11 enkla tips för en plastfri jul 2023 1

11 enkla tips för en plastfri jul 2023

0

Firar du en plastfri jul? 🎄

Att plast inte är nice känner vi alla till vid det här laget men går det att fira en plastfri eller plastbantad jul?

Så klart det går!

Vi frågade er, våra engagerade kunder, om ni kunde bidra med era bästa tips för en plastminimerad jul. Här kommer de bästa tipsen!

Jennie från ekoliv.blogg.se:

Satsa på leksaker i trä till de minsta barnen. Eller varför inte fina köksredskap i trä till vuxna?

En annan fin julklapp för att få med fler på tåget mot ett plastfritt liv är att ge bort t.ex. bee’s wraps eller fina fruktpåsar i tyg.

Försök handla mycket i lösvikt till julbordet och ha med egna påsar till affären. Slå in julklapparna i t.ex. packmaterial, gamla påsar, tidningar eller tyg. Behöver man tejp till inslagningen kan man lätt minska på mängden avsevärt, ofta tas det stora bitar när det räcker med en väldigt liten för att pappret ska sitta på plats.

Och sist men inte minst, ÅTERVINN den plast som man inte lyckas undvika. Jag registrerar all återvinning i appen Bower och tjänar samtidigt på det 😊

Diana:

Vi firar en plastfri jul genom att dels klä en krukväxt från år till år och dels göra julklappar till våra nära och kära. Krukväxten växer kontinuerligt, så det blir mer att klä för varje år som går. Det är hållbart!

Och själva julklappandet går till så att vi skriver ett namn på varje juldeltagare på en lapp vardera, lottar, och sen gör respektive person en julklapp åt en familjemedlem. Det är både roligt, gott och känns meningsfullt, då presenten också blir personlig 🙂

I år ska jag göra granola och baka fröknäcken, i hälsans tecken, till en som behöver det 😉

Här kommer en liten bild på vår gran uppifrån. Den är så lik en gran dessutom:

Maja:

Mitt bästa bästa tips är att verkligen skippa alla onödiga plastpåsar, fryspåsar och all plastfolie. Frys in i gamla mjölkkartonger, brödpåsar och andra förpackningar som är oundvikliga. Glasburkar (om man inte fyller upp dem till max) funkar finfint…. och skaffa ett par biwax-wraps (går faktiskt att göra själv väldigt enkelt!)

Christel:

Jag kan varmt rekommendera Bee’s Wrap, är perfekt till att täcka över julmaten med i kylen i stället för plast och är enkelt att använda o rengöra! Jag använder också tallrikar i olika storlek till en passande skål! Man kan även täcka in mat med smörpapper o bakplåtspapper!

Om du går ut på picknick, packa smörgåsar o annat mat i smörpapper eller varför inte med Bees’s wrap!

Handla alltid lösvikt i papperspåsar där det går o källsortera matrester som t.ex. skal i papperspåse!

Köp inte julklappar i plast, finns oftast att köpa i annat material!

Eva:

Jag gör min egen mat som jag alltid förvarar i glasburkar. Jag återanvänder allt som går, både mat och prylar.

Jag gör mina egna lingonris-eller granriskransar som jag ger bort till första advent. Jag undviker att köpa något i plast.

Jag stöper om mina ljus av rester från gamla ljus.

Jag tar material från skogen som jag dekorerar med då jag är en genuin skogsmulle för där trivs jag bäst. Jag plockar mycket av mina läkeörter i skogen.

Julen för mig är doften av stearinljus… (INTE palmolja), doften av gran-och tallris och hyacinter, min amaryllis som återkommer varje år, mycket sång och musik och att hjälpa någon som inte mår bra.

Elina:

Jag tänkte nyttja gamla ut- och invända papperskassar för att slå in årets julklappar för att ge dem en fin vintage look. Hoppar över etiketter och plastsnören utan dekorerar med att skriva rim eller rita fina motiv direkt på klappen samt smycka med fina lackstämplar 🎁🎄

Att vi slänger alla fina papper och snören har för mig alltid känts som ett sådant slöseri både för plånboken och miljön samtidigt som jag uppskattar att ge bort fina inslagna presenter så kändes detta som ett roligt alternativ med massor av möjligheter. 

Så i år matchar vi den plastfria klappen med dess utsida helt enkelt. 
God Jul ❤️

Ps. Två av julklapparna jag slagit in med hjälp av papperskassar 🤗

Elin:

Mitt bästa tips för en plastfri jul är: Egentligen handlar det nog mest om att göra mindre, köpa mindre och backa tillbaka, hitta glädjen och essensen med julen. En liten dikt får symbolisera mina tankar ❤️

Undvik presentpapper och snören, 
lär istället hur du gör’en
fin rosett av gammal kär
tapet och du ska se du lär

Nya knep att ting förbättra
Med små små steg så kan vi klättra

Hjälpas åt och peppa på
Både stora och små

Ty i Julen bor det enkla fina
Ta det lugnt och var med dina

Skippa plast och annan skit
Så vill tomten komma hit

Då han glatt tittar förbi
Och ser julen din är plastafri

God Jul

Karolina:

Mitt bästa knep för att minska på plast och onödigt skräp är att dels försöka köpa så mycket julklappar som möjligt begagnat, och dels att slå in dem i sådant som redan finns hemma i stället för att köpa papper, snören och tejp.

Jag brukar använda mig av bruna papperskassar från mataffären, klippa upp dem och slå in julklapparna så att den bruna insidan av kassarna hamnar på utsidan av paketet. Sedan struntar jag i tejpen och använder i stället snöre för att få paketet att hålla ihop!

I år hittade jag fina tygband på Tradera som jag använder i stället för de plastsnören man annars ofta använder. Eftersom papperet i matkassar är grövre och strävare än vanligt presentpapper brukar jag i stället för att köpa kort rita, måla och skriva direkt på paketet!

Ett annat knep är att i stället för papper slå in klapparna i fina kökshanddukar man har hemma eller tygbitar man hittar på loppis.

Maria:

Riktigt stora kottar där man målar yttersta fjällen, olika färger för olika kottar, som man sedan hänger upp i granen med ett snöre, istället för plastkulor.

Victoria från rawvegan.se:

Mitt bästa tips för att minska plasten är att äta mer ”wholefood” och göra maträtter från grunden med hela råvaror som du plockar själv på lösvikt. Genom att basera måltiderna på frukt och grönt minskas därmed automatiskt plasten!

De få gånger du använder plastpåsar till mat – återanvänd dem, det går faktiskt fint att diska ur dem till å med!

Genom att också köpa storpack blir det inte bara billigare, utan också inte lika mycket plastförpackningar av min erfarenhet!

Therese:

Återvinner julpapper från ifjol och viker pappret runt paketen på ett sätt så man inte behöver tejp eller present snöre. Om inte snöret är i tyg, också från ifjol.

Sen köper jag inge plast leksaker till barnen, trä och gärna begagnat.

Julmaten som blir över har man i matlådor i glas eller bivaxduk, köper köttet från charken med bara närproducerat kött, packat i papper. Lagar och bakar allt från grunden 🍞🥧🥦

Tack och god jul!

Stort tack till alla som bidrog med tips för en plastfri jul! Ju mer vi delar med av oss av olika metoder desto mer kan vi tillsammans minska ner på plasten.

Vad är ditt bästa tips för en plastminimerad jul?

Dela gärna med dig i en kommentar så kan vi alla bli mer hållbara 😍

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×