Guide: Så rengör du din vattenflaska i rostfritt stål eller glas på rätt sätt 1

Guide: Så rengör du din vattenflaska i rostfritt stål eller glas på rätt sätt

0

Du som läser det är inlägget har mest troligt redan gjort dig av med din gamla vattenflaska av plast och bytt ut den mot en fräsch vattenflaska av rostfritt stål eller glas.

Grattis till dig!

Nu slipper du onödiga kemikalier i ditt dricksvatten! Och om du inte hunnit göra bytet än så hittar du flera olika modeller att välja bland i vårt växande sortiment av vattenflaskor!

Men hur tar man hand om sin återanvändbara vattenflaska på bästa sätt? Får din trotjänare och följeslagare den kärlek den förtjänar och behöver? 😉

Ibland kan nämligen glas- och rostfria vattenflaskor få en unken och oangenäm doft, helst om man använt den till någon dryck som doftar starkt eller om man glömt den med vätska i under en längre tid.

Guide: Så rengör du din vattenflaska i rostfritt stål eller glas på rätt sätt 2

1. Vardagsrengöring av vattenflaska & kork

Om du använder din vattenflaska dagligen så bör den också diskas ur dagligen. Det gäller även om du bara dricker vatten då saliv, damm och annan smuts kan skapa en grogrund för bakterier och det vill vi inte ha i vårt rena dricksvatten.

Här hjälper vi dig steg för steg att ta hand om din vattenflaska på allra bästa sätt!

Till vardagsrengöringen behöver du:

Gör så här:

 1. Undvik att sänka ner hela vattenflaskan i diskvatten. Bäst är att diska vattenflaskan genom att hälla varmt vatten + ett ekovänligt diskmedel direkt i flaskan.
 2. Sätt på locket på flaskan och skaka den ordentligt några gånger tills diskmedlet bildat bubblor.
 3. Rengör den sedan med en diskborste eller flaskborste som passar flaskhalsen.
 4. Skölj sedan ur flaskan med vatten tills den är ren från diskmedel.
 5. Tänk på att diska både in och utsidan av flaskan och torka den sedan torr eller låt den lufttorka på diskstället.
 6. Diska även korken/locket med varmt vatten och diskmedel. Plocka isär delarna och diska varje del för sig. Eventuella sugrör diskas med en sugrörsdiskborste.

Obs! Rostfria vattenflaskor som är målade med färg bör oftast inte diskas i diskmaskin då färgen kan förstöras av den hårda behandlingen som värmen och det starka diskmedlet ger.

Rostfria isolerade vattenflaskor bör inte heller diskas i diskmaskin då vatten kan tränga in i skarvar och dyl.

Vi råder dig att undvika att diska din rostfria vattenflaska i diskmaskin om du inte med säkerhet vet att den kommer att överleva behandlingen.

Vattenflaskor av glas brukar oftast gå bra att diska i diskmaskin.

Guide: Så rengör du din vattenflaska i rostfritt stål eller glas på rätt sätt 3

2. Grovrengöring av vattenflaska & kork

Ibland kan vattenflaskan behöva en ordentlig rengöring om den t.ex. fått en unken doft eller glömts bort samtidigt som den varit fylld med kaffe eller annan dryck som kan ge ifrån sig dofter.

Ättika är ett fantastiskt naturligt rengöringsmedel som kan ta bort vissa typer av bakterier. Rengöringsmetoden med ättika dödar inte alla bakterier men det är ett bra sätt att rengöra en återanvändbar vattenflaska som behöver en grövre rengöring.

Precis som med ättika är bikarbonat också en favorit i hemmet för de som vill städa och rengöra naturligt.

Här under kommer två naturliga och enkla recept på grovrengöring för vattenflaskor.

Till Ättika-tricket behöver du:

Gör så här:

 1. Diska först flaskan som vanligt med varmt vatten och diskmedel.
 2. Fyll sedan flaskan med 1/5 del ättika och 4/5 delar varmt vatten (det går att öka på andelen ättika beroende på hur smutsig flaskan är).
 3. Skaka flaskan några gånger och låt den sedan stå med blandningen i sig över natten.
 4. Skölj ur den på morgonen och diska den som vanligt om du tycker att den luktar ättika.

Till Bikarbonat-tricket behöver du:

Gör så här:

 1. Häll 2-3 matskedar bikarbonat i din vattenflaska och fyll upp den med varmt vatten.
 2. Sätt på korken och skaka flaskan några gånger innan du låter den stå med blandningen i några timmar.
 3. Skölj sedan ur flaskan med varmt vatten.

Grovrengöring av korken:

Vid grovrengöring av korkar och lock är det extra noga att plocka isär lockets/korkens alla delar och diska dem för hand med diskborste och diskmedel.

Många delar kan även diskas i diskmaskin på översta hyllan vilket är mycket smidigt och gör att de blir ordentligt rena, kontrollera om just din vattenflaskas delar kan diskas i maskin.

Guide: Så rengör du din vattenflaska i rostfritt stål eller glas på rätt sätt 4

3. Så förvarar du din vattenflaska

Vattenflaskan bör förvaras i ett torrt och rent utrymme med korken på sidan av så att flaskan kan luftas.

Om du vet med dig att du brukar sätta korken på flaskan vid förvaring så är det mycket viktigt att alla delar hunnit torka ordentligt innan du ställer undan den i ett skåp.

Annars finns risk att flaskan får en tråkig doft eller att det bildas bakterier.

Hur tvättar du din flaska?

Nu hoppas vi att du fått lite bra tips så att du kan minska på både plasten och bakterierna i ditt vatten.

Har du ännu fler tips på hur man kan hålla rent flaskor? Dela med dig i en kommentar så att vi alla kan lära oss av varandra.

Lycka till!

Guide: Så rengör du din vattenflaska i rostfritt stål eller glas på rätt sätt 5

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2022

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×