6 nyttiga och ekonomiska skäl att skaffa torkugn 1

6 nyttiga och ekonomiska skäl att skaffa torkugn

0

En bra torkugn kan ge dig både bättre hälsa och bättre ekonomi.

Här listar vi sex anledningar att göra torkning av mat till en vana i köket!

En modern torkugn är designad för att kunna torka alla sorters matvaror: frukt, bär, grönsaker, svampar, örter, blommor och fisk för den som vill.

De är enkla att använda och billiga i drift.

Bara din fantasi sätter gränsen för vad du kan torka och bevara på ett sätt som tillvaratar både näring och smak i säsongsbetonade varor.

På sensommaren så kan det vara läge att torka blåbär och svamp som du hittar i skogen. Nedan finns några enkla tips och recept för det!

6 nyttiga och ekonomiska skäl att skaffa torkugn 2

1. Torkning ger nya smakupplevelser

Om du använder en torkugn för att torka matvaror som frukt, grönsaker och bär skapas en naturligt koncentrerad smak som kan användas till goda snacks, som tillbehör eller som extra krydda i grytor, på gröt, i efterrätter och andra recept.

Enkla frukter kan förvandlas till hälsosamt godis.

Grönsaker kan bli till goda chips, burgare, raw food pizza, hemmagjorda ört- eller soppblandingar med örter och vitlök. Möjligheterna är oändliga.

6 nyttiga och ekonomiska skäl att skaffa torkugn 3

2. Att torka mat minskar matavfallet och förlänger hållbarheten

Slösa aldrig mat igen. Om du torkar överbliven frukt och grönt i en torkugn förlänger du hållbarheten i upp till 2 år. 

Detta är perfekt om du till exempel skördar mat från en egen odling eller skogen när det är säsong. Eller varför inte köpa större partier i mataffären när det är säsong och fylla skafferiet med sommarens eller höstens råvaror i torkad form?

Det är både billigare och roligare än att köpa färdigtorkat i butiken.

Torkad mat kan också ”återfuktas” med vatten eller tillsättas direkt i soppor, grytor eller pastasåser.

3. Hälsosamma och 100% naturliga livsmedel

Torkning av livsmedel kräver bara en ingrediens; maten du torkar.

På så vis kan du känna säker på att vad du stoppar i dig och din familj utan att behöva lusläsa ingredienslistor eller oroa dig för dolda tillsatser (t.ex. socker, citronsyra och svaveldioxid är vanliga tillsatser i torkad frukt).

4. Bättre ekonomi

Färdigköpta snacks kan vara dyra och ekologisk torkad mat likaså. Du kan spara mycket pengar genom att torka din egen mat.

Köp gärna färska livsmedel i bulk när det är säsong eller skörda dina egna råvaror och torka för att förvara till senare.

5. Effektiv förvaring

Torkade livsmedel tar mindre än en sjättedel av sitt ursprungliga lagringsutrymme och drar inte ström i form av elektricitet till kyl eller frys.

Packa bara maten i rena och torra behållare och förvara dem i ditt skafferi.

Minskning i storlek och vikt innebär att torkad mat är särskilt perfekt för camping, vandringar eller nödlager.

6 nyttiga och ekonomiska skäl att skaffa torkugn 4

6. Bäst resultat med en bra torkugn

En bra torkugn är både säker och otroligt enkel att använda.

Viktiga komponenter för lyckad torkning är jämn temperatur och bra luftflöde runt maten.

Till skillnad från andra konserverings- och torkmetoder är risken för bakterietillväxt mycket låg.

Med en torkugn behöver du bara lägga upp lagom stora bitar på brickorna, ställa in timern och ”glömma bort” maten tills den är klar och ugnen stänger av sig av sig själv.

Kan det bli enklare?

Så torkar du blåbär och svamp i höst

Det finns massor av blåbär och svamp i våra nordiska skogar. Plocka en större mängd och torka inför hösten och vintern.

Här följer några enkla råd för hur du kan torka blåbär (eller vilka andra bär som helst) och svamp för bästa resultat.

Tips för att torka blåbär och andra bär i torkugn

Blåbär är ett av våra nordiska ”superbär” med massor av näring och hälsofrämjande egenskaper.

De vildväxande bären sägs vara extra näringsrika och fyllda med livskraft som vi gärna vill bevara och kunna njuta av året runt.

Blåbär har mycket höga antioxidantnivåer. De viktigaste antioxidant-föreningarna i blåbär tillhör en familj av polyfenoler som kallas flavonoider.

Polyfenoler sägs kunna motverka skadliga tarmbakterier och minska risken för att inflammationer. Blåbär innehåller också antocyaniner och karotenoider, det är antocyaniner som ger blåbärens dess blåa färg.

Sedan innehåller de också mycket vitaminer och mineraler.

Enklaste sättet: Torkade hela bär eller bärpulver.

Sprid ut färska bär på torkbrickorna och torka på runt 40°C i ca 12 timmar eller tills de är helt torra.

Om du vill göra ett pulver av dem kan du nu köra de torra bären i en matberedare till önskad storlek.

Förvaras torrt och skyddat från ljus i upp till två år. Använd sedan i smoothies, bakverk, gröt osv.

Blåbärsgodis: Gör läckra remmar med olika smaker

För att göra frukt & bärremmar mixar du helt enkelt blåbär med valfria andra frukter, örter eller kryddor till en smet, som du sedan breder ut och torkar.

Väldigt enkelt och väldigt gott!

Två olika smaker på blåbärsremmar*:

Blåbär/Laktritsremmar

 • 6 dl blåbär
 • 1,5 msk flytande honung eller flytande kokossocker
 • 2 tsk lakritsrotpulver
 • 1 nypa naturligt salt (eller mer efter smak)

Blåbär/Vaniljremmar

 • 4 dl blåbär
 • 1 banan
 • 10 urkärnade dadlar
 • 1 tsk äkta vaniljpulver

Gör så här:

 1. Mixa alla ingredienser till en smet.
 2. Bred ut jämnt och tunt på en silikonduk eller bakplåtspapper på en torkbricka (eller flera).
 3. Torka 6-8 timmar på 40°C.
 4. Ta ut brickorna, lägg en tom bricka ovanpå smeten och vänd alltihop, för att sedan försiktigt ta loss silikon duken eller bakplåtspappret. Poängen här är att lägga hela smeten, som förhoppningsvis nu hårdnat till ett ”blad”, till en torkbricka utan papper eller duk på.
 5. Torka 6-8 timmar igen på 40°C till du får en riktigt seg konsistens och de är torra på ytan.
 6. Ta ut ur ugnen, klipp i smala remsor och rulla till rullar. Förvaras torrt och svalt.

*Du kan enkelt göra hallon-, mango- eller jordgubbsremmar med samma receptbas – ersätt då bara blåbären med det du önskar i stället och gör på samma sätt.

Så torkar du svamp i torkugn

Nästan alla matsvampar lämpar sig väl för att torka.

De får en koncentrerad och fin svampsmak som är perfekt för att förhöja smaken i alla möjliga recept, och håller sig väldigt länge om de förvaras torrt.

Detta är viktigt att tänka på när du torkar svamp

 • Torka endast hel och ren svamp – dvs ta bort de svampar som ser ut att vara gamla eller skadade.
 • Skär större svampar i skivor, ca 0,5 cm tjocka.
 • Sprid ut på torkbrickor utan torkduk för att få bästa luftflödet.
 • Torka på runt 50°C i 8-10 timmar – detta gäller för de flesta svampsorter.
 • Förvara helst i lufttät glasburk om de skall stå länge. Obs: det är viktigt att svamparna är helt torra innan du packar dem.

Här kan du läsa mer om våra torkugnar. Vi svarar också gärna på frågor om dem så tveka inte att höra av dig!

Här kan du köpa färdigt blåbärspulver om du vill göra det enkelt för dig. 😉 

Om våra färdiga blåbärspulver:

Holistics & Kung Markattas fina blåbärspulver är från Norden och är vildväxande blåbär av arten Vaccinium myrtillus. Den vanligaste sorten.

Vimergys blåbärspulver och Organic Traditions blåbär är en annan typ av blåbär, sk. ”lowbush”-blåbär av arten vaccinium angustifolium, skördade vilda i Kanada. De är ovanligare och också dyrare.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×