Trä

Trä

På Glimja hittar du många olika slags produkter i trä för en rad olika behov. I allmänhet är köksredskap av trä ett klokare väl än plastredskap vid hantering av livsmedel. Vid vetenskapliga undersökningar har bl.a. tall och ek visat sig hålla en bättre hygienisk standard än vad plast gör.

Trä

FILTER

Pris
kr
kr
Filtrera
Varumärken
Kategorier
64 produkter visas
Återställ alla filter
Show Filters
Visa 16 Alla produkter
Show Filters
Visa 16 Alla produkter

Trä

Om Trä

Trä är ett mångsidigt och tåligt material som har använts i tusentals år som byggmaterial och bränsle. Trä är organiskt, förnybart och kolbaserat och kommer från levande växter.

Varje träslag har en fiberstrukturell vävnad som bilar stam, grenar och rötter på träd och buskar. Eftersom det finns många tusen olika träslag på jorden finns det också en uppsjö med specifika egenskaper och användningsområden.

Gemensamt för de allra flesta sorter är att de är icke-allergena, giftfria och naturligt antibakteriella. I allmänhet är trä som t.ex. köksredskap av trä, ett klokare väl än plastredskap vid hantering av livsmedel. Vid vetenskapliga undersökningar har bl.a. tall och ek visat sig hålla en bättre hygienisk prestanda än vad plast gör.

Glimja är en av de webbplatser där du återkommande kan hitta träprodukter med märkningen FSC, som står för Forest Stewardship Council, vilket är en viktig markör vid handel av träprodukter. FSC är en oberoende, internationell organisation som genom sin kontroll och märkning uppmuntrar till ett hållbart bruk av världens skogar. Certifieringen är en garanti för att produkten framställts enligt organisationens regler och riktlinjer.

Kvalitén på ett träslag beror såväl på plantans egenskaper som på dess växtmiljö och skötsel. Obehandlat trä är ett levande naturmaterial, men trä kan också vara värmebehandlat eller inoljat. Olika behandlingar kan göra träet starkare och mer motståndskraftigt mot t.ex. insekter, svamp och rot, samt ge det en längre livslängd. Som konsument gäller det att ta reda på hur träet har behandlats om man vill vara säker på att ens produkter är giftfria.

Även om den ena produkten har behandlats med ett naturligt lack, så kan nästa vara impregnerad med giftiga kemikalier. De träprodukter som vi säljer här på Glimja är dock självklart uteslutande obehandlade eller behandlade med naturliga och giftfria medel.

Skötselråd för träprodukter

En träprodukt som tas väl omhand kan få ett långt liv och vara till stor glädje. Trä som utsätts för mycket fukt kan ibland börja mögla. Tänk därför på hur du förvarar dina träprodukter.

De bör stå luftigt och så torrt som möjligt. Undvik att ha dina träartiklar stående i t.ex. ett badrum med dålig ventilation. Köksredskap och andra husgeråd av trä ska generellt sett inte diskas i maskin, om inte den specifika produktens skötselråd anger detta.

Diska träprodukterna för hand med vatten och ett milt diskmedel samt torka gärna av omgående. Ju kortare tid som träprodukten utsätts för väta, desto längre lär den klara sig i gott skick.

Med jämna mellanrum är det bra att olja in träet. Använd en naturlig, ekologisk olja som exempelvis oliv- eller kokosolja. Inoljning bör ske när produkten är ren och torr, för att olja in produkten går det bra att använda en bomullshandduk eller en tvättlapp av bomull eller lin.

Snabbguide till skötsel av träprodukter

UGN: Nej
MIKRO: Nej
FRYS: Nej
KYLSKÅP: Nej
TVÄTTMASKIN: Nej
OLJA IN: Ja
BLÖTLÄGGA: Nej
HANDDISK: Ja
DISKMASKIN: Nej (en del diskar sina träredskap i diskmaskin och det går bra men vi rekommenderar endast handdisk för längre livslängd)

– Tänk på att alltid noga kontrollera och följa skötselrådet på just den produkt du köpt –

Visa hela texten