9 snabba frågor och svar om hårproblem 1

9 snabba frågor och svar om hårproblem

0

Vi får många frågor om hårproblem och här delar vi våra svar och tips.

Många av frågorna har samma lösningar och du hittar dessa lösningar under svar A, B och C som du kan läsa längre ner.

1) Jag har fått så kliig hårbotten sedan jag bytte till ekologiskt schampo.

Då brukar surskölj hjälpa. För att få bort eventuella kemikaliebeläggningar som inte alltid ett ekologiskt schampo klarar av. Se svar A.

Byt sedan schampo ifall det fortsätter att klia. Se svar B.

2) Jag har haft kliig hårbotten och har det fortfarande efter jag har bytt till ekologiska hårvårdsprodukter.

Gör först surskölj. Se svar A.

Prova även att byta till mildare schampo, helst en doftfri sort. Se svar B.

3) Jag har bytt till ekologiskt schampo och det känns inte riktigt rent. Håret blir strävt och stelt.

Detta är ett klassiskt problem när man har kemikaliebeläggningar i håret. Surskölj rekommenderas samt att byta till ett mer löddrande schampo. Se svar A och B.

4) Jag har bytt till ekologiskt schampo och håret blir rent och fint, men blir fett mycket fortare. Ska det vara så?

Att håret snabbt blir fett är ett tecken på att hårbotten är starkt uttorkad. Hårbotten massproducerar därför sebum/fett i ett försök att balansera det torra. Så det är egentligen ett gott tecken på att sebumproduktionen fungerar som det ska.

När man tvärt byter mot milda produkter fortsätter hårbotten i samma takt att producera den mängd fett den är van vid att göra. Det kan ta flera veckor eller faktiskt månader innan hårbotten finner balans.

Välj ett löddrande schampo (se svar B) till att börja med och tvätta oftare.

Det är klokt att välja ett prisvänligt schampo i början då du behöver tvätta oftare. Se svar B.

5) Jag har färgat/blekt sönder mitt hår med kemikalieprodukter. Det går inte att reda ut håret efter schamponering med ekologiskt schampo. Det blir bättre med balsam, men det är fortfarande kämpigt.

Välj ett schampo som löddrar bra (bättre tvättkraft), se svar B.

Gör hårinpackningar och använd gärna hårolja på topparna, se svar C.

Ibland behöver man ”falla tillbaka” till ett konventionellt schampo. Välj ett så rent kemikalieschampo som möjligt att gå tillbaka till. Helst utan silikoner/mineraloljor. Korta ingredienslistor är oftast bättre än långa komplicerade.

När det åter känns bra, så försök igen med ekoprodukterna. Det gäller nämligen att långsamt vänja hår och hårbotten vid ekologiska produkter.

Färga sedan håret med naturliga hårfärger.

6) Jag har så flygigt hår. Det är tunt, så jag vill ha något som kan ta bort frisset men inte göra håret tungt och platt.

Kolla gärna produkterna på vår anti-frizz avdelning.

7) Jag tvättar med (rasul)lera och det funkade bra till en början, men hårbotten har börjat bli torr och kliig och håret livlöst.

Tänk på att lera är svagt basiskt, därför behöver man göra surskölj lite då och då för att bibehålla rätt pH. Se svar A.

8) Jag tvättar med rasullera men håret blir inte rent. Känns stelt och matt.

Låt din lerblandning få svälla över natten. Tvätta två gånger med leran (precis som du skulle schamponera två gånger). Om inget av detta hjälper, så prova surskölj. Se svar A.

Om vinägerskölj inte heller hjälper är leran för mild för ditt hår och hårbotten just nu. Använd då istället ett ekologiskt schampo och prova igen med lera efter en period.

9) Jag tvättar med rasullera och håret blir så torrt och frissigt.

Prova att tillsätta en liten skvätt olja ihop med vatten när du gör din lerblandning. Se svar C. Låt gärna stå över natten. Mängden olja är beroende på hur mycket lera som blandas, samt hur torrt hår du har.

Öka mängden olja om håret efter tvätt fortfarande känns torrt. Minska mängden olja om håret efter tvätt känns för platt eller fett. Om olja inte hjälper (speciellt om du har tunt/fint hår) kan du istället prova en mer finmalen lera (mindre uttorkande).

Svar A

Prova med sursköl, d.v.s. äppelcidervinägerskölj.

Blanda 3 msk äppelcidervinäger med 3 dl vatten.

Prova dig fram och öka mängden vinäger om det inte lugnar kliandet. Om du har sårig hårbotten så kan du prova med en lägre vinägerkoncentration då det kan svida med en för stark blandning.

Vinägern gör att klåda dämpas, hårbotten lugnas och får rätt pH, det lindrar torrhet och mjäll samt löser upp kalk och kemikaliebeläggningar.

Du kan skölja så ofta du vill. När du tvättar håret ska du skölja med vinägern efter att du sköljt bort schampot. Massera och låt verka en stund. Skölj sedan ur med vatten och avsluta med balsam vid behov.

Det går utmärkt att skölja även om du har färgat hår.

Svar B

Under övergångsperioden från konventionellt schampo till ekologiskt/naturligt schampo kan man behöva tvätta håret oftare i början.

Därför brukar vi rekommendera prisvänliga schampon till nybörjare. Dessa är väldigt bra övergångsschampon som löddrar mycket.

Prova dig fram vilket som passar dig bäst:

Svar C

Här är en lista på våra mest populära håroljor:

  • Arganolja – en känd hårolja som hjälper torrt, skadat och slitet hår.
  • Jojobaolja –  fin hårolja för torrt, skadat och slitet hår.
  • Kameliaolja – gör håret glansigt och mjukt utan att det ser oljigt ut. Perfekt för topparna.
  • Really Good Hair Oil – underbar hårolja med välgörande örter och jasmin doft. Passar för hårinpackning.
  • Aprikoskärnolja – en utmärkt hårolja utan doft som passar alla.
  • Melonolja – en omtyckt hårolja som ej blir för fet och har neutral doft. Perfekt för topparna.
  • Ricinolja – en fet olja som reparerar slitna hårtoppar och stimulerar hårtillväxten.
  • Avokadoolja – en bra olja vid torr hårbotten och mjäll. Passar för hårinpackning.
  • Kokosolja – en återfuktande olja som ger ”the wet look” eller passar för hårinpackning.
  • Sesamolja – en givande hårolja  som stimulerar hårsäckarna i hårbotten och ger fukt.
Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×