Hur kan vi känna alerthet, entusiasm, motivation och glädje? Vi delar i denna artikel hur du kan stödja din hjärna, ha energi och känna motivation utan att vara stressad.
Använd din hjärna
Vår hjärna och vårt nervsystem är centrum för informationshantering i kroppen. Alla intryck från våra sinnen och allt som pågår inuti kroppen registreras och hanteras av vår hjärna och centrala nervsystem. Om vi kan hitta sätt att hjälpa vår hjärna och nervsystem att må bra så fungerar allting bättre: både vår hälsa, våra relationer, vårt arbete och vårt lärande.
7 sätt att träna hjärnan på
1. Dansa
Dans hjälper till att integrera de delar av hjärnan som gör att du kan hålla balansen, lägga upp strategier och hålla en rytm.
2. Aktivera dig fysiskt
Fysisk aktivitet har en stor inverkan på hjärnans hälsa, det hjälper den prefrontala cortex och den mediala temporala cortex, områden i hjärnan som styr din förmåga att planera, organisera och fatta beslut. Genom att öka din hjärtfrekvens pumpar motion mer syre till hjärnan. Som ett resultat av detta förbättrar även kortvarig motion av måttlig intensitet din förmåga att bearbeta information och komma ihåg den senare.
3. Pussla
Pussel är ett roligt sätt att stimulera vänstra hjärnhalvan samtidigt som det uppfyller behoven hos den kreativa högra hjärnhalvan.
4. Gör korsord
Korsord är inte bara ett roligt utan utökar ordförrådet, förebygger minnesförlust och ökar mental klarhet. Deltagande i intellektuella aktiviteter som korsord kan minska risken för kognitiv nedsättning senare i livet.
5. Lär dig ett nytt språk
Det stimulerar hjärna och har visat sig minska risken för hjärnans åldrande samtidigt som man får en närmare kontakt med ett annat land vilket öppnar sinnet. Eftersom vänster och höger hjärnhalva utbyter information när man talar två språk ökar det den gråa substansen.
6. Gör ett hantverk, sticka eller virka
Precis som korsord och pussel skyddar det din hjärna från åldersrelaterade skador och ger känslor av tillfredsställelse och lycka. Eftersom dessa aktiviteter involverar många olika områden i hjärnan utvecklar de ytterligare kreativitet, problemlösningsförmåga och visuospatial bearbetning.
7. Skaka om dina rutiner
För inte så länge sedan trodde forskarna att hjärnan var oförmögen att förändras och att dess nedgång var oundviklig efter att ha nått sin höjdpunkt under ungdomsåren. Idag vet vi att detta inte är sant. Våra hjärnor har faktiskt en egenskap som kallas ”neuroplasticitet” – förmågan att anpassa sig till nya miljöer. För att stimulera neuroplasticiteten är det viktigt att byta ut sin rutin. Det innebär både att prova nya aktiviteter och att prova nya sätt att göra samma saker som du har vant dig vid. Detta hjälper dig att komma bort från autopiloten, så att din hjärna arbetar aktivt. De förbättrar också koncentrationen och minnet. Man kan tex pröva ny mat, borsta tänderna på ett nytt sätt, börja med nya hobbys, träffa nya människor, lyssna på ny musik, ta nya promenad vägar, se på konst.
Nootropics – näringsämnen som stödjer hjärnan
Termen nootropic kommer från de grekiska orden för ”sinne”. Vi översätter det till nootropisk. Nooptropiska ämnen förbättrar hjärnans verkställande funktioner. Det innebär uppmärksamhet, inlärning, minne och problemlösning. De exekutiva funktionerna omfattar även sinnestillstånd, till exempel vakenhet och motivation samt att motverka stress.
Människor använder nootropiska ämnen av olika skäl, från att klara ett prov till att få självförtroende i sociala sammanhang. Andra använder dem för att förbättra idrottsträning, för att stödja när man arbetar länge med kreativa projekt, för att förbättra minnet eller för att få stöd i att slappna av samt för att förbättra den kognitiva funktionen. Kognitiv funktion är vår förmåga att ta in, lagra, bearbeta och ta fram information.
Hur fungerar nootropiska ämnen?
Nootropiska medel fungerar på olika sätt. Vissa ökar flödet av blodflöde, syre och näringsämnen till hjärnan. Andra ändrar nivåerna av neurotransmittorer, kemiska föreningar som skickar meddelanden mellan hjärnan och kroppen.
Populära naturliga nootropiska ämnen
- Ginseng
- L-teanin
- Bacopa monnieri
- Rhodiola rosea / Rosenrot
- Turmeric / extrakt från Gurkmeja
- Lions Mane
- Kreatin
- Kolin
- BioPQQ
- Q10
- GABA
- Ashwagandha
- Även zink, magnesium och kalcium är effektfulla nootropiska mineraler
Grundläggande näring
Grundläggande näring till hjärnan är också essentiellt för att fungera så bra som möjligt. Självklart är vår dagliga kost det absolut viktigaste men även kosttillskott kan stödja hjärnan. Här är de stora stjärnorna som hjälper vår hjärna att hantera vardagen:
- Omega 3 – Troligtvis den viktigaste fettsyran för nervcellernas hälsa.
- Antioxidanter – Speciellt astaxantin (som finns i t.ex. BioSuperFood) hjälper till att skydda nervceller från oxidativ stress.
- B-komplex – De vattenlösliga b-vitaminerna är involverade i energiproduktion och cellmetabolism, vilket är otroligt viktigt för hjärnans celler.
- D-vitamin – Det hormonliknande D-vitaminet hjälper hjärnan att hålla sig i form hela livet; inte minst efter 50 års ålder.
- Magnesium – Hjälper till att reglera nervimpulser i hjärnan och hela nervsystemet.
- MCT-olja – Bidrar med energi till hjärna och nervsystem.
God sömn
En av de mest underskattade hälsokurerna i vår tid är god sömn. Att sova djupt och vakna utvilad har blivit lite av en lyxprodukt, istället för en mänsklig rättighet. Det finns också mängder med missvisande information i hälsobranchen om att vi kan (eller bör) sova mindre och ändå må bra. Så är det inte. Vi lever längre, mår och fungerar bättre om vi är utvilade. Så enkelt är det.
Örter som stödjer avslappning
För att motverka stress och hjälpa nervsystemets återhämtning kan det vara en god idé att ta tillskott som stödjer dessa processer i kroppen. Här är några av våra favoriter:
- Tao in a bottle – En väldigt effektiv produkt som innehåller L-teanin tillsammans med adaptogena örter.
- Adrenal Pro – En fin blandningar av adaptogena örter som stödjer vår förmåga att återhämta oss och hantera utmaningar.
- Citronmeliss – Stödjer både avslappning och humör helt naturligt.
Meditation / Yoga / Mindfulness
Ytterligare sätt att skapa rymd och öppenhet i nervsystemet är yoga, meditation och att vistas i naturen. Det kan vara ovärdeligt för hjärnans hälsa.
Studier har visat att när vi ägnar oss åt saker som slår på vårt ”lugn och ro system” i kroppen så fungerar hjärnan på ett helt annat sätt än när vi har det ”tunnelseende” som stress ofta leder till.
Det är oerhört viktigt för både vårt allmänna välbefinnande och vår hjärnas hälsa att regelbundet koppla bort alla intryck och att-göra-listor för att bara njuta av livet här och nu. Ett av de enklaste sätten är att bara sitta på en vacker plats i naturen en stund och göra ingenting. Ett annat sätt är att praktisera Mindfullness eller att meditera 15 min dagligen. Att verkligen göra ingenting är nästan en bortglömd konst – men det är mycket viktigt för hjärnan.
Vi hoppas att detta var till hjälp, tveka inte att höra av dig om du har några frågor till oss.
4 comments
Tack! Mycket bra information och goda råd! 🌻
Tack som läser 💚
Tack för allt ni lär ut och informerar om🙏! En fråga om mina naglar som trasas sönder ända ner på nagelbädden ( aj) och mitt redan tunna hår som blir glesare och glesare – vad kan det bero på och finns någon mer hjälp än Silicea original ( som jag ätit under flera år, även biotin. Så tacksam för hjälp🍀(upplysning: Jag har hypotyreos med TSH på 0,01 och fyller snart 75 vårar) Hälsningar Len
Hej! Man kan få spröda naglar av hypotyreos, man kan uppleva både sköra naglar och håravfall. Jag rekommenderar dig att inta ett bra B-komplex. Ta alltid kosttillskott och mediciner separat, dvs ca 4 timmar emellan. Se till att du dricker tillräckligt med vatten och smörj in naglarna med en ekologisk olja och handkräm. Var försiktig med hudvård men kemikalier. Använd alltid krämer som är naturliga. 💛