7 tips för att optimera din hjärnhälsa samt öka energi, fokus & motivation 1

7 tips för att optimera din hjärnhälsa samt öka energi, fokus & motivation

4

Hur kan du känna dig mer alert, entusiastisk, motiverad och glädjefylld?

I denna artikeln delar vi tips på hur du kan stödja din hjärna på bästa sätt.

Använd din hjärna

Vår hjärna och vårt nervsystem är centrum för informationshantering i kroppen. Alla intryck från våra sinnen och allt som pågår inuti kroppen registreras och hanteras av vår hjärna och centrala nervsystem.

Om vi kan hitta sätt att hjälpa vår hjärna och nervsystem att må bra så fungerar allting bättre: både vår hälsa, våra relationer, vårt arbete och vårt lärande. 

7 sätt att träna hjärnan på

1. Dansa

Dans hjälper till att integrera de delar av hjärnan som gör att du kan hålla balansen, lägga upp strategier och hålla en rytm.

2. Aktivera dig fysiskt

Fysisk aktivitet har en stor inverkan på hjärnans hälsa, det hjälper den prefrontala cortex och den mediala temporala cortex, områden i hjärnan som styr din förmåga att planera, organisera och fatta beslut.

Genom att öka din hjärtfrekvens pumpar motion mer syre till hjärnan. Som ett resultat av detta förbättrar även kortvarig motion av måttlig intensitet din förmåga att bearbeta information och komma ihåg den senare.

3. Pussla

Pussel är ett roligt sätt att stimulera vänstra hjärnhalvan samtidigt som det uppfyller behoven hos den kreativa högra hjärnhalvan.

4. Gör korsord

Korsord är inte bara ett roligt utan utökar ordförrådet, förebygger minnesförlust och ökar mental klarhet.

Deltagande i intellektuella aktiviteter som korsord kan minska risken för kognitiv nedsättning senare i livet.

5. Lär dig ett nytt språk

Det stimulerar hjärna och har visat sig minska risken för hjärnans åldrande samtidigt som man får en närmare kontakt med ett annat land vilket öppnar sinnet.

Eftersom vänster och höger hjärnhalva utbyter information när man talar två språk ökar det den gråa substansen.

6. Gör ett hantverk, sticka eller virka

Precis som korsord och pussel skyddar det din hjärna från åldersrelaterade skador och ger känslor av tillfredsställelse och lycka.

Eftersom dessa aktiviteter involverar många olika områden i hjärnan utvecklar de ytterligare kreativitet, problemlösningsförmåga och visuospatial bearbetning.

7. Skaka om dina rutiner

För inte så länge sedan trodde forskarna att hjärnan var oförmögen att förändras och att dess nedgång var oundviklig efter att ha nått sin höjdpunkt under ungdomsåren.

Idag vet vi att detta inte är sant.

Våra hjärnor har faktiskt en egenskap som kallas ”neuroplasticitet” – förmågan att anpassa sig till nya miljöer.

För att stimulera neuroplasticiteten är det viktigt att byta ut sin rutin. Det innebär både att prova nya aktiviteter och att prova nya sätt att göra samma saker som du har vant dig vid.

Detta hjälper dig att komma bort från autopiloten, så att din hjärna arbetar aktivt. De förbättrar också koncentrationen och minnet.

Du kan t.ex. pröva ny mat, borsta tänderna på ett nytt sätt, börja med nya hobbys, träffa nya människor, lyssna på ny musik, ta nya promenadvägar eller kolla på konst.

Nootropics: Näringsämnen som stödjer hjärnan

Termen nootropic kommer från de grekiska orden för ”sinne”. Vi översätter det till nootropisk.

Nooptropiska ämnen förbättrar hjärnans verkställande funktioner. Det innebär uppmärksamhet, inlärning, minne och problemlösning.

De exekutiva funktionerna omfattar även sinnestillstånd, till exempel vakenhet och motivation samt att motverka stress.

Människor använder nootropiska ämnen av olika skäl, från att klara ett prov till att få självförtroende i sociala sammanhang.

Andra använder dem för att förbättra idrottsträning, för att stödja när man arbetar länge med kreativa projekt, för att förbättra minnet eller för att få stöd i att slappna av samt för att förbättra den kognitiva funktionen.

Kognitiv funktion är vår förmåga att ta in, lagra, bearbeta och ta fram information. 

Hur fungerar nootropiska ämnen?

Nootropiska medel fungerar på olika sätt. Vissa ökar flödet av blodflöde, syre och näringsämnen till hjärnan.

Andra ändrar nivåerna av neurotransmittorer, kemiska föreningar som skickar meddelanden mellan hjärnan och kroppen.

Populära naturliga nootropiska ämnen

Grundläggande näring

Grundläggande näring till hjärnan är också essentiellt för att fungera så bra som möjligt. Självklart är vår dagliga kost det absolut viktigaste men även kosttillskott kan stödja hjärnan.

Här är de stora stjärnorna som hjälper vår hjärna att hantera vardagen:

 • Omega 3 – Troligtvis den viktigaste fettsyran för nervcellernas hälsa.
 • Antioxidanter – Speciellt astaxantin (som finns i t.ex. BioSuperFood) hjälper till att skydda nervceller från oxidativ stress.
 • B-komplex – De vattenlösliga b-vitaminerna är involverade i energiproduktion och cellmetabolism, vilket är otroligt viktigt för hjärnans celler. 
 • D-vitamin – Det hormonliknande D-vitaminet hjälper hjärnan att hålla sig i form hela livet; inte minst efter 50 års ålder. 
 • Magnesium – Hjälper till att reglera nervimpulser i hjärnan och hela nervsystemet. 
 • MCT-olja – Bidrar med energi till hjärna och nervsystem. 

God sömn

En av de mest underskattade hälsokurerna i vår tid är god sömn.

Att sova djupt och vakna utvilad har blivit lite av en lyxprodukt, istället för en mänsklig rättighet.

Det finns också mängder med missvisande information i hälsobranchen om att vi kan (eller bör) sova mindre och ändå må bra.

Så är det inte. Vi lever längre, mår och fungerar bättre om vi är utvilade. Så enkelt är det.

Örter som stödjer avslappning

För att motverka stress och hjälpa nervsystemets återhämtning kan det vara en god idé att ta tillskott som stödjer dessa processer i kroppen.

Här är några av våra favoriter:

 • Tao in a bottle – En väldigt effektiv produkt som innehåller L-teanin tillsammans med adaptogena örter. 
 • Adrenal Pro – En fin blandningar av adaptogena örter som stödjer vår förmåga att återhämta oss och hantera utmaningar.
 • Citronmeliss – Stödjer både avslappning och humör helt naturligt.

Meditation / Yoga / Mindfulness

Ytterligare sätt att skapa rymd och öppenhet i nervsystemet är yoga, meditation och att vistas i naturen. Det kan vara ovärdeligt för hjärnans hälsa.

Studier har visat att när vi ägnar oss åt saker som slår på vårt ”lugn och ro system” i kroppen så fungerar hjärnan på ett helt annat sätt än när vi har det ”tunnelseende” som stress ofta leder till.

Det är oerhört viktigt för både vårt allmänna välbefinnande och vår hjärnas hälsa att regelbundet koppla bort alla intryck och att-göra-listor för att bara njuta av livet här och nu.

Ett av de enklaste sätten är att bara sitta på en vacker plats i naturen en stund och göra ingenting. Ett annat sätt är att praktisera Mindfullness eller att meditera 15 min dagligen.

Att verkligen göra ingenting är nästan en bortglömd konst – men det är mycket viktigt för hjärnan.

7 tips för att optimera din hjärnhälsa samt öka energi, fokus & motivation 2

Vi hoppas att detta var till hjälp, tveka inte att höra av dig om du har några frågor till oss.

4 comments

 1. Tack! Mycket bra information och goda råd! 🌻

  1. Tack som läser 💚

 2. Lena Persson

  Tack för allt ni lär ut och informerar om🙏! En fråga om mina naglar som trasas sönder ända ner på nagelbädden ( aj) och mitt redan tunna hår som blir glesare och glesare – vad kan det bero på och finns någon mer hjälp än Silicea original ( som jag ätit under flera år, även biotin. Så tacksam för hjälp🍀(upplysning: Jag har hypotyreos med TSH på 0,01 och fyller snart 75 vårar) Hälsningar Len

  1. Ellinor Lindström

   Hej! Man kan få spröda naglar av hypotyreos, man kan uppleva både sköra naglar och håravfall. Jag rekommenderar dig att inta ett bra B-komplex. Ta alltid kosttillskott och mediciner separat, dvs ca 4 timmar emellan. Se till att du dricker tillräckligt med vatten och smörj in naglarna med en ekologisk olja och handkräm. Var försiktig med hudvård men kemikalier. Använd alltid krämer som är naturliga. 💛

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×