Glas

Glas

Produkter av glas är ofta ett tacksamt alternativ för den som exempelvis strävar efter att minimera sin konsumtion av plast (plastbantar). Glas är bland annat resistent mot bakterier eftersom dessa har mycket svårt att få fäste på ytor av glas. Utöver detta är glas ett bra materialval eftersom det varken tar åt sig eller ger ifrån sig några smaker.

Glas

FILTER

Pris
kr
kr
Filtrera
Varumärken
Kategorier
32 produkter visas
Återställ alla filter
Show Filters
Visa 16 Alla produkter
Show Filters
Visa 16 Alla produkter

Glas

Om Glas

Produkter av glas är ofta ett tacksamt alternativ för den som exempelvis strävar efter att minimera sin konsumtion av plast (plastbantar). Det som främst utmärker glas är dess genomskinlighet vilket gör att det generellt sett är enkelt att se vad en glasbehållare innehåller. Glas är också resistent mot bakterier eftersom dessa har mycket svårt att få fäste på ytor av glas. Utöver detta är glas ett bra materialval eftersom det varken tar åt sig eller ger ifrån sig några smaker.

Här på Glimja hittar du huvudsakligen två olika typer av glas: borosilikatglas och sodalimeglas (även kallat silikatglas/sodaglas). Borosilikatglaset, som även kallas för eldfast glas, är ett unikt glas som är mycket tåligt för extrema temperaturförändringar. Det innebär att produkter av borosilikatglas klarar av såväl kylen och frysen som ugnen och mikron. Det har låg vikt, men är hårt och reptåligt samt kemiskt resistent. Sodalimeglas är den typ av glas som normalt sett används till vinflaskor och andra produkter som innehåller livsmedel.

Våra produkter av sodalimeglas är starka, men däremot är de mer känsliga för temperaturchocker och stötar än borosilikatglas. Det betyder att de lätt expanderar och spricker om du lägger dem i frysen eller i kokande vatten, och att det finns risk att de krossas om det går i golvet eller får oönskade stötar.

Våra matlådor av varumärket Glasslock kan ibland upplevas som något “ojämna” beroende på formens storlek. Detta beror på tillverkningsprocessen, där kylningen av den heta glasmassan sker extra långsamt i syfte att skapa ett starkare glas. Förenklat kan man säga att gjutet glas som kyls väldigt snabbt håller formen bättre men blir mer ömtåligt, medan tillverkaren av Glasslock istället har prioriterat slutproduktens motståndskraft och därför har valt att låta nedkylningen ta längre tid, vilket kan resultera i viss ojämnhet i produktens yta.

Skötselråd för glasprodukter

Rengör glas efter användning genom diska produkten, antingen för hand eller i maskin. När du fryser in livsmedel i en glasbehållare, så tänk på att inte fylla behållaren för mycket utan lämna lite utrymme för maten att expandera. Även om produkter av borosilikatglas klarar snabba temperaturförändringar utmärkt, så är det fortfarande ett krossbart material som kan gå sönder om det tappas eller utsätts för stötar. Sodalimeglas är mer känsligt för både stötar och temperaturchocker. Kom därför ihåg att inte utsätta glaset för alltför snabba temperaturskillnader, utan låt till exempel en djupfryst matlåda av glas tina i rumstemperatur innan du ställer den i ugnen eller mikron.

Snabbguide till skötsel av glasprodukter

UGN: Ja (beroende på sort)
MIKRO: Ja
FRYS: Ja
KYLSKÅP: Ja
TVÄTTMASKIN: Nej
OLJA IN: Nej
BLÖTLÄGGA: Ja
HANDDISK: Ja
DISKMASKIN: Ja

 – Tänk på att alltid noga kontrollera och följa skötselrådet på just den produkt du köpt –

Visa hela texten