Skillnaderna mellan konventionell och ekologisk hudvård 1

Skillnaderna mellan konventionell och ekologisk hudvård

0

Ekologisk hudvård, vad är det och varför är det ett bättre val? Vad är det vi får pengarna och vad händer när det sen hamnar i vår miljö?

Först och främst: Vad är ekologisk hudvård?

Det som får kallas för ekologiskt är sådant som går att odla och som odlas utan konstgjord gödsel och bekämpningsmedel. Inom ekologisk hudvård handlar det om växter. En hudvårdsprodukt är sällan 100% ekologisk då ingredienser som ex. vatten, leror och mineraler är naturliga men kan inte odlas och kan därför inte kallas ekologiska även om de är rena utan föroreningar.

Den stora skillnaden mellan ekologisk och konventionell hudvård

Ekologiska hudvårdsprodukter samarbetar med din kropp och tillför huden det den behöver, utan onaturliga ämnen som den måste förhålla sig till och därefter göra sig av med. Ekologisk hudvård:

  • är växtbaserad och naturligt rik på antioxidanter, vitaminer, essentiella fettsyror, enzymer, fruktsyror och eteriska oljor som har positiv verkan på vår hud och vårt sinne.
  • liknar hudens egna beståndsdelar och absorberas lätt av huden.
  • bygger upp och stärker vår syramantel (läs mer om syramanteln här).
  • kan brytas ner av naturen.

Konventionella hudvårdsprodukter:

  • innehåller bl.a oljor och kemikalier från petroleum-industrin, kemiska konserveringsmedel samt syntetiska parfymer. 
  • uppfattas som främmande ämnen för kroppen och tillför inget till huden. 
  • kan försvaga och skada hudens viktiga skyddsbarriär.
  • mycket från petroleum-industrin är miljöbelastande och kan inte brytas ner helt.
Ingrediens Ekologisk hudvård Konventionell hudvård
Oljor Använder vegetabiliska oljor från växtriket som består av samma fetter och vaxer som hudens eget sebum (talg). Sebum är en del av hudens viktiga skyddsbarriär (syramanteln). Vegetabiliska oljor känns därför igen av kroppen och kan samarbeta med huden. Oljorna binder fukt, skyddar och stärker syramanteln för en friskare hud. Tillför även huden viktiga fettsyror och vitaminer. Läs mer om vegetabiliska oljor här. Använder petroleumoljor som lägger sig som en film över huden. De täpper till porerna och hindrar huden från att ta upp fukt på ett naturligt sätt och torkar ut den underifrån. Silikonoljor och mineraloljor hindrar dessutom huden att uppta fettlösliga vitaminer.
Vitaminer Oljor och andra extrakt från växter är naturligt rika på bl.a. vitaminer. De förekommer i dess naturliga form, d.v.s. i rätt pH ihop med andra vitaminer, antioxidanter, näringsämnen etc. Tillsammans är de mer stabila, bioaktiva och får bättre effekt på hudens helhetshälsa. Tillsammans har de en mer komplex verkan och ger ett bredare resultat jämfört med en isolerad vitamin. Extra vitaminer kan tillsättas för att boosta specifika effekter. Tillsätts i dess isolerade form (kemisk eller naturlig) för ett ändamål. Oftast anges vitaminer i procentsats. En högre koncentration behöver inte betyda att den har bättre verkan. För höga koncentrationer kan tvärtom irritera och i värsta fall skada huden.
Tvålämnen De flesta tvålämnen som används är växtbaserade. Inom ekologisk hudvård används de milda varianterna som dessutom är rena, utan skadliga föroreningar vid framställning. Dessa bryts ner i naturen och är mindre miljöbelastande. De starkt löddrande ämnena används då de är billigare och ger intrycket av att vara drygare och bättre. Dessa ämnen rubbar hudbarriären och kan orsaka problem för både hud, hårbotten och hår. De är miljöbelastande, giftiga för vattenlevande organismer och svåra för naturen att bryta ner.
Parfymämnen Använder sig av växtbaserade eteriska oljor (som ex. lavendelolja) som dessutom har en positiv terapeutisk effekt. Belastar varken hälsan eller miljön. Använder sig av syntetiskt framställda doftämnen som ansamlas i kroppen. Förekommer oftast ihop med reproduktionsstörande ftalater och giftiga tungmetaller för en stark och långvarig doftupplevelse. 
Färgpigment Smink:
Naturliga mineraler som hittas i jorden används. Även det röda färgpigmentet carmin (från baggar) kan förekomma. Dessa orsakar sällan allergiska reaktioner och är utan giftiga tillsatser.

Hudvård och övrigt:
Här är det naturligt verksamma ingredienser i en produkt som ger färg. Ex. blue tansy eller Marockansk kamomillolja (blå), havtornsolja (orangeröd), spirulina (grön eller blå), hibiscus (rosa) etc.

Smink:
Syntetiska färgpigment förekommer oftast ihop med giftiga tungmetaller för ett mer hållbart resultat på huden (speciellt röda pigment).

Hudvård och övrigt:

Oftast syntetiska färgpigment (se ovan) som inte har någon positiv effekt på varken huden eller sinnet. Används för att ge produkter en kosmetisk fin färg.

Konserverings-

ämnen

Naturliga eller milda kemiskt framställda konserveringsämnen som varken belastar hälsan eller miljön. Ekologiska skönhetsprodukter har ett potent och bioaktivt innehåll och ska därför användas som en färskvara. De produceras oftast i mindre satser för maximal färskhet. Starka konserveringsämnen som ger en produkt mycket lång hållbarhet. Det gör att produkter kan tillverkas storskaligt med lägre kostnader och kan stå flertalet år på butikshyllor utan att bli gammal. Allergiframkallande och hormonstörande parabener används inte lika ofta nu men ersätts många gånger med andra hälsobelastande alternativ.
Stabiliserare, konsistensgivare Naturliga råvaror används som ex. vaxer eller guar gum för en tjockare konsistens. Många tillverkare inom ekologisk hudvård använder inte konsistensgivare, utan maximerar innehållet med hudvårdande ingredienser. Råvaror behandlas i så låga temperaturer som möjligt för att bevara alla fettsyror och vitaminer intakta. Oftast används kallpressade oljor som kan skifta i konsistens beroende på temperatur. Därför kan ex. schampon kännas mer rinniga och balms se korniga ut eller bli hårdare vintertid. Vanligen används kemiskt framställda konsistensgivare, då de är billigast. Produkter innehåller oftast stora andelar ämnen som inte gör något för huden eller håret, utan tillsätts enbart för konsistensens skull. För en konsekvent textur oavsett årstid/temperatur används billiga oljor från petroleum-industrin eller kemiskt raffinerade vegetabiliska oljor och fetter. Vid värmebehandling förstörs vitaminer, antioxidanter och fettsyrorna oxideras.


”Slow living”, ”slow food”; nuförtiden ska det mesta göras långsamt men för rynkor, akne och diverse hudproblem vill man gärna se snabba resultat. Precis som att vi i allmänhet mår bra av att dra ner på takten lite, så behöver huden tid för att anpassa sig till nya rutiner och produkter. Ge din hud ekologiska produkter som stödjer dess naturliga funktioner så kommer du att se ett hållbart, långsiktigt resultat som är bra både för dig och för vår miljö.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och flourfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja / Soolia AB 2020

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×