Lin

Lin

Ur hållbarhetssynpunkt är lin fantastiskt, eftersom produktionen har en mindre miljöpåverkan än många andra textilier. Till skillnad från t.ex. bomull klarar linet att odlas i svala och regniga klimat och det kräver varken mycket gödning eller bekämpningsmedel.

Lin

FILTER

Pris
kr
kr
Filtrera
Varumärken
Kategorier
1 produkter visas
Återställ alla filter
Show Filters
Show Filters

Lin

Om lin

Lin kommer från stjälken på linblomman och tillhör de textilfiber som har använts allra längst av människan, närmare bestämt sedan stenåldern. Av linet tillverkas det klassiska, lite styva linnetyget som än idag används flitigt till allt från nattlinnen, kläder och handdukar till gardiner och bordsdukar. Att linnetyg har bibehållit sin popularitet genom årtusenden är ingen slump.

Det är så slitstarkt att det kan hålla i flera decennier vid rätt skötsel (​se nedan), och har en antiseptisk effekt. Linnet utsätts inte för angrepp av sjukdomsalstrande mikrober och svampar, och det sägs att människor som regelbundet går klädda i linnekläder också är mindre benägna att råka ut för allergier hudsjukdomar. Därför är det inte ovanligt att den som har känslig hud rekommenderas att bära linnekläder. Linneväven alstrar inte heller någon statisk elektricitet och du slipper sannolikt obehagliga gnistor och stötar.

Ur hållbarhetssynpunkt är lin fantastiskt, eftersom produktionen har en mindre miljöpåverkan än många andra textilier. Till skillnad från t.ex. bomull klarar linet att odlas i svala och regniga klimat och det kräver varken mycket gödning eller bekämpningsmedel. Dessutom skapar odlingen i svalare klimat en synergieffekt, eftersom risken för angrepp från skadedjur och insekter minskar vid lägre temperaturer.

Att göra garn av lin är en krävande process. I augusti månad ska linplantorna “ryckas”, det vill säga dras upp med roten, innan de hängs upp i buntar så att linfröna får mogna. Därefter ska frökapslarna avlägsnas med en slags metallkam som kallas repa. En del av kapslarna används till nysådd, medan andra går till produktion av bland annat linfröolja.

För att man ska kunna utvinna fiber ur linstjälkarna måste de sedan “rötas”, vilket kan göras på land eller i vatten. Processen innebär att linet fuktas under ett par veckors tid, innan det får torka så att man slutligen kan börja bryta sönder stamdelarna. Det sista stadiet kallas för att man “bråkar lin”, och det är här som linfibrerna skiljs från skärven. För att få fram en mjukare och blankare kvalitet dras fibrerna genom metallkammar av olika grovlek. Hos oss på Glimja hittar du mest lin från Växbo Lin.

Skötselråd för linprodukter

En linneprodukt kan bli en favorit som hänger med i åratal och i många fall bara bli allt vackrare och skönare med tiden. Normalt sett behöver du inte tvätta linne speciellt ofta, eftersom det naturligt skapar en glatt yta som är smutsavstötande. När det är dags för tvätt kan du med fördel blötlägga linnetyget i ljummet vatten i upp till en halvtimme innan maskintvätt, för att motverka brytveck och för att tillföra extra vatten till tvätten.

Vid de första tvättillfällena släpper nytt linne vanligen ifrån sig en del överskottsfibrer, och därför bör det tvättas separat. För att fibrerna ska sköljas av krävs mycket vatten i maskinen, så välj ett tvättprogram som tillåter detta – gärna med förtvätt. Om du vill att dina textilier ska bibehålla en styvare struktur, så satsa på att vädra dem oftare än att tvätta. Upprepad tvättning – speciellt i maskin – gör däremot att tyget blir allt mjukare, så anpassa skötsel efter dina önskemål och med hänsyn till tvättråd för respektive produkt.

Undvik för kraftig centrifugering och torktumling. Vill du ändå torktumla, så låt inte linnetyget bli helt torrt utan avsluta med hängtorkning. Sträck tyget medan det ännu är fuktigt för att undvika veck, och mangla eller stryk väl fuktat. Kom ihåg att rensa tvättmaskinens filter från ludd efter att ha tvättat linneprodukter.

Snabbguide till skötsel av linprodukter

UGN: Nej
MIKRO: Nej
FRYS: Ja
KYLSKÅP: Nej
TVÄTTMASKIN: Ja
OLJA IN: Nej
BLÖTLÄGGA: Ja
HANDDISK: Nej
DISKMASKIN: Nej
KOKA: Ja, kontrollera noga tvättrådet på din produkt innan du kokar.

 

– Tänk på att alltid noga kontrollera och följa skötselrådet på just den produkt du köpt –

Visa hela texten