Vitamin B-12 är en vattenlöslig vitamin och är en av de åtta B-vitaminerna. B-12 förekommer naturligt i animaliska produkter (ägg, mjölk, kött, fisk och skaldjur) men är svårt att få i sig genom grönsaker och frukt.
Vitamin B-12 tillverkas nämligen exklusivt av bakterier och encelliga mikrober, de är de enda levande organismerna som har de enzymer som behövs för syntesen.
Faktum är att vitamin B-12 har den mest komplexa kemiska strukturen av alla vitaminer.
Varför är B-12 viktigt för din hälsa?
Vitamin B-12 är en essentiell vitamin. Det betyder att kroppen inte kan framställa den på egen hand utan måste få i sig det genom mat eller tillskott.
B-12 kallas ibland för ”energivitaminen” då den har flera viktiga roller i processer som producerar energi i kroppen.
Praktiskt taget alla celler i kroppen behöver vitamin B-12.
De fyra formerna av vitamin B-12
Det finns fyra former av vitamin B-12.
1. Hydroxykobalamin
Hydroxykobalamin (hydroxokobalamin), även kallad vitamin B-12a, produceras naturligt av bakterier.
Hydroxykobalamin konverteras till metylkobalamin och Adenosylkobalamin i kroppen.
Denna sorten av B-12 finns i Global Healings Triblend produkt vilket är ovanligt.
2. Metylkobalamin
Metylkobalamin är en aktiv form av B-12 och den mest biotillgängliga formen i människokroppen.
Att den är den mest biotillgängliga betyder med andra ord att den är lättast för din kropp att absorbera och använda.
Metylkobalamin korsar lätt blod-hjärnbarriären för att skydda hjärnan och nervcellerna. Den hjälper också att konvertera homocystein till metionin, vilket är viktigt eftersom höga homocysteinnivåer är kopplade till olika negativa hälsotillstånd.
Denna sort av B-12 finns i alla B-12 produkter vi säljer.
3. Adenosylkobalamin
Adenosylkobalamin (5-deoxyadenosylcobalamin) är en aktiv form av B-12.
Vissa varumärken har lyckats framställa adenosylkobalamin i en stabil, flytande form, som i denna flytande B-12 från Global Healing och i denna flytande B-12 från Nature Provides.
Pureness har även denna sort i en sugtablettsform.
4. Cyanokobalamin
Cyanokobalamin är en form av B-12 som är lab-syntetiserad vilket gör den till det billigaste alternativet att använda i kosttillskott.
Det är inte det bästa alternativet och en god anledning att lägga lite mer pengar på ditt B-12 tillskott. Cyanokobalamin behöver även omvandlas i levern till aktiva former av vitamin B12.
Cyanokobalamin förekommer inte naturligt i mat vilket de tre andra vitamin B12-formerna gör.
Metylkobalamin hittas framförallt i kött medan hydroxykobalamin och adenosylkobalamin framförallt hittas i mjölkprodukter och ägg.
Vad gör vitamin B-12 för kroppen?
B-12 bidrar till:
- Normal energiomsättning.
- Nervsystemets normala funktion.
- Normal homocysteinomsättning.
- Normal psykologisk funktion.
- Normal bildning av röda blodkroppar.
- Immunsystemets normala funktion.
- Att minska trötthet och utmattning.
- Har en roll i celldelningsprocessen.
Vitamin B-12 stöder många viktiga kroppsfunktioner
Kroppen använder B-12 för cellmetabolism och celldelning.
B-12 hjälper celler att producera hemoglobin, ett järninnehållande protein som transporterar syre över hela kroppen i röda blodkroppar.
I form av metylkobalamin hjälper B-12 kroppen att syntetisera protein, DNA, RNA, lipider och hormoner.
Människor tar ofta B-12 för att öka energin eftersom det är ett koenzym som används under Krebs cykel, vilket är den process genom vilken kroppen producerar energi.
Vitamin B-12 är viktigt för hjärnans hälsa, inklusive kognitiv funktion och minne.
En vit, fet substans som kallas myelin skyddar hjärncellerna från fria radikaler och andra toxiner. Brist på vitamin B12 leder till försämrad hjärn- och nervfunktion på grund av minskad produktion och underhåll av myelin.
Vid brist på vitamin B12, folsyra och vitamin B6 kan mängden homocystein öka i kroppen. Detta kan även påverkas av MTHFR-genen som kallas C677T och A1298C. Dock har mycket höga nivåer av homocystein oftast även orsaker som dålig kost, rökning, övervikt, problem med att reglera blodsockret och sköldkörtelbesvär.
Behöver du B-12 tillskott?
Svaret för det allra flesta är ja – i alla fall under vissa perioder i livet behöver vi tillskott av B-12 för att fylla på depåerna.
Vegetarianer & veganer löper en något större risk för brist på B-12, men det är vanligare än man tror även för de som äter mat från djurriket.
Efter 60 år är det mycket vanligt att man behöver tillskott av B-12 dagligen resten av livet.
Varför får man brist?
Brist på vitamin B-12 kan tex. bero på för lite saltsyra i magen och för låg produktion av Intrinsic Factor (IF), enzymbrist, inflammation eller andra sjukdomar i tarmkanalen som t.ex. Crohns, glutenintolerans, stor konsumtion av alkohol, genetisk predisposition eller att man är vegan.
Absorberingen av vitamin B-12 kräver Intrinsic Factor (IF) som produceras i magsäcken och även tillräckliga nivåer av magsyra. Om man äter mediciner som protonpumpshämmare som t.ex. Losec så är chansen stor att man har för lite saltsyra.
Tidiga bristsymtom kan ge myrkrypningar, besvär att gå, stickningar i benen, minnesförlust, kognitiv dysfunktion, bortdomningar, besvär med slemhinnor, öronsus, blödningar i tandköttet, sprickor i mungiporna, koordinationsrubbningar, nedsatt humör och nedsatt aptit.
Det kan ta flera år innan symptom som tyder på B12-brist uppträder så det tar ett tag för kroppsförrådet att bli uttömt. På längre sikt kan det leda till allvarliga symptom, så ju tidigare du åtgärdar detta problem desto bättre.
Men funkar B-12 kosttillskott verkligen?
Ja, det gör de.
Vitamin B-12 som finns i kosttillskott absorberas precis som B-12 från animaliska livsmedel.
Om du har brist kan det vara bra att ta en hög dos av koncentrerat tillskott med enbart B-12 under en period.
Annars är det en god ide att inta ett bra B-komplex dagligen för att få i sig alla B vitaminer samtidigt eller en multvitamin som innehåller tillräckligt för dagligt underhåll.
One comment
Bra förklaring ang. B 12