Ultimat guide: Allt om portabel infraröd bastu 1

Ultimat guide: Allt om portabel infraröd bastu

2

Innehåll

Vad är en infraröd bastu (IR-bastu)?

Infraröd bastu, förkortas ofta IR-bastu. Den använder sig inte av ugn eller värmeaggregat som i en vanlig bastu, utan IR-bastun är utrustad med infrapaneler eller infraradiatorer längst väggarna som avger infraröd strålning.

Infraröd värme(strålning) är helt ofarlig, och har visat sig ha en massa hälsofördelar.

Vad är infraröda strålar?

IR strålning som upplevs som värme när man vistas i solen. Att bli exponerad av infraröd värme under längre tid är helt ofarligt och kan aldrig orsaka några skador på huden såsom Ultraviolett strålning (UV) kan.

Alla människor sänder ut och tar emot långvågiga infraröda strålar, och vi lever i en miljö fylld av långvågiga infraröda strålar.

Det mest fördelaktiga område för människan ligger mellan 7-14 micron, och kallas de ”vitala strålarna”. De har visat sig ge en rad positiva effekter på människokroppen.

Största delen av solens energi kommer från det infraröda frekvensområdet. Infrarött är en form av strålningsvärme som värmer objekt direkt utan att värma kringliggande luft.

Mer värme och svett

Panelerna i en infraröd bastu avger infraröd strålning som ger en mer djupgående värme i vävnaderna i kroppen och värmer inte upp luften på samma sätt som en vanlig bastu som också värmer mest på ytan av kroppen.

Långvågigt infrarött ljus tränger genom kroppen till ett djup av 4,5 cm och gör att man svettas upp till 2-3 ggr mer än i traditionell bastu trots att den håller mycket lägre temperatur.

Temperaturen i en infraröd bastu ligger ofta på 40–60 °C jämfört med 70–100 °C i en våtbastu och gärna över 100 °C i en torrbastu. 

Energisnålt

En infraröd bastu är högeffektiv och energisnål och har en snabb uppvärmningstid på bara några minuter, till skillnad från den vanliga bastuns halvtimme.

Det går åt mindre än 20% av energin till att värma luften i en infraröd bastu, där över 80% omvandlas till värme inne i kroppen – en avgörande skillnad mellan en traditionell bastu och en infraröd bastu. 

Smidigt

En portabel IR-bastu kan du placera var som helst i hemmet eller utomhus. En vanlig bastu kan också kompletteras med infrapaneler.

14 hälsofördelar med IR-bastu

IR bastun har länge använts för lindring av värk och stelhet i muskler och leder inom rehabilitering och medicin.

Den förbättrar blodcirkulationen och har en utrensande effekt av främmande ämnen i kroppen. Regelbundet bastubadande kan både sänka blodtrycket och förebygga vanliga förkylningar.

Dessutom kan IR bastun:

 1. Förbättra cellenergin och mitokondriernas funktion.
 2. Reducera inflammation och smärta.
 3. Förbättra syretillförseln i blodet.
 4. Stödja kroppens avgiftning. 
 5. Stärka immunförsvaret.
 6. Bränna kalorier och reducerar celluliter.
 7. Ge bättre sömn och koncentration. 
 8. Hjälpa kroppens återhämtning 
 9. Blockera kroppens egna smärt receptorer, vilket är fördelaktigt vid reumatism och fibromyalgi. 
 10. Minska styvhet i lederna.
 11. Förbättra hudkvaliteten. Porerna öppnas och gifter frigörs. 
 12. Påverka kollagenproduktionen och ökar hudens elasticitet. 
 13. Hjälpa till att minska celluliter och motverka vattenuppbyggnad i kroppen.
 14. Ge en härlig känsla av välmående och avslappning, vilket oftast bidrar till bättre sömn.

Däremot kan du förvänta dig en större vätskeförlust, eftersom man svettas upp till tre gånger mer av infravärmen, så det är viktigt att dricka mycket.

Vid yrsel eller huvudvärk är det dags att avsluta bastandet för denna gång.

Boosta immunförsvaret med en IR-bastu

Det effektivaste sättet att starta ett naturligt immunsvar är att höja kroppens kärntemperatur (hypertermi eller feber).

Detta är kroppens främsta försvar mot invaderande främmande virus och bakterier. Faktum är att bakterier och virus börjar dö vid högre temperaturer än normalt.

Men vid högre temperaturer börjar hjärnan faktiskt påverkas negativt och därför är det bra att använda en IR-bastu där ditt huvud inte påverkas av värmen. 

Skapa en djupare detox med torrborstning

Torrborstning påverkar huden och lymfsystemet. En försiktig borstning före bastubadet fungerar som en lätt exfoliering genom att öppna och avlägsna tilltäppta porer, avlägsna döda hudceller och stimulera cellförnyelsen.

Detta ökar också blodflödet och uppmuntrar avgiftningsprocessen genom att aktivera lymfsystemet. Att göra djupandningsövningar medan du sitter i IR bastun hjälper också lymfsystemet.

Här kan du läsa mer om lymfsystemet och här är 15 tips på hur du aktiverar lymfflödet.

Om du sitter i bastun för mycket på för kort tid, kan du få detoxsymptom. Du kan då bli trött, må illa och få huvudvärk. Minska då användningen och drick vatten.

Therasages infraröda bastu

Therasage Thera360 Full Spectrum Sauna är en avancerad infraröd portabel bastu med fullt spektrum av infraröd värme.

Bastun ger värme från alla tre frekvenser: nära, medellång och lång. Thera360 har en överdimensionerad, mjuk och hopfällbar kabin med fällbar bambustol och infraröd bambu fotkudde.

Den är enkel att sätta upp varsomhelst hemma samt lätt att fälla ihop. Den är även lättviktig, energisnål och kan förvaras i en garderob eller under en säng.

Den avger inga skadliga elektromagnetiska frekvenser vilket är fantastiskt samt erbjuds till ett överkomligt pris så att alla kan uppleva denna välgörande värme hemma.

Thera360 har en mjuk och hopfällbar kabin med fällbar bambustol och infraröd bambu fotkudde.

Den är enkel att sätta upp varsomhelst hemma samt lätt att fälla ihop. Den är lättviktig, energisnål och kan förvaras i en garderob eller under en säng.

En annan mycket viktig aspekt är att den inte avger skadliga elektromagnetiska frekvenser, vilket andra IR-bastuar på marknaden gör.

Bastun erbjuds till ett överkomligt pris så att alla i världen kan uppleva denna välgörande värme direkt i sitt hem.

Therasage 360 går att få både i svart och vit.

Ultimat guide: Allt om portabel infraröd bastu 2

Ger bättre resultat med fullspektrumsvärme

Fullspektrum infraröd energi omfattar alla tre ljusfrekvenser: nära (NIR), medellång (MIR) och lång (FAR). Therasages Thera360 använder värme från alla tre frekvenser. 

FAR är viktigt för att förbättra cirkulationen och den metaboliska funktionen. Den hjälper till med djupgående vävnadsavgiftning (särskilt vid avgiftning av tungmetaller) och förbättrar syretillförseln till blodet och kroppens vävnader.

MIR kan tränga in i mjukvävnad i större utsträckning. De kan hjälpa till med inflammation, smärta och minska den totala läkningstiden. 

NIR absorberas strax under hudytan och främjar huden. Den främjar hudförnyelse, cellhälsa, sår läkning och vävnadstillväxt. 

I Thera360 Plus introduceras även ”Tri-Lite”-paneler som förbättrar de nära infraröda frekvenserna och lägger till rödljus frekvenser.

Rött ljus är synligt för ögat och är mest effektivt för användning på hudens yta. Rött ljus upptar slutet av det synliga spektrumet med våglängder på 630 nm – 700 nm.

Infrarött ljus är osynligt, och när man ökar våglängden, från rött till infrarött, ökar man också hur långt frekvenserna tränger in i kroppen. 

Det fulla spektrumet (osynligt för ögat) kommer från tre kompositpaneler i omkretsen i själva saunan. Tri-lite panelen längst fram har en rött ljus (synligt för ögat) och två NIR-frekvenser. 

Dessutom har saunan turmalinstenar som genererar ett överflöd av negativa joner och badar din kropp från varje vinkel i mjuka fullspektrum infraröda frekvenser.

Avger inte elektromagnetiska frekvenser

Therasage Thera360 Full Spectrum Sauna är utan elektromagnetiska frekvenser (EMF).

För att åstadkomma detta använder sig Therasage av tre olika metoder – avskärmning, blockering och harmonisering.

Skärmning och blockering sker med speciell silverbelagd trådisolering i bastun och genom ingjutna paramagnetiska peiziojordmaterial.

Harmoniseringen sker genom att trycka in mer än 200 frekvenser i ett chip som genererar ett biofält som expanderar 3 meters omkrets och som stödjer kroppens biofält. 

15 fördelar med Thera360 PLUS

 1. Infraröd Fullspektrum vilket avser alla tre typer av infrarött, alla tre frekvenser: nära (NIR), medellång (MIR) och långt (FAR). Var och en av dem har sina egna unika fördelar. Kroppen behöver alla spektran.
 2. Infraröd går direkt in i kroppen och värmer kroppen inifrån så man klarar värmen bättre.
 3. Naturliga turmalin stenar ger maximal värmeöverföring och frigör negativa joner.
 4. ”Tri Lite” rödljus paneler med 3 frekvenser i varje dial. De röda ljuspanelerna lyser rött, de är placerade i den främre inre delen av bastun.
 5. Ingen exponering för elektromagnetiska frekvenser (EMF), extremt låga frekvenser (ELF) och radiofrekvenser (RF).
 6. Avancerad jordningsteknik för polaritetsbalansering och jordning.
 7. Temperaturkontrollerad: 35-75 grader lättanvänd LED-kontroll timer upp till 90 minuter.
 8. Elektronisk styrning med handkontroll.
 9. Öppningsbara fickor så att man enkelt kan justera tid och värme.
 10. Tillverkad av icke-toxiskt, naturligt bambumaterial.
 11. Fällbar bambustol.
 12. Infraröd bambu fotkudde.
 13. Överdimensionerad, mjuk, hopfällbar kabin.
 14. Bekväm bärväska.
 15. Snabb och enkel installation samt nedtagning.
Ultimat guide: Allt om portabel infraröd bastu 3

Kom igång med IR-bastu

 • Drick alltid ca 3 dl vatten innan och efter användning.
 • Lägg en handduk över fotpallen och över stolen för att absorbera svett och gifter och göra det bekvämare, dessutom enkelt att tvätta handduken. 
 • Börja med 50 grader 20-30 minuter om dagen om du är vid god hälsa. 
 • Om du har upplevt liknande behandlingar tidigare kan du börja med en temperatur på högst 70 grader. Om du känner dig yr eller svimfärdig så avsluta behandlingen direkt och lämna saunan och drick vatten.
 • Hjärnan är känsligare för värme än resten av kroppen. Man kan stoppa in huvudet en stund (5-10 min) men inte hela tiden. 
 • Äldre barn kan testa bastun i kortare perioder: 10 min i 40-43 grader. 

Vid sjukdom: Om du har diabetes, pacemaker, hjärtsjukdom, blodsjukdom, väldigt högt eller lågt blodtryck så ska du först konsultera med din doktor.

Använd inte saunan vid feber. Saunan är heller inte tänkt för gravida eller små barn. 

Ultimat guide: Allt om portabel infraröd bastu 4

Skötsel och rengöring

Det är enkelt att sätta upp din bastu och ta ner den. Du kan använda den i vilket rum som helst i hemmet.

Sätt dock inte upp den nära värme som en spis, element eller öppen eldstad då ytterhöljet är gjort av textil.

Det är enkelt att ta hand om din bastu. De infraröda frekvenserna dödar alla bakterier och handdukarna du använder absorberar ditt svett.

Om du känner att det behövs kan du använda en fuktig trasa med en mild naturtvål eller eterisk olja för att torka av din bastu – både på insidan och utsidan.

Bastun levereras med två mjuka kragar med dragkedja. Det är bara att byta ut kragarna medans den ena är i tvätten med handdukarna.

Koppla alltid ut bastun ur eluttaget när du inte använder den. Du kan även skaffa ett överspänningsskydd, men det är inte ett måste.

Har du testat IR-bastu? Berätta gärna om dina upplevelser och dela med dig av dina bästa tips i en kommentar!

2 comments

 1. Per Granlund

  Jag är 193 cm lång. Kan jag få plats i ett bastutält?

  1. Ellinor Lindström

   Hej Per! Det ska inte vara några problem 💚
   Du sitter på en stol i bastun, och måtten är följande:
   Bastuuppsättning mått: 84 cm bred x 94 cm lång x 117 cm hög. 😊

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×