Guide till hälsosam fertilitet 1

Guide till hälsosam fertilitet

0

Att skaffa barn (eller ej) är ett stort och viktigt beslut för de allra flesta av oss. Och självklart vill vi göra allt vi kan för att både vi själva och våra barn skall må så bra som möjligt.

Men vad är viktigast att tänka på? Vad skall man äta, göra eller fokusera på för att öka chanserna till en hälsosam graviditet och en frisk bebis?

Senaste decennierna har ofrivillig barnlöshet ökat i samhället. Vad beror det på? Kan vi påverka detta på något sätt?

Det enkla svaret på båda dessa frågor är: Om vi tar hand om, och stärker, våra kroppar och sinnen (både man och kvinna) så kan vi öka chanserna till en hälsosam graviditet och friska barn. I den här artikeln ger vi några grundläggande tips och idéer på hur.

Vad kan orsaka infertilitet?

Infertilitet är en komplex fråga och det finns inte ett svar som gäller för alla. Frågan gäller både mannen och kvinnan i lika hög grad; både ägg och sperma behöver vara friska och pigga för en lyckad befruktning. Sedan behöver bäbisen en närande och frisk miljö för att växa och bli stark – även där kan både man och kvinna bidra på olika sätt.

Här är fyra faktorer som kan påverka vår förmåga att skaffa barn:

 • Kemikalier. Plastrester, tungmetaller och kemiska tillsatser i mat påverkar vår hälsa och även våra reproduktionssystem. Detta går dock att åtgärda genom en medveten livsstil samt detox.
 • Näringsobalans. Vissa näringsämnen är essentiella för reproduktion. Om du har brist eller obalanser i din kost kan det vara en god idé att se över det innan du väljer att skaffa barn.
 • Stillasittande eller överdriven träning. Både ett för stillsamt liv och överdrivet hård eller frekvent träning länkas till minskad chans för att bli gravid.
 • Negativ stress. Utdragen stress och oro relaterat till karriär, ekonomi, relationer eller annat gör det svårt för kroppen att skapa förutsättningar för ett nytt liv.

Vad kan man göra för att öka sin fertilitet?

Hur kan vi skapa den balans vi behöver för att kroppen och sinnet skall känna sig redo för ett barn?

Att öka sina chanser till en hälsosam graviditet är en bra idé oavsett om du och din partner har lätt eller svårt att bli gravida. I vissa gamla kulturer förbereder man sig i 1-2 år innan man skaffar barn för att ge barnet allra bäst förutsättningar, något som många av dagens naturläkare och näringsterapeuter också förespråkar.

Här är några saker att tänka på gällande livsstil:

 • Detox. En väldigt god idé är att skapa en så ren och gynnsam miljö som möjligt för ett nytt liv. Man kan som par göra en eller flera detox-kurer tillsammans och även fundera på hur livsstilen kan optimeras för att ha så lite kemikalier och andra gifter som möjligt i er närhet – i både köket, badrummet och städskåpet. En liten guide till detox hittar du här. OBS: Detox ska avslutas innan ni försöker bli gravida.
 • Näring. En kost gynnsam för fertilitet är rik på: antioxidanter, essentiella fetter, klorofyll och vitaminer samt mineraler. Näringsämnen som är extra viktiga är zink, selen, folsyra, D-vitamin, Q10 och omega-3. Det finns också örter och superfoods som traditionellt använts för att förbereda en lyckad graviditet (mer om detta längre ned).
 • Rörelse. Lagom med fysisk aktivitet är det bästa receptet för reproduktion. Tänk hälsosamt flöde av blod och syre till alla organ – men utan att känna dig utmattad eller behöva flera dagars vila efter en träningsperiod. Att röra på sig är också ett av de bästa sätten att öka kroppens egen detox.
 • Närhet & Avslappning. Kanske viktigast av allt; för att signalera till din kropp att detta är en bra tid att skapa ett nytt liv så behövs både tid för närhet och avslappning. Att älska ofta och spendera kärleksfull tid tillsammans optimerar hormonsystemet och gör kroppen mottaglig för reproduktion.

Vad är direkt skadligt för fertilitet?

Det finns vissa vanor och ämnen som är direkt skadligt för vår fertilitet. Här är några av de vanligaste rekommendationerna att undvika för att skapa förutsättningar för ett positivt graviditetstest:

 • Kaffe. Koffein är ett starkt stimulerande ämne som kan ha negativa effekter om du är känslig för stress. Det kan vara en god idé att undvika för dig som vill bli gravid, även under graviditeten.
 • Socker. Raffinerat socker är störande för hormonsystem och immunförsvar vilket tar energi från reproduktionsapparaten. Ät istället naturliga söta kolhydrater från rotfrukter, frukt och bär.
 • Transfetter. Billiga och raffinerade fetter är störande för bla. hormonsystemet. Fokusera istället på bra fetter från kokos, oliver, avocado – samt chia, linfrö eller algolja för att få omega-3.
 • Alkohol är ansträngande för lever och njurar och påverkar också hormonsystemet. Dessutom är sex bättre utan alkohol!

Vilka produkter rekommenderar vi för de som försöker få barn?

 • Mineraler: För både kvinnor och män är det viktigt med bra nivåer av zink, selen och magnesium.
 • Tips: För kvinnor finns s.k. prenatal multivitaminer som även ger bra näring för dig som vill bli gravid. För män kan en naturlig multivitamin ge en bra grund.
 • Omega-3: En bra fettsyrabalans är viktigt både för spermiernas och äggens hälsa, samt för barnets utveckling under själva graviditeten. Den absolut renaste och säkraste källan till bra omega-3 är algolja som är rik på både DHA och EPA.
 • Örter: I gamla kulturer och inom naturmedicinen har man alltid använt örter som en del i att förbereda sig för en graviditet. De mest populära örterna inom denna kategori är:
 • För både män och kvinnor: Maca, Ashwaghadha, Gynnostemma, Ginseng & Shilajit.
 • Speciellt för kvinnor: Gojibär & Schisandra (traditionellt använt inom kinesisk medicin).
 • Speciellt för män: Androtrex (örtblandning).
 • Naturlig kroppsvård: Lika viktigt som vad vi stoppar i våra kroppar är vad vi använder på hud, hår och tänder. Gör gärna en badrumsdetox för att minimera antalet kemikalier i er omgivning. Naturlig kroppsvård hittar du här.
Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×