Så optimerar du fertilitet för dig & din partner (2023) 1

Så optimerar du fertilitet för dig & din partner (2023)

0

Det finns många par som vill bli gravida men som tyvärr inte blir det och som kämpar på i flera år.

Antalet fall av infertilitet fortsätter att öka runt om i världen.

Primär infertilitet definieras om man inte kan bli gravid trots att man haft frekvent, oskyddat sex under minst ett år.

Orsaker till infertilitet

Det kan finnas många orsaker till infertilitet, bl.a:

 • dålig kost
 • känslomässig stress
 • sexuellt överförbara sjukdomar
 • sköldkörtels problem
 • candida (ofta hos kvinnan)
 • medicinska tillstånd
 • ätstörningar
 • överdriven motion
 • fetma
 • hormonella problem
 • PCOS
 • miljögifter och tungmetaller i kroppen (ofta hos mannen)

Den goda nyheten

Den goda nyheten är att det finns naturliga alternativ.

Det är värt att testa den naturliga vägen innan ni vänder er till kostsamma och ofta mödosamma samt känslomässigt dränerande infertilitetsbehandlingar.

Här delar vi sju saker vi rekommenderar att ni gör allra först.

7 viktiga saker som optimerar fertilitet hos kvinnor & män

1. Äta hälsosamt

En av de viktigaste sakerna är att äta en ren och hälsosam kost.

Välj ekologiska livsmedel. Bekämpningsmedel kan påverka östrogen och andra hormoner, därför är det viktigt att välja ekologiska och rena produkter så mycket som möjligt.

Se till att få en näringsrik, färgglad kost med alla vitaminer, mineraler, fytonäringsämnen (antioxidanter) och fettsyror.

2. Ta kosttillskott som stöttar fertilitet

Prenatala multivitaminer

Prenatala multivitaminer är uttänkta näringstillskott för kvinnor som vill bli gravida, är gravida eller ammar. Det är viktigt att du väljer ett kosttillskott av god kvalitet och inte de allra billigaste sorterna som kanske innehåller fel sort av t.ex. folat/B9.

C-vitamin

C-vitamin kan hjälpa till att stödja spermieantalet hos män och sätta igång ägglossningen hos kvinnor. C-vitamin hjälper även kroppen att absorbera järn som är ett viktigt näringsämne för kvinnor.

B-vitaminer

Många B-vitaminer är involverade i östrogen-metabolismen. T.ex. folat eller folsyra (B9) är ett B-vitamin som hjälper kroppen att bygga nya celler och förhindra fosterskador.

E-vitamin

E-vitamin är ett viktigt vitamin för fertiliteten eftersom det hjälper till med hormonbalansen. E-vitamin är även bra för spermieproduktionen.

Zink

Zink är en viktigt mineral för reproduktion. Zink är ofta mycket givande för manlig fertilitet och spermieproduktionen.

Tarmflora

Dålig tarmhälsa är en vanlig orsak till näringsbrist, dålig avgiftningsförmåga och ökad inflammation i kroppen vilket kan vara ett problem när man försöker bli gravid.

Att ta hand om din tarmhälsa med probiotika – eller mjölksyrabakterier är en nyckel till grundhälsa och även således till fertilitet och humör.

Omega-3

Fettsyror, speciellt omega-3, är viktigt för grundhälsan och även för fertilitet.

Ovarian Care

Thornes produkt Ovarian Care för kvinnor ger en unik blandning av näringsämnen som gynnar reproduktiv hälsa, stödjer fertiliteten och regelbunden menstruationscykel.

Den ger även näringsmässigt stöd för kvinnor med PCOS.

Så optimerar du fertilitet för dig & din partner (2023) 2

3. Underskatta inte vila

Att minska stress som en lösning för infertilitet hamnar ofta längst ner på listan, men det är så viktigt!

Våra kroppar och sinnen är byggda för regelbunden vila och återhämtning på en mycket djup nivå.

Att lära oss slappna av i vår vardag, att sova djupt om natten, samt att spendera ledig tid utan dator, att-göra-lista eller telefon är essentiellt för vår hormonella balans.

Det här är det perfekta tillfället att se över prioriteringar, avgöra vad som orsakar mest stress och eliminera det.

Om det inte går att ta bort stress helt så behöver man hitta hälsosamma sätt att hantera stressen och minska den.

4. Se till att sova bra 8h/natt

Förutom att hålla stressnivåerna låga är sömnen avgörande för att förbättra fertiliteten.

Den genomsnittliga kvinnan (30-60 år) får bara ca sex timmar sömn per natt under en arbetsvecka.

Att sova (eller inte sova) har en kraftfull effekt på kroppens hormonsystem. Om du inte får tillräckligt med sömn kan både hormoncykeln och ägglossningen rubbas.

Du bör sikta på att sova åtta timmar per natt.

5. Regelbunden träning

Många kan omedelbart känna skillnad när de tränar. Humöret förbättras, de sover bättre och de kan få ökad sexuell aptit.

Alla dessa förändringar sker i samband med hormonförändringar. Till exempel hör vi ofta talas om att ”må bra-hormonet” serotonin ökar i samband med motion.

Våra kroppar är skapade för att vara aktiva varje dag. Om du vill bli gravid är det viktigt att motionera regelbundet för att få hormonerna i balans.

Hormoner spelar en stor roll i nästan varje process när det gäller befruktning, från äggets frigörelse till spermiernas tillstånd och deras förmåga att nå och befrukta ägget.

6. Kom ihåg dagsljus & glädje

Solens ljus påverkar inte bara vårt humör utan hela vårt hormonella tillstånd, vårt immunsystem och välbefinnande.

Det rekommenderas att du får ett minimum av 30-60 minuter av dagsljus utomhus per dag.

Kom även ihåg att schemalägga tid under veckan för att göra saker som ger glädje!

Ett leende, ett skratt, en varm känsla – det gör så mycket.

7. Se över kök & badrum

Något man helst vill blunda för är miljögifter, det är inte roligt att tänka på allt som kan skada kroppen.

Men bland miljögifterna finns det en särskild klass av föreningar som kallas hormonstörande ämnen som kan påverka fertiliteten.

Ett särskilt hormonstörande ämne är bisfenol A (BPA) som minskar äggkvaliteten och äggens livsduglighet.

BPA används för att tillverka hårdplast. Så se till att använda så lite plast som möjligt i köket och om möjligt så kan du försöka plastbanta.

Använd t.ex. inte plast för att förvara eller värma upp mat och vatten.

Kasta all konventionell kroppsvård som innehåller syntetiska och kemiska ingredienser.

Genom att byta till naturliga städprodukter, skönhetsprodukter och hudvårdsprodukter och undvika plast minskar du giftbelastningen i din kropp och förbättrar fertiliteten.

Vad har du för tips för att öka fertilitet? Dela med dig i en kommentar så att vi kan lära oss av varandra!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×