6 vetenskapliga anledningar till varför du bör äta blåbär varje dag (2023) 1

6 vetenskapliga anledningar till varför du bör äta blåbär varje dag (2023)

4

Blåbär är en av Nordens mest älskade superfoods. De har använts så långt bak i tiden som vi känner till. Både för sin goda smak och rika näringsinnehåll. Men också för sin starka färg till t.ex. kläder. 

Visste du att det växer ca 250 000 ton vilda blåbär bara i Sverige varje år, och att blåbärsris täcker nästan 17% av landets yta?

Blåbär är också en av de mest livskraftiga och äldsta växterna i våra skogar. Efter en skogsbrand är blåbär (och lingon) alltid en av de första växterna att påbörja återväxten av liv i skogen. 

Hälsofördelarna som blåbär kan ge är många och varierade. Att de dessutom smakar gott, är lätta att få tag i och har ett lågt kaloriinnehåll gör bara saken ännu bättre.

Vi på Glimja använder dem gärna i smoothies, chiagröt, efterrätter, bakverk & frukostflingor; eller varför inte en kreativ salladsdressing.

Forskning tyder på att bara en halv deciliter blåbär per dag kan bidra till att minska sjukdomsrisker.

6 vetenskapliga anledningar till varför blåbär är bra att äta dagligen

1. Antioxidanter för dina celler

Blåbär har en imponerande näringsprofil och har en av de högsta antioxidantnivåerna av alla frukter och grönsaker.

En portion på 150g innehåller cirka en fjärdedel av ditt dagliga C-vitamin- och manganbehov, och mer än en tredjedel av ditt vitamin K1-behov. Blåbär innehåller även små mängder vitamin E, vitamin B6 och koppar.

Antioxidanter skyddar din kropp från fria radikaler och motverkar oxidativ stress. Den oxidativa stressen som orsakas av fria radikaler skadar också vårt DNA, vilket bidrar till åldrandeprocessen och spelar en roll i utvecklingen av vissa sjukdomar.

Eftersom blåbär innehåller mycket antioxidanter kan de hjälpa till att minimera dessa process.

2. Fibrer för magbakterier

Blåbär är en god källa till lösliga fibrer som hjälper till att stödja en frisk tarmflora.

De kan lindra och skydda mot tarminflammationer, enligt forskning från Lunds tekniska fakultet som fann att den skyddande effekten blir ännu bättre om blåbären äts tillsammans med snälla magbakterier. 

6 vetenskapliga anledningar till varför du bör äta blåbär varje dag (2023) 2

3. Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Att äta 150 g blåbär varje dag minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med upp till 15 procent, enligt en sexmånadersstudie ledd av University of East Anglia.

Detta kan bero på att blåbär innehåller mycket naturligt förekommande föreningar som kallas antocyaniner – de flavonoider som är ansvariga för den röda och blå färgen i frukter.

På samma sätt som antioxidanterna i blåbär skyddar dina celler och ditt DNA, hjälper de också till att förhindra LDL (dåligt) kolesterol i kroppen från att oxideras. Detta är viktigt, eftersom oxiderat LDL-kolesterol kan leda till hjärtsjukdomar.

Under loppet av en åtta veckors studie av Oklahoma State University minskade LDL-oxidationen med 27 procent av att konsumera 50 g blåbär varje dag.

Att äta blåbär har i flera studier kopplats till lägre blodtryck, vilket resulterar i en skyddande effekt för hjärta och blodkärl.

4. Flavonoiderna som hjälper minnet

Fytokemikalierika livsmedel som blåbär kan hjälpa till att vända åldersrelaterade brister i vårt minne, enligt The Peninsula College of Medicine and Dentistry.

Flavonoiderna i blåbären har visat sig aktivera signalproteiner via en specifik väg i hippocampus – den del av hjärnan som styr inlärning och minne.

När en grupp frivilliga i 70-årsåldern med tidig minnesnedgång drack mellan 4-5 dl blåbärsjuice varje dag i två månader i en studie av American Chemical Society, visade de en betydande förbättring av inlärningsförmåga och minnestester jämfört med kontrollgruppen. 

Blåbär kan förbättra koncentrationen och minnet avsevärt enligt en studie från Reading University. Deltagarna ombads att dricka en smoothie med 200 g blåbär på morgonen.

På eftermiddagen var smoothiedrickarnas hjärnkapacitet 15 till 20 procent högre än kontrollgruppen. Flavonoiderna i blåbär tros öka blodflödet till hjärnan och interagera med signalvägar som är avgörande för cellöverlevnad och tillväxt.

5. Hjälper till med blodsockerbalansen

Även om blåbär innehåller socker – cirka 15 g per 150g – tyder laboratoriestudier på att antocyaninerna i blåbär kan hjälpa till att kontrollera blodsockernivåerna genom att förbättra insulinkänsligheten.

Blåbär har också visat sig blockera vissa matsmältningsenzymer efter en kolhydratrik måltid, vilket hjälper till att minska blodsockret.

6. Kan hjälpa till med återhämtning efter träning

Även om mer forskning behövs så tyder tidiga studier på att blåbär kan hjälpa dig att återhämta dig snabbare efter ett tufft träningspass.

En liten studie publicerad i Journal of the International Society of Sports Nutrition fann att dricka en blåbärssmoothie både före och efter träning påskyndar återhämtningsperioden efter träning.

Låt oss äta mer blåbär

Hur mycket blåbär äter du varje dag? Kanske har du ett gott blåbärsrecept?

Dela gärna med dig av inspiration till oss andra via en kommentar nedan så att vi kan få i oss mer blåbär!

4 comments

 1. Äter ungefär 40-50 gr blåbär varje morgon. Tillsammans med havregrynsgröt och en halv banan. Blir en underbar frukost.

 2. Eivor Sammeli

  Hej
  Jag äter blåbär två deciliter varje dag.
  Har fått ner min kolesterol LDL och mår
  jätte bra.

 3. Anna Rydström

  Jag och min man fyller på med blåbär i frysen. Kokar blåbärssylt och (drottningssylt i dag). Det har vi till desserter, frukost, allt möjligt. Blåbär kan jag inte vara utan. Hämtar och får massor av fin inspiration.

 4. Jan Jansson

  Jag har blåbär i smoothien Coropal, dels i form av inblandat pulver, samt också tillägg av frysta blåbär.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×