De bästa 5-MTHF tillskotten 2021

Test: De bästa 5-MTHF tillskotten 2021

0

Man pratar idag mycket om vitamin B9 även kallad folat, folsyra eller 5-MTHF. Vitaminet som är så viktigt för så många funktioner i kroppen. För att undvika onödig förvirring ska vi börja med att reda ut skillnaderna mellan dessa begrepp.

Vad är folat?

Folat är ett släkte naturligt förekommande, vattenlösliga former av vitamin B9. Det är ett av våra viktiga B-vitaminer som vi behöver få i oss av varje dag. 

Vi hittar bland annat folat i gröna bladgrönsaker såsom kål, broccoli, sparris, men även i citrusfrukter, bananer, bönor och flera andra livsmedel!

Tänk på att folat är värmekänsligt och förstörs lätt vid uppvärmning.

Om man har svårt att få upp sina nivåer av folat, räcker det sannolikt inte att bara äta folatrika livsmedel. Det kan bero på sjukdomar och genetiska faktorer som gör att det blir svårt att metabolisera folat från livsmedel, utan folattillskott kan också behövas.

Vad är folsyra?

Folsyra är det man ofta pratat om när man syftat på B9-vitamin, men det är en syntetisk, vattenlöslig form som är vanlig i kosttillskott.

Även om folsyran kan vara lätt att ta upp i tarmen så har en del personer problem med att metabolisera folsyran från kosttillskott. Folsyraformen kan till och med hämma metyleringen och blockera naturligt folat. Det är ett enzym, DHFR-enzymet, som blockeras av folsyra.

Det är idag vanligt med störningar i MTHFR-genen som gör att folsyra inte kan användas av kroppen förrän den omvandlats till folat. Ett DNA-prov kan berätta hur dina gener ser ut.

Överdosering av folsyra, särskilt när det tas i form av kosttillskott, kan orsaka sömnproblem och lättretlighet. En del kan mista aptiten eller bli illamående. 

Vad är 5-MTHF?

5-metyltetrahydrofolat, eller 5-MTHF är en naturlig form av vitamin B9 och den mest biologiskt aktiva formen. Den är lätt för kroppen kan absorbera och använda och har därför blivit populär i kosttillskott på senare tid.

Forskning menar att 5-MTHF är effektivare som tillskott än folsyra. Det enklaste sättet att lösa problemet med folsyran är att använda 5-MTHF-kosttillskott som inte behöver en serie kemiska reaktioner för att din kropp ska kunna använda det ordentligt, eftersom 5-MTHF redan är bioaktivt.

Folat kan också dölja skador på nervsystemet orsakade av B12-bristrelaterade blodsjukdomar, med det gör inte 5-MTHF.

Hälsofördelar med folat och 5-MTHF 

Det är extra viktigt att gravida kvinnor får i sig mycket folat i början av graviditeten, men även en tid innan man blir gravid, eftersom folat behövs för fostrets utveckling av nervsystemet och minskar risken för neuralrörsdefekter hos fostret. Även män bör säkerställa att de inte lider av brist på folat före och under tiden de försöker bli med barn. (Det tar ca 3 månader för en spermie att bli klar för ejakulation.) Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av minst 400 µg (=mikrogram) folsyra under tre månader före och minst tre månader efter befruktningen.

Folat bidrar också till normal syntes av aminosyror, normal blodbildning, normal omsättning av homocystein och immunsystemets normala funktion. Dessutom kan det minska trötthet och utmattning.

Det är svårt att själv svårt kunna avgöra om man har brist på folat. Din näringsterapeut har tester för att fastställa detta.

Precis som med alla andra enskilda B-vitaminer får man bäst effekt om man också tar ett bredspektrumtillskott av hela familjen av olika B-vitaminer.

Här kan du läsa om hur den används i terapeutiskt bruk på Morotsliv

Helhetshälsa

EKO-Folsyra är en svensk produkt från Helhetshälsa är ett vegetabiliskt, aktivt folsyratillskott bestående av 500 µg metylfolat (alltså 5-MTHF) från ekologisk spenat.

EKO-Folsyra kommer i 60 st vegetabiliska kapslar med dosen 500 µg. Dosering för vuxna är 1 kapsel per dag tillsammans med mat. Kapseln kan dras isär och innehållet strös i mat eller dryck.

Ingredienserna i denna är ekologiskt inulin från jordärtskocka (Helianthus tuberosus) och ekologiskt spenatextrakt (Spinacia oleracea L.). 

Den vegetabiliska kapseln är tillverkad av cellulosa. Innehåller spår av citrus och kokos.

Vimergy

Det amerikanska märket Vimergys 5-MTHF innehåller 5 mg folat som 6S-5-metyltetrahydrofolat.

Den innehåller dessutom 500 µg vitamin B12 som 50% metylkobalamin och 50% adenosylkobalamin. Det är bra att kombinera 5-MTHF med vitamin B12, då stora doser 5-MTHF kan dölja en brist på vitamin B12. Men B12 hjälper även öka absorptionen av folat.

Dosering för vuxna rekommenderas till 1 kapsel 1 gång per dag, och då en burk innehåller 60 kapslar räcker den i 2 månader

Denna innehåller 6S-5-metyltetrahydrofolat, metylkobalamin, adenosylkobalamin, och kapseln av cellulosa. Folatet kommer från glukosaminsaltet av (6S) -5-metyltetrahydrofolat som är en patenterad form av mycket biotillgängligt metylfolat som är strukturellt analog med den reducerade och aktiva formen av folat.

Thorne

I det amerikanska märket Thornes 5-MTHF hittar vi 5 mg folat som L-5-metyltetrahydrofolat och 2 mg L-leucin.

Thornes produkter är naturligt fria från soja och gluten och är tillverkade utan onödiga tillsatser eller konserveringsmedel.

Dosering för vuxna rekommenderas 1-2 kapslar per dag till mat, och eftersom en burk innehåller 60 kapslar räcker den 1-2 månader.

Övriga ingredienser är kapseln som är gjord av hydroxipropylmetylcellulosa (från barrträd), mikrokristallin cellulosa (stabiliseringsmedel), kiseldioxid (fyllnadsmedel).

Likheter och skillnader

Alla tre innehåller aktiva och lättupptagliga former av 5-MTHF och samtliga har cellulosabaserad kapsel. 

Thornes kapslar är mindre, men samtliga kan öppnas och strös över maten om man inte gillar att svälja kapslar.

Helhetshälsas har den lägsta doseringen, vilket gör den ypperlig för både män och kvinnor som planerar graviditet. De flesta börjar med 500 µg – 1 mg av 5-MTHF för normalt bruk, då den optimala dagliga dosen ligger på 400–800µg. 

Vissa omständigheter kan kräva 1-5 mg eller mer. Thornes och Vimergys kosttillskott innehåller 10 gånger mer 5-MTHF än Helhetshälsas och har dessutom andra näringsämnen tillsatta. 

Vimergy är ett bra alternativ om man har brist på vitamin B12 och Thorne är tack vare innehållet av l-leucin lämplig för den som vill bygga muskler.

Vem bör INTE ta 5-MTHF?

Undvik 5-MTHF om du är allergisk mot folsyra i grödor eller multivitaminer (hudutslag, tryck över bröstet eller tung andning). 

Prata med näringsterapeut, funktionsmedicinare eller läkare om du tidigare diagnostiserats med B12-brist och om du har en bipolär störning eller om du har medicinering. 

Om du är gravid, ammar eller ifall du försöker att bli med barn kan du också be om råd för att bestämma lämplig dos.

Tänk på att förvara tillskott utom räckhåll för barn och att rekommenderad dos ej bör överskridas. Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Vid graviditet rekommenderas även en multivitamin/mineral för gravida.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×