Naturliga lösningar för håravfall

Naturliga lösningar för håravfall

0

Det är många som upplever håravfall som ett stort problem. Både kvinnor och män hör av sig och undrar om det finns något de kan göra för att naturligt stoppa håravfall. Här har vi därför samlat alla tips på hur du på naturlig väg kan stödja ditt hårs hälsa.

Vad orsakar håravfall?

Håravfall uppstår när hårsäckarna av någon anledning inte fungerar som de skall. Detta kan ske av en rad olika anledningar, men kan grovt delas in i fyra orsaksområden: 

  1. Stark eller långvarig stress. Tillfälligt håravfall är vanligt efter en traumatisk upplevelse, efter lång tids stress, i samband med snabb viktnedgång eller andra radikala kostförändringar. Det är ofta övergående men kan hjälpas på vägen med naturliga medel. 
  1. Hormonella förändringar. Håravfall kan också uppstå i samband med förlossning, klimakteriet eller vid hormonrelaterade sjukdomstillstånd som sköldkörtelproblem eller PCOS eller lupus. 
  1. Kemisk påfrestning. Starka kemikalier och tungmetaller kan också orsaka håravfall.  Vissa läkemedel kan ha tillfälligt håravfall som biverkning. 
  1. Ärftliga faktorer. Om dina föräldrar har eller har haft någon typ av håravfall så löper du ökad risk att också få det. 

OBS: Om du är orolig över symtom som inte går över eller misstänker bakomliggande sjukdom rekommenderar vi dig att uppsöka vård.

Om du däremot tror att ditt håravfall är ofarligt och kan hjälpas med livsstilsfaktorer som matvanor, rätt näringsämnen eller örter så läs igenom vår sammanställning av viktiga faktorer och nyckelämnen nedan.

Hur kan man behandla och förebygga håravfall naturligt?

Livsstilsfaktorer

Blodcirkulation

Något som påverkar hårsäckarnas hälsa är blodcirkulation i området kring dem. Det finns några saker du kan göra till en vana för att öka näringstillförseln på detta vis; 

  • Massera hårbotten – gärna med närande och stimulerande ämnen som kokosolja och/eller aloe vera och några droppar eterisk olja av rosmarin eller geranium.
  • Motion och rörelse hjälper till att syresätta och rena alla celler i kroppen, inklusive hårsäckarna. 
  • Tillräckligt med vatten i kroppen ökar blodet förmåga att nå ut i alla vävnader; så kom ihåg att dricka tillräckligt med rent vatten under dagen. 

Stresshantering

En annan faktor som kan vara viktig är avslappning och stresshantering, speciellt om du misstänker att ditt håravfall är relaterat en stress. Det finns en uppsjö av metoder för detta – det viktiga är att du hittar ett sätt att varva ned och känna mening i din vardag som fungerar för dig. 

Mat för håret

För håret är som sagt cirkulationen viktigt och då är vattenrika matvaror ett ypperligt stöd – t.ex. gurka, vattenmelon, äpplen och tomater är alla bra val. Ett ämne som nämns speciellt för hår, hud och naglar är betakaroten som finns i morötter samt vissa alger och sjögräs.

Det är lika viktigt att undvika matvanor som gör blodet tjockt och cirkulationen dålig. Billiga oljor, friterad eller för mycket fet mat, raffinerat socker och mjöl, samt konstgjorda tillsatser och konserveringsmedel ligger högst på listan att undvika i detta hänseende.  

Näringstillskott för håret

Vissa specifika näringsämnen är extra viktiga för håret. Det kan vara en god idé att se över ditt intag av dessa och att komplettera med tillskott vid behov: 

B-komplex: B-vitaminer hjälper oss generellt att hantera stress bättre. Speciellt vitamin B5 är viktig för nybildning av hårsäckarnas celler. 

Biotin: Kallas ofta för skönhetsvitaminet och spelar en central roll för hud, hår, naglar och nervsystem. 

Kisel: Kanske det viktigaste mineralet för hårets hälsa. Viktigt för bildande av kollagen. 

Selen: Ett antioxidant mineral som bl.a. bidrar till tillväxt av hår och naglar.

Zink: Skyddar celler mot oxidativ stress och stärker immunsystemets funktion, vilket i sin tur underlättar för håret återhämtning vid stressrelaterat håravfall. 

Klorofyll: Klorofyll har en lång rad viktiga egenskaper, bland annat att bygga hälsosamt blod och bidra till syresättning av kroppens vävnader – vilket är viktigt för ett friskt och vackert hår. 

Omega-3: En essentiell fettsyra som bidrar till cellväggens genomtränglighet och elasticitet vilket ökar näringsutbytet mellan blodet och t.ex. hårsäckarnas celler. 

Örter för hårhälsa

Bra örter för håret är de som ger näring som behövs för hårsäckarnas hälsa, samt som hjälper till att hantera och förebygga stress på ett effektivt sätt. Här är de fyra viktigaste enligt många näringsexperter: 

Ashwagandha: En Ayurvedisk ört som traditionellt används för att motverka stress och stärka alla bl.a. hårtillväxt. Speciellt bra för binjurarna som reglerar stresshormoner i kroppen (vilket i sin tur inverkar på håravfall). 

Brännässla: En av våra mest näringsrika nordiska superfoods. Ger klorofyll och viktiga mineraler för hårets hälsa. 

Åkerfräken: Rikt på biotillgängligt kisel som är ett viktigt mineral för hårhälsa. 

Citronmeliss: Motverkar stress, innehåller klorofyll och ger viktig näring till hårsäckarna. 

Hoppas detta var till hjälp. Lycka till med både håret och hälsan!

Hårvård mot håravfall

Hårbottenvård mot håravfall

För en bättre hårtillväxt behöver hårbotten balans och stimulans. H¨årsäckarna behöver även fukt och näring så att håravfall kan motverkas. Gör en hårbotten-detox om du upplever att din hårbotten är igentäppt eller att håret växer långsamt.

Bruns Växa Hårmask: Denna djupverkande hårmask ger hårbotten fukt och näring för att främja friska hårsäckar och motverka håravfall.

Bruns Växa Hårvatten: Ett oljefritt hårvatten som spayas i hårbotten för att motverka håravfall och stimulera hårtillväxt. Används bäst ihop med Bruns Växa Schampo.

Weleda Revitalizing Hair Tonic: Ett oljefritt och kladdfritt hårvatten som främjar hårtillväxt, minskar håravfall och ger hårbotten näring.

Yin Your Skin Lovi Gua Sha Comb: Det bästa sättet att stimulera hårbotten och väcka hårsäckarna till liv är regelbunden och gärna daglig hårbottenmassage. Genom att massera hårbotten med denna kan även stress och spänningar släppa. Kammen är perfekt att använda ihop med Bruns Växa Hårvatten eller Weledas Revitalizing Hir Tonic.

Schampo mot håravfall

Bruns Växa Schampo: Rengör hårbotten så att fukt och verksamma extrakt kan penetrera hårsäckarna. Ger hårbotten näringsämnen som stimulerar vilande hårsäckar. Bruns växa schampo främjar sund hårbotten, motverkar håravfall och stimulerar hårtillväxten. Används bäst ihop med Bruns Växa Hårvatten.

100% Pure Grow More Shampoo: Detta schampo ger hårbotten en detox och frigör igentäppta porer. På så vis kan hårsäckarna ta till sig näringsämnen från schampot som kaffe, biotin och ginseng. Dessa stimulerar hårtillväxten och stärker håret. Används bäst ihop med tillhörande Grow more Conditioner.

Logona nässelschampo: Främjar starkare hår och minskat håravfall vid långtidsanvändning. För bäst effekt, använd schampot varje dag och låt det få verka ett par minuter först innan det sköljs ur.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2022

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×