Kosttillskott för gravida

Ultimata guiden: Kosttillskott för gravida

0

Behöver jag kosttillskott när jag är gravid? Är det säkert att ta tillskott och örter under graviditeten? Vilka näringsämnen är viktigast för ett friskt och starkt barn? 

Dessa frågor får vi ofta från våra kunder – så i den här artikeln skall jag försöka ge en helhetsbild av vad som är bra att tänka på under din graviditet, vilka produkter som kan vara värt att titta på samt vad du skall undvika. 

Det är ingen hemlighet att rätt näring är viktigt under graviditeten, men att få i sig den rekommenderade dagliga dosering av vitaminer och mineraler kan vara svårt. Även med den mest hälsosamma kosten.

Det är därför kosttillskott rekommenderas under graviditeten, eftersom de hjälper dig och ditt barn att få maximal nytta av viktiga näringsämnen. Men hur sorterar du igenom alla kosttillskotten på marknaden för att hitta det som är bäst för dig och din lilla magsparkande ninja?

Här kommer de fyra bästa tillskotten att fokusera på för att stödja en hälsosam graviditet!

1. Prenatal multivitaminer

Prenatal multivitaminer är ett uttänkt tillskott för att ge ditt barn (och din kropp) näringen som behövs för att stödja en hälsosam graviditet. Det går inte att garantera att vi får tillräckligt med dessa näringsämnen i vår kost, så en daglig multivitamin är ett bra sätt att överbrygga klyftan. Prenatala multisar är just uttänkta för gravida, men går även att inta om man planerar att bli gravid och under amning.

Tyvärr är sanningen att inte alla prenatala multivitaminer är lika. Näringsvärdet och ingrediensernas kvalitet kan vara mycket olika och det är därför viktigt att veta vad man ska leta efter i en prenatal vitamin.

Det är därför en god idé att välja en prenatal vitamin från naturliga märken som tex Garden of Life eller Mary Ruth av hög kvalité.

Du kommer också märka att de lite dyrare tillskotten oftast innehåller folat, medan de flesta av lägre kvalitet (också billigare) väljer den syntetiska motsvarigheten – folsyra, vilket faktiskt kan vara svårt för din kropp att ta upp. Dessutom kan de ibland sakna en viktig komponent, vitamin D3, som uppmuntrar till en sund benutveckling och immunfunktion från födseln till vuxenlivet.

2. DHA & Omega 3

Under de senaste åtta veckorna av graviditeten växer ditt barns hjärna snabbare än någonsin.

Forskning tyder på att Omega 3 av hög kvalitet är ett bra val under denna tid eftersom hjärncellerna växer snabbt. Vissa studier har visat att kompletterande DHA under graviditet stödjer hand-öga-koordination, motoriska färdigheter, IQ-nivåer och till och med uppmärksamhet

3. Kalcium och magnesium

Det kan även vara en bra idé att komplettera med en livsmedelsbaserad version av kalcium som tex Garden of Life’s Raw Calcium. Dessa näringsämnen hjälper till att bibehålla hälsosamma insulin- och blodsockernivåer. Det som är riktigt intressant är att dessa näringsämnen fungerar tillsammans: magnesium slappnar av musklerna medan kalcium stimulerar musklerna att dra ihop sig, vilket hjälper livmodern att förbereda sig för förlossningen. Naturen har verkligen ett sätt att hålla saker perfekt balanserade!

4. Snälla magbakterier

Din bebis lilla tarmmiljö är mestadels sterilt fram till födseln, när de ympas av dina bakterier under förlossningsprocessen, hud-till-hudkontakt och dess första livsmedel. Tarmhälsan hos ditt barn påverkas av externa faktorer som din diet, hur barnet kommer ut (med kejsarsnitt eller vaginal födsel) och mikroberna i bröstmjölk eller mjölkersättning ifall du inte kan amma.

Att ta tillskott med mjölksyrabakterier under graviditet och amning balanserar ditt mikrobiom så att du kan förmedla de goda bakterierna till din lilla och uppmuntra ditt barns mikrobiom att blomstra. En stor grund till barnets hälsa.

Förutom att komplettera med snälla magbakterier är det en bra idé att fokusera på fermenterade livsmedel som kefir, miso och surkål, eftersom de också är rika på naturligt förekommande bakteier som stödjer.

För morgonillamående och illamående under dagen kan kosttillskott med ingefära eller vitamin B6 vara till hjälp. Om ingefära inte gör tricket rekommenderar många mammor och barnmorskor också akupunktur.

Du kan förhindra hudbristningar genom att ta hand om din hud inifrån och ut. Vårda kroppens största organ genom att hålla dig återfuktad inifrån genom att dricka vatten och äta mycket mat rik på C-vitamin, som röd och grön paprika, blåbär, grönkål, broccoli och guava.

Och om du plågas av torr eller kliande hud under graviditeten, är naturliga fuktgivare som ekologisk kokosnötolja eller rent, naturligt sheasmör säkra och hälsosamma alternativ för att stödja din växande mage och sträckande hud. För att motverka bristningar bör du smörja in dig varje dag. med tex en blandning som Really Good Strech Mark Oil eller Baobaolja som är känd för att förbättra elasticiteten på huden.

Många naturmedicinare rekommenderar också att förbereda dig för födelsen genom att dricka rött hallonblad te.

Alla mammor vill göra allt för att bidra till en frisk och lycklig bebis. Vi hoppas att denna guide kan vara en hjälp för dig att ge lite extra kärlek och näring till ditt nästa mirakel!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×