Kan man få solskydd genom mat?

Använd mat och tillskott som naturligt solskydd för huden (2023)

0

Ingenting slår känslan av värmande solljus på huden, särskilt efter en kall vinter.

Å ena sidan hjälper solen oss att producera vitamin D, ett hormon som är nödvändigt för bl.a. benhälsa och immunfunktion; å andra sidan kan för mycket solljus vara skadligt för huden.

På grund av denna paradox behöver vi hitta en balans mellan att få tillräckligt med sol och samtidigt undvika skador från överexponering. Oavsett vad du kanske har hört tidigare, behöver detta inte alltid kräva ett solskydd.

Solskydd kan faktiskt minska vår kropps förmåga att tillverka D-vitamin.

Solskydd börjar med din kost

Vad du stoppar i dig är mycket viktigt – eller viktigare – än det skydd du placerar på din hud. Antioxidanter är potenta naturliga UV-skyddsmedel, och specifika källor till dem kan vara till hjälp för att skydda huden.

Att äta vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytonäringsämnen (det som gör frukt, bär och grönsaker färgrika) förbättrar hudens skydd. Tänk grönsaker, groddar, alger, frukt och bär. Färgrikt!

Här är några av de många sätten du kan skydda din hud när du är i solen:

Soliga kryddor

Spännande forskning kring växtbiologi har upptäckt de synergistiska skyddande effekterna av gurkmeja och ingefära på hudens hälsa.

Både ingefära och gurkmeja innehåller kraftfulla antioxidanter och lugnande egenskaper som hjälper till att skydda huden mot både UVA- och UVB-strålar.

Bli en te-kännare

Kort exponering är allt som behövs för direkt UV-ljus för att aktivera kollagenas och elastas, två enzymer som katalyserar nedbrytningen av hudens kollagenmatris.

Studier har visat att vitt te, en av de minst bearbetade varianterna av te, hämmar dessa två enzymer, vilket sannolikt skyddar mot tidig bildning av rynkor.

Vitt te ger dessutom en hög grad av antioxidanter. Även grönt te är rikt på antioxidanter.

Ladda med tomater

En av de mest undersökta ämnena i tomater är lykopen och av mycket goda skäl. Ett antal studier pekar på lyckopens förmåga att skydda mot fria radikaler som orsakas av för mycket solljus.

Naturlig tomatpuré verkar innehålla de högsta nivåerna av lykopen jämfört med råa tomater. Tomater innehåller också ett antal andra antioxidanter, inklusive C-vitamin, som fungerar som komplement till lyckopenens skyddande verkan.

Tillskott som kan vara till hjälp

Vissa örter och naturliga näringsämnen kan vara ett utmärkt sätt att skydda din hud från solskador. Här följer några av våra favoriter: 

C-vitamin

C-vitamin är en kraftfull antioxidant som ofta citeras som ett potent skydd mot UV-skador. 

Resveratrol

Resveratrol är en annan kraftfull antioxidant som kan hämma DNA-mutation efter direkt UV-exponering.

Lovande studier visar granatäpplextrakt kan skydda keratinocyter från UV-inducerad oxidativ skada. Resveratrol finns bla. i Cell Fuzion, en väldigt effektiv antioxidantblandning.

Omega-3

Omega-3 är en hälsosam fettsyra hjälper till att stärka cirkulation och elasticitet i alla kroppens celler, och är på så vis även stärkande för hudens “självsförsvar”. 

Betakaroten

Betakarotener ger ett extra skydd mot solens skadliga strålar, kan hämma uppkomsten av soleksem och bidrar till en snabbare och jämnare solbränna.

Betakarotener finns i tex. persilja, groddar, morötter, spenat, grönkål, dill, papaya och spirulina och andra alger som Dunaliella salina.

Astaxanthin

Astaxanthin är en karotenoid (antioxidant) som kommer från algen Haematococcus pluvialis.

Astaxanthin är en mycket kraftfull antioxidant som kan motverka fria radikaler. Astaxanthin är det ämne som ger den rosa färgen åt bland annat lax, räkor och flamingos.

Kollagen

Om kroppen utsätts för stora mängder UV-ljus från solen eller ett solarium, kommer kollagenproduktion att hämmas. Kollagen är viktigt för hälsosam och spänstig hud.

Numera finns det en veganvänlig sort som heter Vollagen och den innehåller samma 18 aminosyror i samma proportioner som människans kollagen men i fri form, vilket gör dem lättupptagliga.

Nattljusolja

Nattljusolja innehåller viktiga fettsyror som hjälper till att reparera huden, och det kan också hämma specifika enzymer i huden som bryter ned kollagen, vilket eventuellt fördröjer rynkbildning. 

Ett bra ekologiskt solskydd

Om du föredrar att skydda dig med en sollotion så har vi självklart de allra bästa, naturliga och ekologiska produkterna för dig!

Här hittar du Biosolis 30 SPF och Biosolis 50 SPF som är fysikaliska solskydd som smälter direkt in i huden och ger en fin lyster.

De innehåller bl.a. aloe vera och karanjaolja  som vårdar huden och titaniumdioxid samt zinkoxid som skyddar huden mot solens skadliga UV strålar.

Här hittar du Alga Maris 30 SPF med fysikaliskt skydd som lämpar sig både till ansikte och kropp. Denna solspray har en lätt konsistens som gör den mycket lätt att applicera och att den åker snabbt in i huden.

Den innehåller bl.a. solrosolja och kokosolja som vårdar huden och titaniumdioxid samt zinkoxid som skyddar huden mot solens skadliga UV strålar.

Här hittar du Suntribe SPF 30 som är ett fysikaliskt solskydd. Solkrämen är lätt tintad för att smälta in i din hudton. 

Den erbjuder bredspektrumskydd (UVA+UVB), är vattenresistens och ger solskyddsfaktor 30 (blockerar 97% av solens UVB-strålar).

Här kan du läsa mer om skillnaden på fysikaliska och kemiska solskydd.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×