När hjärnan mår bra mår kroppen oftast också bra, och vice versa. Samtidigt finns det specifika livsstilsval vi kan göra för att optimera förutsättningarna för just hjärnan och alla dess funktioner. Här följer 6 punkter som enligt bästsäljande neurologen och näringsexpeten Dr David Perlmutter är de viktigaste för en frisk och stark knopp:
1. Fysisk träning
Träning är det närmaste vår moderna vetenskap har kommit en mirakelmedicin. Regelbunden träning hjälper till med att hålla oss i form, ökar energinivån, bidrar till mental och känslomässig balans, och ökar dina chanser till att vara ”långtidsfrisk” även på äldre dagar. I boken ”Hjärnstark” skriver den svenska psykiatern Anders Hansen om hur fysisk träning kan vara det enskilt viktigaste livsstilsvalet vi kan gör för en frisk och välfungerande hjärna.
2. Öka intag av antioxidanter, nyttiga fettsyror och antiinflammatorisk kost
Tätt efter träning kommer kosthållning för hjärnans funktion. Här har vi möjlighet att både hjälpa eller stjälpa vår hjärnas balans beroende på vad vi har för vanor. Att begränsa socker och mjöl, samt öka nyttiga fetter, grönsaker och antioxidantrika livsmedel som blåbär, oliver, gurkmeja och groddar är något de flesta experter rekommenderar. Det kan också vara till stor hjälp att ta tillskott som i koncentrerad form ger dessa näringsämnen.
Våra mest populära tillskott i denna kategori är:
Opti3 växtbaserad Omega 3
AFA-alger
BiosuperFood
Kokosolja
Utöver dessa så finns vissa vitaminer och mineraler som är essentiella för en stark hjärna. Dessa är:
C-vitamin
D-vitamin
B-komplex
B-12
E-vitamin
Magnesium
Zink
3. Optimera din mikroflora
Att magen har stor inverkan på vår hjärnas hälsa är kanske inte självklart för alla, men mer och mer forskning, och inte minst samlad erfarenhet av otaliga näringsterapeuter, pekar mot att så är fallet. Att tänka på vad du äter som ger magbakterierna näring kan vara nyckeln till en stark hjärna. Några exempel på livsmedel som är rika på prebiotika (dvs ”mat” till tarmbakterierna) är banan, jordärtskocka, lök av alla dess slag, sparris och äpplen.
Det kan också vara till stor hjälp att ta ett tillskott med snälla magbakterier. Då är det viktigt att du väljer ett av hög kvalitet och med stort antal starka bakterier som verkligen har chans att stanna kvar och göra nytta i magen.
4. Använd din hjärna
”Use it or loose it” stämmer väl in på både kropp och hjärna. Att använda hjärnan hela livet, lära sig nya saker som t.ex. språk, spela ett instrument, spela kluriga spel eller studera något du alltid velat veta mer om är exempel på hobbies som visat sig vara stärkande för hjärnans hälsa och lägga grunden för livslång mental kapacitet.
5. Stäng av telefonen och umgås med dina vänner
I en långtidsstudie publicerad av American Journal of Public Health länkas ett stort socialt nätverk till minskad risk för demens senare i livet. Andra studier har pekat på länkar mellan sociala band och risk för Alzheimers. Det verkar alltså som att våra hjärnor är gjorda för och mår bäst när vi umgås med varandra. Studier har också gjorts på stressrelaterade åkommor där man kan se att sociala raster på arbetsplatser minskar utsöndring av stresshormoner och ökar ”må bra hormoner”.
Ett annat sätt att ge hjärnan möjlighet till återhämtning och ”mental näring” är att vistas i naturen, t.ex. genom att ta promenader i skogen eller vid havet, regelbundet.
Något som däremot verkar ha motsatt effekt på hjärnans hälsa är att ständigt vara uppkopplad och att titta in i en dator- eller telefonskärm. Kanske kan en bra strategi för att bryta detta välfärdsproblem vara att stänga av mobilen när du umgås med vänner, eller att spela ett brädspel med familjen istället för att slå på TV´n?
6. Sov ut regelbundet
Visste du att goda sömnvanor lägger grunden för både din mentala och fysiska hälsa, på både kort och lång sikt? Kanske borde sömn kallas för ”Vitamin S”, och klassas till de absolut viktigaste ”tillskotten” vi kan ge vår kropp?
Dåliga sömnvanor länkas inte bara till ostabilt humör och sämre social förmåga, men även som en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar, demens och Alzheimers.
Några av de viktigaste stegen du kan ta för att stödja din nattsömn är:
- Sov mörkt, svalt och tyst i möjligaste mån.
- Försök se till att sova minst 7-8 timmar.
- Träna hellre på morgonen än sent på kvällen.
- Undvik att dricka kaffe efter kl 14:00.
- Dämpad belysning timmen före läggdags.
- Använd ett blåljusfilter, t.ex. flux på dator och mobil under kvällen.