeder
GurkmejaLederAntioxidant
LakritsMatsmältningÅterhämtningLuftvägar
ÅkerfräkenHud & HårMineralerBenhälsa
Hibiskus BlodtryckAntioxidant
LäkemalvarotSlemhinnorVätskedrivandeMagproblemHudHosta
GrobladHud
DunörtProstata
Uva Ursi / MjölonUrinvägarBakterier
Pau D’arco InkräktareImmunförsvarSvamp
Eyebright / ÖgontröstÖgon
HallonHormonerMenskramperGraviditet
IngefäraMatsmältningIllamåendeLeder
TranbärUrinvägar
KronärtskockaLeverMatsmältningUrindrivande
MalörtInkräktareMatsmältningSaltsyra
KryddnejlikaInkräktareSmärtlindrandeMatsmältning
MulleinLuftvägar
Anis/FänkålMatsmältningKramplösande
PropolisImmunförsvarInkräktareAntioxidant
Tulsi / Helig BasilikaAvslappningSömnBlodBalans
MoringaNäringSömnBlod
Chaga ImmunförsvarBalansAntioxidant
ReishiImmunförsvarAvslappningBalansMeditation
AstragalusImmunförsvarBlodBalansAnti-age
Rhodiola / RosenrotAvslappningMotverka trötthetBalans
GinsengEnergiMental prestationBalansLust
Sibirisk Ginseng / Rysk RotEnergiImmunförsvarBalansFokus
SchizandraLeverNervsystemBalansHudKoncentration
AshwagandhaAvslappningEnergiBalans
Lions ManeHjärnaImmunförsvar
He Shou WuHjärnaImmunförsvarBlodYin Energi
CordycepsEnergiFokusFysisk uthållighet
MacaEnergiLustFysisk uthållighet
GynostemmaEnergi Anti-ageBalansImmunförsvar
 ShiitakeImmunförsvarHjärtaEnergi

Att tänka på

  • Örter är bra att alternera och äta i perioder.
  • Det är viktigt att hitta ett hälsoprogram som fungerar för dig just nu, och vara öppen för att det kan förändras några månader senare i takt med årstider, livssituation och annat som förändras inuti och runt omkring oss.

    Lycka till och tveka inte att höra av dig om du har några frågor kring örterna!
Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×