11 enkla tips om kosthållning för optimal hälsa 1

11 enkla tips om kosthållning för optimal hälsa

2

Här delar vi tips som passar de flesta som vill ändra sin kosthållning till en mer hälsosam nivå.

Ingen diet passar alla, det är något vi lärt oss. Men oavsett vilken diet du följer finns det vissa saker du kan göra som lyfter dig till en mer hälsosam nivå.

Vad bör vi vara försiktiga med?

1. Begränsa vitt socker

Begränsa eller ta bort vitt socker helt.

Det är lätt att förstå att läsk, godis, kakor och bakelser inte är bra för oss och inte tillför någon näring alls. Men även det som blir onödigt socker i kroppen som vitt mjöl, vitt bröd, pizza, vit pasta, kokt vitt ris, majs, konventionell juice och konventionell yoghurt behöver begränsas.

Det gör att blodsockret åker på berg-o-dalbana, vilket är jobbigt för kroppen, oavsett ålder.

2. Undvik gluten

Gluten bör undvikas till största del. Surdegsbröd på tex. råg går bra i måttliga mängder.

Ekologiskt säd som quinoa, hirs, råris, bovete (en ört) är att föredra. Dessa sädesslag görs sig bäst blötlagda över natten innan de kokas, de blir mer lättsmälta och så mycket godare.

3. Begränsa mejerivaror

Begränsa eller ta bort vissa mejerivaror ur den dagliga kosten.

Det räcker inte att välja laktosfritt, utan det är då bättre att ta bort mjölkprodukter helt, för kasein är inte bra för de flesta. Om du vill ha mjölkprodukter fungerar get- och får produkter oftast bättre att hantera för kroppen.

Ko produkter är svårare att smälta och att dricka mjölk rekommenderas inte. Om/när du väljer mejerivaror så välj ekologiskt.

4. Minimera animaliskt protein

Begränsa animaliskt protein till vild fisk, vilt kött eller vitt ekologiskt kött max några gånger i veckan.

Kom ihåg att detta inte bara är bra för dig utan även för djuren och miljön. Undvik helst rött kött och köttpålägg (charkuterier) helt då de innehåller mycket tillsatser som inte är bra för kroppen.

Om du vill äta ägg är det är upp till dig och det beror på hur du mår efteråt. Du känner hur du mår av det du äter ca 2-4 timmar efter måltiden.

Du som är vegan ser till att du får i dig bra protein från andra källor som baljväxter, nötter och frön samt mycket grönsaker.

Vad kan vi äta mycket av?

5. Grönsaker – ät regnbågen

Låt största delen av din kost vara grönsaker; färska, råa, ångkokta och ugnsbakade grönsaker samt groddar, alger (havsgrönsaker) och örter, både färska och torkade.

Ät i alla regnbågens färger varje dag på varje tallrik. Grönsaker funkar för alla oavsett ålder eller diet.

Ät även gärna rårivna rotfrukter eller kokta rotfrukter som fått svalna, som sötpotatis, potatis, kålrot, betor eller morötter. Om de får svalna först så blir det inte direkt till socker i kroppen. Rödbetsjuice är också bra då det stödjer ett hälsosamt blodtryck.

6. Frukt & bär

Ät gärna två portioner frukt och/eller bär om dagen, om du upplever att det bidrar till din hälsa på ett positiv sätt så ät mer. Men håll koll på att ditt blodsocker inte påverkas negativt.

Frukt och bär är något mycket positivt fyllt med vitaminer och fytonäringsämnen men om man är känslig för fruktos kan det vara svårt att hantera för söt frukt. Bär fungerar fint för de allra flesta.

7. Baljväxter, säd, frön & nötter

Ät gärna fiberrika baljväxter, fröer och nötter som sesamfrön, solrosfrön, pumpkärnor, ärtor, bönor, linser, mandlar och andra nötter som valnötter och pinjenötter.

Om du följer Paleo går baljväxterna bort men du väljer. Alla frön, nötter och baljväxter (med undantag av vissa som linser och cashewnötter) görs sig bäst blötlagda över natten innan de äts eller kokas, de blir mer lättsmälta och så mycket godare. 

Nötter bör man inte äta för stora mängder av, det kan vara svårsmält, så det bästa är lagom mängd.

8. Rent vatten, ört te & gröna juicer

Drick rent vatten, vatten med citron eller lime. Andra sätt att berika ditt vatten kan vara med gurka, grönsaker, bär, gojibär, chiafrön, citrusfrukter.

Drick ört-te, grönt te, vitt te – välj ekologiskt.

Gröna juicer. Gröna juicer tillför den där extra supernäringen. Om du ej kan göra kallpressad juice hemma själv eller köpa det i närheten så välj ett greens tillskott istället.

Om du gillar kaffe så drick lagom och välj ekologiskt eller obesprutat, gärna från kaffehandlare som rostar kaffet själva och vet vartifrån det kommer. Det finns numera överallt.

9. Fettsyror

Ät bra, rena fettsyror. Algolja för Omega 3 (EPA, DHA). Andra bra oljor är olivolja som ger Omega 9, linfröolja & hampaolja som ger Omega 3, 6 & 9.

Sedan finns det special oljor som tex svart kumminolja och granatäppleolja som är bra för mycket. Kokosolja är en bra olja att steka i och laga mat med.

10. Ät kosttillskott

Det är inte alltid vi får i oss tillräckligt av vitaminer och mineraler från vår kost. Då kan kosttillskott vara en utmärkt ide.

Det hör vi på namnet, det är precis vad det är tänkt som; ett extra tillskott vid sidan av vår kost, inte en ersättning.

Det är även en mycket god ide att tillföra kosttillskott när vi intar mediciner eller p-piller för att ersätta bristerna de skapar i kroppen.

11. Minifasta

Testa att göra uppehåll med mat, som en liten fasta 1 dag i veckan eller mer. Det är enkelt: ingen mat efter kl 18.00 och före kl 12.00 nästa dag.

Då får kroppen en chans att återhämta sig. Märk att om du har trötta binjurar (utmattningssyndrom) så är detta inte alltid bra, utan då kan det vara bättre att äta lite och ofta. Du ska inte blir skakig utan känna att du får energi.

Kom ihåg: självklart kan vi alla göra undantag då och då. Det är lika viktigt att slappna av, känna lycka och samhörighet som att äta hälsosamt. Så om du hamnar på en middag där maten inte är det du skulle ha valt, så klarar du det med!

Det är det vi gör varje dag som påverkar oss mest.

Vi finns här ifall du har frågor. Varma hälsningar Rahima

2 comments

  1. Tack skicka gärn brev på min email vill beställa.

  2. Tack!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×