Bambu

Bambu

Få material kan tävla med bambu när det kommer till ekologisk hållbarhet och antalet användningsområden. Inte nog med att bambu är världens mest snabbväxande planta, den klarar sig också helt utan konstgödsel eller bekämpningsmedel.

Bambu

FILTER

Pris
kr
kr
Filtrera
Varumärken
Kategorier
24 produkter visas
Återställ alla filter
Show Filters
Visa 16 Alla produkter
Show Filters
Visa 16 Alla produkter

Bambu

Om bambu

Tekniskt sett är bambu ett slags gräs, även om den delar många egenskaper med olika träslag. Bambu växer upp mycket snabbare än ett träd och är ett högst konkurrenskraftigt alternativ när det gäller förnybara material. Det är både starkt och mycket lättviktigt, dessutom är det naturligt antibakteriellt och resistent mot fläckar.

Många känner till att bambuplantan är pandabjörnens huvudsakliga föda. De bambuprodukter som vi säljer här på Glimja är dock tillverkade av Mosobambu, vilket är en sort som pandor inte äter, eftersom de föredrar en mycket sprödare sort. Med andra ord konkurrerar du inte med pandan när du väljer bambuprodukter från oss på Glimja!

Till skillnad från träprodukter är det inte så lätt att få en FSC-certifiering för bambu, då det är ett gräs och inte ett träslag. En stor del av våra bambuprodukter, som redskap, sugrör och barnbestick är ekologiskt certifierade av USDA Organic, vilket ger en garanti för såväl kvalitén som den handelspraxis som tillämpats. All bambu som används till skärbrädorna från varumärket Bambu skördas av licensierade bönder och övervakas noga av lokala myndigheter. Produktproducenterna använder endast vattenbaserade limmedel fria från formaldehyd vid limning av skärbrädorna. Skärbrädorna slipas för hand och behandlas med en livsmedelssäker vegetabilisk olja.

Skötselråd för bambu

Skötseln av bambuprodukter är i stort sett identisk med skötseln av träprodukter. Diska alltid nya produkter för hand innan du använder dem för första gången. Välj ett milt diskmedel som är snällt mot miljön. Torka produkten för hand eller låt den stå och torka luftigt i ett diskställ. Undvik att blötlägga bambuprodukter under längre stunder. Bambun ska inte heller diskas i maskin. En produkt av bambu kan med fördel oljas in emellanåt för att behålla ett gott skick. Använd en naturlig, ekologisk olja som exempelvis oliv- eller kokosolja. Inoljning bör ske när produkten är ren och torr, det går bra att använda en bomullshandduk eller en liten tvättlapp i bomull vid inoljningen. Våra skärbrädor i bambu bör få båda sidorna blötlagda i samband med disk. Detta för att undvika att skärbrädan ska slå sig.

Om du har skurit kött eller kyckling på en skärbräda av bambu kan du salta in den för att döda bakterierna. Detta gör du genom att först diska av den med ett milt diskmedel och varmt vatten. Varpå du delar en citron och tar ena halvan och gnider in över skärbrädan. Strö över grovt salt så att hela brädan täcks och låt verka i 15-30 minuter. Gnid sedan in den andra citronhalvan och skrubba brädan med en rotborste. Skölj till sist av skärbrädan och torka den torr samt olja in den om behovet finns. Olja gärna in dina bambuprodukter när de börjar se matta och vita/ljusa ut på ytan. Då behöver de lite extra kärlek. Förvara dina skärbrädor luftigt och när du oljar in dem behandla båda sidorna.

Snabbguide till skötsel av bambuprodukter

UGN: Nej
MIKRO: Nej
FRYS: Nej
KYLSKÅP: Nej
TVÄTTMASKIN: Nej
OLJA IN: Ja
BLÖTLÄGGA: Nej
HANDDISK: Ja
DISKMASKIN: Nej (vissa av bamburedskapen klarar diskmaskin men vi rekommenderar endast handdisk för längre livslängd)

 

 – Tänk på att alltid noga kontrollera och följa skötselrådet på just den produkt du köpt –

Visa hela texten