7 kosttillskott & 5 behandlingar som hjälper vid led- och muskelvärk 1

7 kosttillskott & 5 behandlingar som hjälper vid led- och muskelvärk

0

Nästan alla människor upplever smärta eller värk av något slag i muskler och leder under livets gång.

Ledvärk samt smärta i nedre delen av ryggen är en av topp tio anledningar till varför vi söker läkarvård i Sverige. 

Varför får du ont i kroppen?

Det finns en uppsjö av anledningar till varför vi upplever smärta, men de vanligaste orsakerna kan vi räkna upp är: 

1. Fysisk inaktivitet

Stillasittande kan sammankopplas med en rad hälsoproblem som uppmärksammas mer och mer i forskning om smärttillstånd.

2. Överbelastning

Smärta kan orsakas av träning eller arbete som utförs på ett felaktigt, för tungt eller repetitivt sätt.

3. Kronisk stress

Kanske vår tids största ”hälsobov”.

Stress kan bl.a. orsaka spänningar i käkar och nacke som senare leder till smärta och värk.

4. Pro-inflammatorisk kost 

Socker, härdade fetter, dåliga oljor, raffinerade kolhydrater, industriellt producerat kött och överdrivet intag av alkohol är exempel på matvanor som skapar en pro-inflammatorisk miljö i kroppen.

Detta ökar chanserna för led- och muskelsmärta. 

5. Olyckor 

Givetvis så kan du också skada dig, vilket kan orsaka smärta på både lång och kort sikt.

Om olyckan är framme kan det vara extra viktigt att vara uppmärksam på att återhämta dig och ta hand om det skadade området på bästa sätt.

5 tips för att förebygga & hantera smärta och värk på bästa sätt

Här tipsar vi om några av de mest effektiva sätten att både förebygga och behandla smärta i muskler samt leder. 

1. Manuell terapi 

Manuell terapi är ett samlingsnamn för de olika metoder som används av t.ex. kiropraktorer, naprapater och osteopater.

Målet med manuell terapi är att lindra och behandla smärta i leder och muskler, öka rörelsefrihet och stödja kroppens läkande förmåga. 

2. Yoga / Stretching

Olika former av yoga, avslappning och stretching har blivit enormt populärt i västvärlden de senast 10-20 åren. Och det hjälper!

Rätt form av yoga och stretchövningar kan vara en nyckel till att frigöra spänningar och förebygga smärta då det gör oss betydligt smidigare.

3. Värme och kyla

Värme får musklerna att slappna av och kyla dämpar svullnad samt lindrar akut smärta. Därför är det väldigt vanligt med olika typer av värme- och kylbehandling vid smärttillstånd.

Att bada bastu och ta en kall dusch kan göra undervärk för stela muskler och leder. Kallbad är något som fått en stor mängd följare de senaste åren.

4. Massage

Massage ökar blodflödet, släpper på spänningar och frigör ”må bra-hormoner” i kroppen.

Det kan också hjälpa till att minska träningsvärk efter hårdare träningspass.

Du måste inte betala dyra pengar för en massör varje gång du vill ha massage. Använd istället en foam roller eller lär dig själv-massage för att behandla spänningar.

5. Magnesiumbad

En av våra favoritmetoder för avslappning och återhämtning är att ta ett varmt bad med magnesiumsalt (epsomsalt eller magnesiumflakes).

Det kan verkligen göra underverk för trötta och spända muskler.

Ett tips är att hälla i några droppar lavendelolja och tända levande ljus för extra lyxig mysfaktor och rogivande effekt.

7 kosttillskott som hjälper mot värk och smärta

Näringsämnen som är extra viktiga för musklernas och ledernas hälsa kan vara väl värt att pröva som kosttillskott för att försäkra dig om att du får i dig tillräckligt.

1. Proteolytiska enzymer

Ta dessa enzymer mellan måltider för att naturligt minska inflammation samt motverka oönskade proteiner i kroppen. Det minskar även återhämtningstiden efter träning.

1. Enzymedica SerraGold
2. Enzymedica Repair Gold
3. Global Healing Ultimate Enzymes
4. Holistic Spikenzym

2. Örter som gurkmeja och boswellia

Inom traditionell indisk medicin (Ayurveda) har man länge använt både gurkmeja och boswellia bl.a. för att mjuka upp stela leder och muskler.

Holistic Inflameja är en riktigt bra produkt med både gurkmeja, boswellia och enzymer.

Medicinegarden curaMIN är ett högkvalitativt tillskott som innehåller både gurkmeja och boswellia.

3. Omega-3

Fettsyrablansen i kroppen är en av de viktigaste faktorerna för att muskler och leder skall fungera optimalt.

Omega-3 är essentiellt att äta för att bibehålla denna balans. 

4. Vitamin D

Vitamin D3 bidrar till normal benstomme och normal muskelfunktion.

En av våra viktigaste vitaminer (som egentligen är mer likt ett hormon i sin uppbyggnad och effekt). 

5. Magnesium

Magnesium bidrar till avslappning och flöde i kroppen. Det hjälper muskler att slappna av och kan vara extra bra att ta på kvällen för att stödja avslappning och återhämtning.

Magnesium är en av de vanligaste mineralerna att ha brist på idag. 

6. Elektrolyter (som kalium och natrium)

Elektrolyter kan minska muskelsmärta, kontrollera vätskeretention och hjälpa till med avgiftning.

7. Protein / Aminosyror

Protein, som består av aminosyror, är essentiella näringsämnen som hjälper till att bygga upp både muskler och leder.

De allra flesta behöver inte äta mer protein, utan se till att äta protein av hög kvalitet som är lätt för kroppen att ta upp och använda.

För att uppnå det så kan vara praktiskt med en växtbaserad näringsshake eller smoothie med en naturlig och lättsmält proteinkälla.

Tänk på detta om du upplever värk eller smärta

Om du har lider av ihållande eller skarp smärta så rekommenderar vi att uppsöka läkare eller manuell terapeut för att få diagnos och anpassad behandling.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×