Så ökar du energin med B-12 & tar reda på grunden till din B-12 brist (2023) 1

Så ökar du energin med B-12 & tar reda på grunden till din B-12 brist (2023)

0

Vitamin B-12 är en vattenlöslig vitamin och är en av de åtta B-vitaminerna. B-12 förekommer naturligt i animaliska produkter (ägg, mjölk, kött, fisk och skaldjur) men är svårt att få i sig genom grönsaker och frukt.

Vitamin B-12 tillverkas nämligen exklusivt av bakterier och encelliga mikrober, de är de enda levande organismerna som har de enzymer som behövs för syntesen.

Faktum är att vitamin B-12 har den mest komplexa kemiska strukturen av alla vitaminer.

Varför är B-12 viktigt för din hälsa?

Vitamin B-12 är en essentiell vitamin. Det betyder att kroppen inte kan framställa den på egen hand utan måste få i sig det genom mat eller tillskott.

B-12 kallas ibland för ”energivitaminen” då den har flera viktiga roller i processer som producerar energi i kroppen.

Praktiskt taget alla celler i kroppen behöver vitamin B-12.

Så ökar du energin med B-12 & tar reda på grunden till din B-12 brist (2023) 2

De fyra formerna av vitamin B-12

Det finns fyra former av vitamin B-12.

1. Hydroxykobalamin

Hydroxykobalamin (hydroxokobalamin), även kallad vitamin B-12a, produceras naturligt av bakterier.

Hydroxykobalamin konverteras till metylkobalamin och Adenosylkobalamin i kroppen.

Denna sorten av B-12 finns i Global Healings Triblend produkt vilket är ovanligt.

2. Metylkobalamin

Metylkobalamin är en aktiv form av B-12 och den mest biotillgängliga formen i människokroppen.

Att den är den mest biotillgängliga betyder med andra ord att den är lättast för din kropp att absorbera och använda.

Metylkobalamin korsar lätt blod-hjärnbarriären för att skydda hjärnan och nervcellerna. Den hjälper också att konvertera homocystein till metionin, vilket är viktigt eftersom höga homocysteinnivåer är kopplade till olika negativa hälsotillstånd.

Denna sort av B-12 finns i alla B-12 produkter vi säljer.

3. Adenosylkobalamin

Adenosylkobalamin (5-deoxyadenosylcobalamin) är en aktiv form av B-12.

Vissa varumärken har lyckats framställa adenosylkobalamin i en stabil, flytande form, som i denna flytande B-12 från Global Healing och i denna flytande B-12 från Nature Provides.

Pureness har även denna sort i en sugtablettsform.

4. Cyanokobalamin

Cyanokobalamin är en form av B-12 som är lab-syntetiserad vilket gör den till det billigaste alternativet att använda i kosttillskott.

Det är inte det bästa alternativet och en god anledning att lägga lite mer pengar på ditt B-12 tillskott. Cyanokobalamin behöver även omvandlas i levern till aktiva former av vitamin B12.

Cyanokobalamin förekommer inte naturligt i mat vilket de tre andra vitamin B12-formerna gör.

Metylkobalamin hittas framförallt i kött medan hydroxykobalamin och adenosylkobalamin framförallt hittas i mjölkprodukter och ägg. 

Vad gör vitamin B-12 för kroppen?

B-12 bidrar till:

  • Normal energiomsättning.
  • Nervsystemets normala funktion.
  • Normal homocysteinomsättning.
  • Normal psykologisk funktion.
  • Normal bildning av röda blodkroppar.
  • Immunsystemets normala funktion.
  • Att minska trötthet och utmattning.
  • Har en roll i celldelningsprocessen.

Vitamin B-12 stöder många viktiga kroppsfunktioner

Kroppen använder B-12 för cellmetabolism och celldelning.

B-12 hjälper celler att producera hemoglobin, ett järninnehållande protein som transporterar syre över hela kroppen i röda blodkroppar.

I form av metylkobalamin hjälper B-12 kroppen att syntetisera protein, DNA, RNA, lipider och hormoner.

Människor tar ofta B-12 för att öka energin eftersom det är ett koenzym som används under Krebs cykel, vilket är den process genom vilken kroppen producerar energi.

Vitamin B-12 är viktigt för hjärnans hälsa, inklusive kognitiv funktion och minne.

En vit, fet substans som kallas myelin skyddar hjärncellerna från fria radikaler och andra toxiner. Brist på vitamin B12 leder till försämrad hjärn- och nervfunktion på grund av minskad produktion och underhåll av myelin.

Så ökar du energin med B-12 & tar reda på grunden till din B-12 brist (2023) 3

Behöver du B-12 tillskott?

Svaret för det allra flesta är ja – i alla fall under vissa perioder i livet behöver vi tillskott av B-12 för att fylla på depåerna.

Vegetarianer & veganer löper en något större risk för brist på B-12, men det är vanligare än man tror även för de som äter mat från djurriket. 

Efter 60 år är det mycket vanligt att man behöver tillskott av B-12 dagligen resten av livet.

Varför får man brist?

Brist på vitamin B-12 kan tex. bero på för lite saltsyra i magen och för låg produktion av Intrinsic Factor (IF), enzymbrist, inflammation eller andra sjukdomar i tarmkanalen som t.ex. Crohns, glutenintolerans, stor konsumtion av alkohol, genetisk predisposition eller att man är vegan.

Absorberingen av vitamin B-12 kräver Intrinsic Factor (IF) som produceras i magsäcken och även tillräckliga nivåer av magsyra. Om man äter mediciner som protonpumpshämmare som t.ex. Losec så är chansen stor att man har för lite saltsyra.

Tidiga bristsymtom kan ge myrkrypningar, besvär att gå, stickningar i benen, minnesförlust, kognitiv dysfunktion, bortdomningar, besvär med slemhinnor, öronsus, blödningar i tandköttet, sprickor i mungiporna, koordinationsrubbningar och nedsatt aptit.

Det kan ta flera år innan symptom som tyder på B12-brist uppträder så det tar ett tag för kroppsförrådet att bli uttömt. På längre sikt kan det leda till allvarliga symptom, så ju tidigare du åtgärdar detta problem desto bättre. 

Men funkar B-12 kosttillskott verkligen?

Ja, det gör de.

Vitamin B-12 som finns i kosttillskott absorberas precis som B-12 från animaliska livsmedel.

Om du har brist kan det vara bra att ta en hög dos av koncentrerat tillskott med enbart B-12 under en period.

Annars är det en god ide att inta ett bra B-komplex dagligen för att få i dig alla B vitaminer samtidigt eller en multvitamin som innehåller tillräckligt för dagligt underhåll.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×