Ull

Ull

Ekologisk ull innebär att djuren som pälsen kommer ifrån lever under kontrollerad ekologisk djurhållnig, samt att ullen genom hela processen som lett fram till den färdiga produkten inte har behandlats med några kemikalier eller farliga ämnen.

Ull

FILTER

Pris
kr
kr
Filtrera
Varumärken
Kategorier
4 produkter visas
Återställ alla filter
Show Filters
Show Filters

Ull

OM ULL

Finns det något härligare än en värmande pläd eller ett tidlöst plagg i äkta ull? Ull är en textil råvara som spinns till tråd och garn och som sedan används till en rad olika produkter.

Allra vanligast är ull från tamfår, men ylleprodukter kan också göras av ull från andra djur, som alpacka, angoraget eller kamel. Historiskt sett har ullen haft en mycket stor betydelse för människan och än i dag är det ett eftertraktat material som är svårt att konkurrera med på flera olika områden.

Dels har ullen en enastående förmåga att värma när det är kallt ute, samtidigt som den kyler när det är varmt. Den är relativt vattenavvisande och kan transportera bort svett och fukt från kroppen utan att ullen för den sakens skull blir kall eller blöt. Även ull som blivit blöt fortsätter att värma, vilket är en av de egenskaper som gör den oslagbar som vinterplagg att bära t.ex. under overaller vid vistelse utomhus i snön.

Ekologisk ull innebär att djuren som pälsen kommer ifrån lever under kontrollerad ekologisk djurhållnig, samt att ullen genom hela processen som lett fram till den färdiga produkten inte har behandlats med några kemikalier eller farliga ämnen.

Skötselråd för ull

Till skillnad från många andra textila produkter behöver du inte tvätta ull speciellt ofta eftersom den är självrenande. Även klädesplagg av ull som används flitigt klarar sig länge utan tvätt. Om plagget inte har fläckats eller solkats ner, prova att låta det hänga ute och lufta som uppfräschning. Vid maskintvätt, var noga med att använda rätt program – de flesta moderna tvättmaskiner har något slags ylleprogram som är skonsamt mot ullen. Höga tvättemperaturer och intensiva tvättprogram kan skada materialet. Det finns också speciella tvättmedel som är avsedda för att hjälpa ullen att bibehålla sina naturliga egenskaper.

Vi rekommenderar Sonett Ulltvättmedel Neutral och Sonetts Ulltvättmedel Lavendel. Sköljmedel bör inte användas! Ullen ska inte heller torktumlas. Om du med tiden upplever att ullen känns torr och sträv, kan du prova en s.k. Ullkur från Sonett som hjälper materialet att återfå sina naturliga fetter. Smutsiga ullplagg och ullfiltar som inte ska användas under en längre tid bör tvättas innan de stoppas undan för förvaring. De bör förvaras i en tät försluten påse där skadedjur inte kan ta sig in.

För att fräscha upp och hålla ullplagg och ullfiltar fräscha kan man med fördel använda Gröna Gredelinas Ull & Cashmere Spray. Vid förvaring av ull kan man gärna använda sig av Rödceder och Lavendelpåsar. Dessa sprider en härlig doft i garderober och byråer och hjälper på så sätt till att hålla ullen fräsch och fri.

Snabbguide till skötsel av ull

UGN: Ja (för behandling av skadedjur)
MIKRO: Nej
FRYS: Ja (för behandling av skadedjur)
KYLSKÅP: Nej
TVÄTTMASKIN: Ja
OLJA IN: Nej
BLÖTLÄGGA: Ja
HANDDISK: Nej
DISKMASKIN: Nej
BASTU: Ja (för behandling av skadedjur)
VÄDRA: Ja

– Tänk på att alltid noga kontrollera och följa skötselrådet på just den produkt du köpt –

Visa hela texten