Rostfritt Stål

Rostfritt Stål

Rostfritt stål är ett 100% återvinningsbart material som även är väldigt slitstarkt och ofta håller i generationer. Dessutom är det resistent mot bakterier och ger varken ifrån sig eller tar upp smaker.

Rostfritt Stål

FILTER

Pris
kr
kr
Filtrera
Varumärken
Kategorier
130 produkter visas
Återställ alla filter
Show Filters
Visa 16 Alla produkter
Show Filters
Visa 16 Alla produkter

Rostfritt Stål

Om rostfritt stål

Rostfritt stål är en metallblandning som bildats av olika legeringsämnen. På senare år har det blivit populärt att byta ut alla tänkbara husgeråd och andra artiklar mot varianter av rostfritt stål, och det är kanske inte så konstigt med tanke på det rostfria stålets otaliga fördelar. Det är så slitstarkt att det ofta håller från generation till generation, vilket gör att produkter av rostfritt stål generellt sett är mycket prisvärda. Materialet är 100 % återvinningsbart, samtidigt som det är resistent mot bakterier. Lägg till detta att rostfritt stål varken ger ifrån sig eller tar upp smaker, vilket gör det till ett utmärkt val av material vid förvaring av olika livsmedel.

Kan rostfritt stål rosta?

Att rostfritt stål skulle vara helt immunt mot rost, som namnet antyder, är dock en sanning med modifikation. Även det rostfria stålet ​kan​ börja rosta under vissa omständigheter, men oftast är motståndskraften hög. Motståndskraften är olika hög beroende på vilken legering det rostfria stålet har. Om en rostfläck skulle uppstå går det enkelt att bli av med den (se mer under “Skötselråd” nedan).

Det finns olika typer av rostfritt stål. Vanligtvis används krom och nickel och några av de mest använda materialen kallas således kromstål och kromnickelstål. Kanske har du sett att produkter av rostfritt stål ofta har en specifik beteckning, t. ex. 18/8 eller 18/10.

Dessa siffror anger produktens innehåll, där 18/8 innebär 18 % krom och 10 % nickel. Ju högre andel nickel, desto mindre risk för rost. Hos oss på Glimja finns även några produkter med beteckningen 18/0, det vill säga nickelfritt stål. Denna sammansättning är mindre temperatur- och korrosionsbeständig än de varianter som innehåller nickel, men däremot är 18/0 noga kontrollerat och väl passande för nickelallergiker.

Produkter av rostfritt stål kan också ha antingen borstad eller polerad yta, vilket ofta benämns som Brushed Stainless eller Mirror Finish.

Skötselråd för rostfritt stål

Det är enkelt att sköta om rostfria produkter så att de håller under väldigt lång tid. Även om stålet med tiden får små repor är det i regel ingenting som påverkar dess kvalitet.

Nya produkter bör alltid diskas av en första gång, helst för hand. På så sätt får du bort eventuella metaller från poleringsprocessen. Klisterlappar kan enkelt avlägsnas med hjälp av lite olja och en bomullstrasa eller en bit hushållspapper. Efter den första disken går de allra flesta artiklar i rostfritt stål lika bra att diska i maskin som för hand, men läs skötselråd för varje enskild produkt för att vara helt säker. För exempelvis isolerade vattenflaskor och för artiklar av 18/0-kvalitet är det handdisk som gäller.

För att undvika att rostfläckar uppstår, låt aldrig dina rostfria produkter ligga en lång tid i vatten. Rostfläckar kan också uppstå lättare om du har högt järnvärde i vattnet, eller om stålet utsätts för starka matsyror från t.ex. citron, senap eller ketchup. En stor fördel med det rostfria stålet är att det är “självläkande”. Skulle en liten rostfläck uppstå, så kan du enkelt ta bort den genom att skubba med bikarbonat och vatten. 

Om något i rostfritt stål behöver en djupare rengöring, prova att diska med ättika alternativt bikarbonat och varmt vatten. Använd inte löddrande stålull.

Snabbguide till skötsel av rostfritt stål

UGN: Ja (beroende på legering)
MIKRO: Nej
FRYS: Ja
KYLSKÅP: Ja
TVÄTTMASKIN: Nej
OLJA IN: Nej
BLÖTLÄGGA: Ja
HANDDISK: Ja
DISKMASKIN: Ja

– Tänk på att alltid noga kontrollera och följa skötselrådet på just den produkt du köpt –

Visa hela texten