6 bästa knepen för att stärka hjärnan 1

6 bästa knepen för att stärka hjärnan

0

När hjärnan mår bra mår kroppen oftast också bra, och vice versa.

Samtidigt finns det specifika livsstilsval vi kan göra för att optimera förutsättningarna för just hjärnan och alla dess funktioner.

Här följer 6 saker som är mycket viktiga för hjärnans hälsa.

1. Mer fysisk träning

Träning är det närmaste vår moderna vetenskap har kommit en mirakelmedicin.

Regelbunden träning hjälper till med att hålla oss i form, ökar energinivån, bidrar till mental och känslomässig balans och ökar dina chanser till att vara ”långtidsfrisk” även på äldre dagar.

I boken ”Hjärnstark” skriver den svenska psykiatern Anders Hansen om hur fysisk träning kan vara det enskilt viktigaste livsstilsvalet vi kan gör för en frisk och välfungerande hjärna.

2. Öka intag av antioxidanter, nyttiga fettsyror & antiinflammatorisk kost

Tätt efter träning kommer kosthållning för hjärnans funktion. Här har vi möjlighet att både hjälpa eller stjälpa vår hjärnas balans beroende på vad vi har för vanor.

Att begränsa socker och mjöl, samt öka nyttiga fetter, grönsaker och antioxidantrika livsmedel som bär, oliver, gurkmeja och groddar är något de flesta experter rekommenderar.

Det kan också vara till stor hjälp att inta tillskott som i koncentrerad form ger dessa näringsämnen.

Våra mest populära tillskott för hjärnan

Andra essentiella vitaminer och mineraler för en stark hjärna

 • Antioxidanter – Speciellt C-vitamin.
 • B-komplex – B-vitaminerna är involverade i energiproduktion och cellmetabolism, vilket är otroligt viktigt för hjärnans celler. Tillräckligt med vitamin B12 ger energi, förbättrar minnet och göra det lättare att lära sig nya saker.
 • D-vitamin – D-vitamin hjälper hjärnan att hålla sig i form hela livet; inte minst efter 50 års ålder. 
 • Magnesium – Hjälper till att reglera nervimpulser i hjärnan och hela nervsystemet. 
 • E-vitamin – E-vitamin är en viktig antioxidant som främst skyddar cellerna mot skador i samband med oxidativ stress orsakad av fria radikaler. Hjärnan är mycket känslig för oxidativ stress.
 • Zink – Zink kan hjälpa kroppen att bekämpa och förebygga inflammation, vilket kan lindra symtomen på hjärndimma.

Nootropics: Näringsämnen som stödjer hjärnan

Termen nootropic kommer från de grekiska orden för ”sinne”.

Nooptropiska ämnen och tillskott förbättrar hjärnans verkställande funktioner, du kan läsa mer om dom här i denna artikel.

3. Optimera din mikroflora

Att magen har stor inverkan på vår hjärnas hälsa är kanske inte självklart för alla, men mer och mer forskning pekar mot att så är fallet.

Att tänka på vad du äter som ger magbakterierna näring kan vara nyckeln till en stark hjärna.

Några exempel på livsmedel som är rika på prebiotika (dvs ”mat” till de goda tarmbakterierna) är banan, jordärtskocka, lök av alla dess slag, sparris och äpplen.

Det kan också vara till stor hjälp att ta ett tillskott med hälsosamma magbakterier.

Då är det viktigt att du väljer ett av hög kvalitet och med stort antal starka bakterier som verkligen har chans att stanna kvar och göra nytta i magen.

4. Använd din hjärna

”Use it or loose it” stämmer väl in på både kropp och hjärna.

Att använda hjärnan hela livet, lära sig nya saker som t.ex. språk, spela ett instrument, spela kluriga spel eller studera något du alltid velat veta mer om är exempel på hobbies som visat sig vara stärkande för hjärnans hälsa och lägga grunden för livslång mental kapacitet.

I denna bloggartikel kan du läsa mer om detta och få tips.

5. Stäng av telefonen och umgås

I en långtidsstudie publicerad av American Journal of Public Health länkas ett stort socialt nätverk till minskad risk för demens senare i livet.

Andra studier har pekat på länkar mellan sociala band och risk för Alzheimers. Det verkar alltså som att våra hjärnor är gjorda för och mår bäst när vi umgås med varandra.

Studier har också gjorts på stressrelaterade åkommor där man kan se att sociala raster på arbetsplatser minskar utsöndring av stresshormoner och ökar ”må bra hormoner”.

Ett annat sätt att ge hjärnan möjlighet till återhämtning och ”mental näring” är att vistas i naturen, t.ex. genom att ta promenader i skogen eller vid havet, regelbundet. Varför inte göra det tillsammans?

Något som däremot verkar ha motsatt effekt på hjärnans hälsa är att ständigt vara uppkopplad och att titta in i en dator- eller telefonskärm.

Kanske kan en bra strategi för att bryta detta välfärdsproblem vara att stänga av mobilen när du umgås med vänner, eller att spela ett brädspel med familjen istället för att slå på TV´n?

6. Sov ut regelbundet

Visste du att goda sömnvanor lägger grunden för både din mentala och fysiska hälsa, på både kort och lång sikt?

Kanske borde sömn kallas för ”Vitamin S”, och klassas till de absolut viktigaste ”tillskotten” vi kan ge vår kropp?

Dåliga sömnvanor länkas inte bara till ostabilt humör och sämre social förmåga, men även som en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar, demens och Alzheimers.

6 viktiga saker du kan göra för att stödja din nattsömn

 1. Sov mörkt, svalt och tyst i möjligaste mån.
 2. Försök se till att sova minst 7-8 timmar.
 3. Träna hellre på morgonen än sent på kvällen.
 4. Undvik att dricka kaffe efter kl 14:00-16.00 beroende på hur känslig du är.
 5. Dämpad belysning timmen före läggdags.
 6. Använd ett blåljusfilter, t.ex. flux på dator och mobil under kvällen.

Berätta gärna för oss vad du gör för att stärka din hjärna!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×