Husmorstips för sommarplågor 1

Husmorstips för sommarplågor

0

Det finns en massa fina hjälpmedel, husmorstips och huskurer i hemmet som hjälper mot olika krämpor och besvär.

De kan hittas i skafferiet, kylskåpet eller på fönsterbrädan, utan att du kanske ens vet om vilka huskurer som gömmer sig där. 

Vi ska nu titta närmare på några gamla husmorskurer som fungerar fortfarande idag och några moderna som det kan vara bra att känna till.

Brännskador

Att det är bra att vistas i solen och fylla på D-vitaminförråden under sommaren vet väl de flesta. Men om man på förhand vet att det kommer att bli en längre dag i solen, är det bra att smörja in sig med ett solskydd med fysikaliskt solfilter och se till att man har tillräckligt med skugga under dagen.

Om man glömt detta och det blir för mycket av det goda kan man bränna sig. Oftast märker man det först efteråt när huden blivit röd och kanske till och med börjar hetta och svida.

1. Aloe vera

Lindra huden med hjälp av gelén från en aloeveraplanta. Skär loss ett blad, skala bort det gröna skalet och smörj försiktigt in huden. Aloeveran kyler, lindrar och läker huden. Du kan även använda den här fantastiska aloe vera-gelen.

2. Kollodialt silver

Ett annat tips är att spraya på kolloidalt silver. Silver har använts på brännskador sedan länge och lindrar svedan väldigt effektivt.

3. Rensa kylskåpet

Om du inte har dessa hemma kan det även fungera att badda den brända huden med tunt skurna gurkskivor, kall yoghurt, mosad mogen avokado eller surkål som kyler huden. Surkålen är dessutom rik på C-vitamin, vilket lär kunna hjälpa en snabbare läkningsprocess.

Man kan också testa vitkål om det är ett mindre område. Rulla bladen mjuka med en brödkavel, lägg dem på huden och fixera med en gasbinda. Byt ett par, tre gånger om dagen.

4. Blöta tyger

Man kan även blöta linnetyg eller bomullstyg i kallt vatten, vrida ur och lägga på huden. 

Dessa tips lär även fungera om man bränt sig på något hett.

5. Olja

Vid skållning kan även olivolja lindra och om du har eteriska oljor hemma kan du tillsätta några droppar lavendel eller pepparmynta för ökad smärtlindring.

Insektsbett

På den vackraste av sommardagar, kan man med lite otur gå och bli stucken av insekter. Myggbett kan ju vara störande och klia, medan bi- och getingstick kan vara betydligt obehagligare. Om det finns risk för allergisk reaktion, eller om sticket är i mun eller halsområdet bör man ta kontakt med akutvård. Annars kan man testa några av dessa gamla huskurer.

Ta först bort gadden om den sitter kvar och kyl området med kallt vatten eller isbitar.

1. Sockerbit

Fukta huden och tryck mot en fuktad sockerbit som lär kunna dra åt sig av giftet.

2. Bikarbonat

Man kan också föröka med att blanda en tjock pasta av bikarbonat eller bakpulver och vatten. Bred över stickstället och låt torka.

3. Eteriska oljor

Man kan även droppa en droppe eterisk olja av tea tree på stickstället. Den ska desinficera och kunna hämma inflammation. Även denna eteriska lavendelolja med roll-on-funktion fungerar fint mot stick.

Bota åk- och sjösjuka

Om man ska ut och åka bil, buss, tåg eller båt kan man ibland drabbas av illamående. Om man vet att man brukar kunna drabbas kan man förbereda sig med dessa husmorstips.

1. Kanelté

Förbered ett te av en kopp hett vatten och en tesked kanel. Låt dra i tio minuter och sila av. Ta med teet i en termos och drick om du känner illamåendet krypa sig på.

2. Ingefära

Vid begynnande illamående kan man också testa att tugga på en liten bit färsk ingefära. Det är enkelt att ha med i fickan eller handväskan.

Naturliga sätt att våra skär- och skrubbsår

Om olyckan är framme och man får en litet skrubb- eller skärsår finns det också en del husmorstips man kan ta till.

Rengöring och desinfektion är alltid viktigast att börja med. Vid skrubbsår kan man locka bort eventuellt skräp och smuts med hjälp av en pincett. Desinficera med väteperoxid eller annan antiseptisk lösning.

Lindrigt blödande sår täcks med plåster eller steril kompress.

1. Cayennepeppar

Men har man inga plåster fungerar också något de flesta har i sin kryddhylla, nämligen cayennepeppar. Strö lite cayennepulver direkt på blödande småsår och vänta i 10-20 sekunder på att blödandet ska upphöra. Cayennepeppar tros också kunna lindra infektioner, eftersom kryddan har potenta antibakteriella egenskaper och antioxidanten capsaicin ska dessutom kunna lindra smärta.

2. Groblad

Färska groblad har man sen gammalt använt på alla slags sår inklusive bensår, solsveda, skållning och andra brännsår och eksem. Ja, till och med stukningar. Groblad stoppar blödning och lindrar genast insektsbett. Gnugga bladen så de blir mjuka och fuktiga och lägg på dem hela med den släta ovansidan nedåt och knyt fast. Man kan också pressa ut några droppar saft eller tugga och lägga på som grötomslag. Även örtolja och sårsalva gjort av groblad kan användas.

3. Äggvita

Hinnan på insidan av äggskal kan också fungera. Lägg då den fuktiga sidan nedåt på rent sår. Det skyddar och lindrar och torkar på några minuter. Ett alternativ är färsk äggvita som man låter torka till en skyddande och sammandragande hinna på såret. Detta var bland annat ett vanligt husmorstips i medeltida svenska läkeböcker.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och flourfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja / Soolia AB 2020

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×