Ultimata guiden mot kliande hårbotten

Ultimata guiden mot kliande hårbotten

0

Kliande hårbotten är ett vanligt problem som kan ha många orsaker. Något som är säkert är att hårbotten inte är i balans. Det finns därför ett par saker du kan göra för att få bukt på problemet. 

1. Generella tips mot kliande hårbotten

Som ett första steg mot en friskare hårbotten bör du se över sådant som kan förvärra klådan eller vara grundorsaken till det.

Minska på tvättfrekvensen 

Att tvätta håret varje dag med schampo är ingen bra idé. Tränar du varje dag kan du förslagsvis tvätta varannan dag med endast vatten och fräscha upp hårbotten med en toner, torrschampo eller saltspray efteråt

Att avvänja hårbotten från frekventa tvättar kan ta tid. Ha tålamod och minska successivt tvättandet med schampo.

Värme 

Värmen från hårfön och varmt duschvatten kan verkligen torka ut hårbotten och även skada håret – mer än vad du tror. Föna med kallare luft om möjligt eller öka avståndet mellan fönen och håret. Dra ner temperaturen och duscha med ljummet vatten istället. 

Fukt 

Att sätta upp fuktigt hår eller gå och lägga sig med blött hår är som bäddat för problem. Svamp, bakterier och kvalster stortrivs i fukt och värme. Byt örngott ofta och sov alltid med torrt hår, speciellt om det kliar extra på natten.

Kliandet 

Det kan lätt bli en ond cirkel om du kliar hårbotten med fingrar och naglar. Skalpen tar skada och blir lättare infekterad. Prova en svalkande toner när det kliar (se nedan punkt 4. fukt). 

2. Byt hårprodukter

Testa att byta ut de hårprodukter som kommer i kontakt med hårbotten. Det kan vara produkter som schampo, stylingprodukter eller hårfärg, vilka kan trigga eller förvärra problem som eksem, psoriasis eller seborré i skalpen.

Om du använder konventionella produkter så prova våra som är naturliga, ekologiska och rena.

Använd ekologiska schampon mot kliande hårbotten

Khadi Neem Schampo är toppen om håret lätt blir fett och hårbotten kliar. 

Odylique Tea Tree Herb Shampoo är suveränt om hårbotten kliar och dessutom är känslig. Kom ihåg att låta detta schampo verka i 2-3 minuter för bäst effekt innan det sköljs ur. Välj detta milda schampo från Odylique om du absolut måste använda schampo varje dag.

Grön Lyckas schampotvål Golden Rose passar vid fet hårbotten med både mjäll och kli.

Ekologisk hårstyling

Så länge din hårbotten kliar, ska du undvika att applicera produkter på eller nära hårbotten. Detta gäller även om du använder ”snälla” stylingprodukter.

Alla våra produkter inom hårstyling är milda. Har du extra känslig hårbotten, så prova Bruns oparfymerade stylingprodukter. Deras saltspray och balsamspray fräschar även upp håret emellan tvättar.

Ekologiskt torrschampo

Det går utmärkt att använda ett naturligt torrschampo emellan tvättar med schampo. Ett torrschampo absorberar överflödig olja, avlägsnar torra flagor, lugnar hårbotten, ökar glansen och sparar tid åt dig.

Ekologisk hårfärg

Om det kliar efter en färgning ska du definitivt prova att byta hårfärg. Våra hårfärger är 100% växtbaserade och/eller 100% ekologiska. Det innebär att du slipper hudirriterande kemikalier som kan förvärra eller vara orsaken till dina besvär. Värt att veta är att man kan vara allergisk mot naturliga ämnen, så gör alltid ett test på armen eller i nacken först.

För kliande hårbotten rekommenderar vi Khadi eller Cultivator’s hårfärger.

3. Återställ hårbottens pH-värde

Hårbottens pH värde ska vara svagt surt, runt pH 5. Att återställa hårbottens pH är bra när det kliar, men även när hårbotten är i obalans som exempelvis ständigt fett hår, mjäll eller torrflagor. 

Ekendahls hårskölj/surskölj med äppelcidervinäger är så skön när hårbotten kliar.  Den balanserar pH-värdet samt sluter hårstråets fjällskikt och gör håret mjukt och glansigt.

Nea of Sweden Ekologisk Vinägersköljning är också en höjdare om hårbotten kliar och är känslig. Den balanserar pH-värdet.

Malin i Ratans surskölj består av en infusion (te) av hibiskusblad, och är även den ett utmärkt val.

Återställ hårbottens pH så ofta du vill. Gör det varje dag, efter varje hårtvätt eller då och då. Vid tillfällen då du tvättat håret med schampo görs detta bäst efter schamponering, då de flesta schampon är basiska.

4. Kurer för hårbotten

Oavsett om du har torr eller fet hårbotten som kliar är receptet för balans detsamma. Här kommer några riktigt bra tips!

Fukt

Se till att inte enbart tillföra fukt, utan även något som lugnar, svalkar och har antiseptiska eller antiinflammatoriska egenskaper som en toner.

En toner är lätt att spraya eller massera in i hårbotten när det känns torrt, kliar eller efter en dusch. Det är kladdfritt och ska inte sköljas ur efteråt. Prova någon av dessa: Witch Hazel (Trollhassel) eller Tea Tree Water.

Näring

Lika löser lika, så det är smart att göra en oljekur om du har fet hårbotten. Khadi’s Neem hårolja lugnar kliande hårbotten och reglerar talgproduktionen. Denna hårolja är också bra om du har torr hårbotten eller har mjäll.

Fushi hårolja Really Good Hair Oil innehåller en välgörande blandning av vårdande och näringsgivande oljor.

Skrubb

Om hårbotten fjällar eller är fet och känns kletig så prova ren rasullera. Leran skrubbar bort torrflagor samtidigt som fett absorberas av leran.

Loelles fina leror går även de att använda i håret (förutom som ansiktsmask).

Lugnande kur

Rasullera kan tvätta både hår och hårbotten ren och på så vis ersätta schampo. Återställ sedan pH balansen efter en lertvätt / lerkur enligt ovan punkt 3 med en surskölj.

5. Stress 

Stress är en av de vanligaste orsakerna till klåda (inte bara i hårbotten). Om inte stress är grundorsaken till problemet är den definitivt en trigger. Meditera, sov, motionera och våga säga nej.

Oftast kan man på egen hand få bukt med en hårbotten som kliar. Men om klådan inte blir bättre efter ett par veckor kan det behövas medicinsk behandling. Uppsök i sådant fall din doktor för att hitta passande behandling samt orsaken till klådan.

Ta väl hand om dig!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×