Vad är omega 3?
Omega 3 är en fleromättad fettsyra som framförallt är känd för att vara antiinflammatorisk.
De senaste årens forskning om hjärt-kärlsjukdomar har visat att omega-3-fettsyror skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar, förbättrar hormon- och enzymfunktionerna samt spelar en viktig roll för ett friskt tillstånd i hjärna och nerver samt för synen. Också tänder, hud, reproduktionsorgan och leder behöver omega 3.
Balansen mellan omega 3 och omega 6
Omega 3 behöver ligga i balans med omega 6, som istället ökar inflammationen som en del i vårt immunförsvar. Ofta ligger dessvärre omega 3 för lågt i förhållande till omega 6, och därför behöver vi se till att få is oss mer av omega 3 i vår kost. Båda är dock essentiella fettsyror, alltså vi behöver båda.
Omega 3 i form av DHA och EPA
DHA och EPA är två former av omega-3 som har de hälsoegenskaper som gjort omega 3 så känd.
Alfalinolensyra, ALA, alltså den omega-3 som finns till exempel i linfön, har inte samma egenskaper utan måste i kroppen omvandlas till DHA och EPA, och för det krävs en hel hop B-vitaminer, magnesium, zink och så vidare. Och slutligen är det bara ca 5% som omvandlas till DHA och EPA!
ALA finns i linfröolja, hampaolja, rapsolja, sojaolja och valnötter och mörkgröna grönsaker. EPA och DHA finns i fet fisk såsom lax, öring, makrill, sardiner, krill och sill, i fiskleverolja och i en del alger! Fiskarna tillverkar inte omega 3-fettsyror själva utan får i sig dem genom att äta mikroalger.
EPAs funktion
EPA har visat sig kunna göra så att blodet blir tunnare och får mindre tendens att koagulera. Detta i sin tur reducerar risken för uppbyggande av avlagringar på blodkärlsväggarna och för blodproppar, vilka blockerar de viktiga blodtillförselvägarna till vitala organ och kroppsdelar. I 90 procent av fallen sker hjärtinfarkt först om det skett en blodkoagulering som blockerar en viktig artär.
I vår raffinerade mat saknas oftast omega 3-fettsyror om vi inte äter lax, sardiner, makrill eller sill flera gånger i veckan, och förstås minskar intaget av snabbmat och skräpmat. Det bästa och mest effektiva sättet att få i sig dessa fettsyror är då genom kosttillskott.
Det optimala EPA-tillskottet innehåller också DHA. Denna fettsyra gör att EPA verkar mer effektivt.
DHAs funktion
Hjärnans gråsubstans består till en tredjedel av långa fettsyror, främst DHA. DHA minskar blodets viskositet. DHA kan till viss del omvandlas till EPA hos människor. DHA minskar förhöjda triglycerider, samt bidrar till förhöjning av HDL-kolesterol. Den är också är viktig för normal nervfunktion och spelar en viktig roll i den strukturella utvecklingen av neurala och synaptiska membran.
DHA minskar flödet av överskottsnatrium och kalcium i nervcellen och skyddar nervcellerna. DHA hjälper till att reglera balansen av arakidonsyra i kroppen samt vätskebalansen i cellen. DHA har också positiv inverkan på ögats funktion, inlärning och minnet. DHA:s bidrag till en hälsosam utveckling av hjärnan sker främst
Den är också känd som ett ämne som minskar aggressivt beteende, minskar depression och minskar dementa symtom samt förbättrar synen.
DHA minskar noradrenalin. Det är ett synergistiskt ämne till EPA och förekommer oftast i ett förhållande av 2:3 till EPA. DHA förekommer i olika kombinationer med andra fettsyror, t.ex. EPA, GLA och AA för skräddarsydda ändamål, t.ex. för att hjälpa utveckling av en frisk hjärna hos spädbarn, att minska ADHD-symtom, förbättra dyslexi och hjärnans funktion.
Brist på omega 3
Vid brist på omega 3 kan man märka av torr och/eller skrovlig hud, sår i hårbotten och sköra naglar. Även depression och trötthet tros kunna vara kopplat till brist på omega 3-fetterna EPA och DHA.
Kosttillskott med omega 3
Det stora problemet vid intag av fisk är förekomsten av tungmetaller, främst kvicksilver, samt kemikalier, främst PCB. Därför bör man välja högkvalitativa tillskott där man vet att oljan är verksam och inte förorenad.
Livsmedelsverket rekommenderar att äta fisk två-tre gånger i veckan, varav en gång fet fisk. Om du är vegan, fiskallergiker eller helt enkelt inte gillar fisk eller äter tillräckligt mycket, blir det alltså alltså knepigt att tillgodose sig med tillräckliga mängder DHA och EPA och därför kan du behöva komplettera din kost med tillskott av omega 3.
Ett vegetabiliskt alternativ till fiskolja är en olja baserad på alger. Opti3 utvinns ur mikroalgen Schizochytrium som har ett högt innehåll av omega-3-fettsyrorna DHA och EPA. Algolja är den enda vegetabiliska källan till dessa fettsyror.
Opti3s
Opti3 odlas under kontrollerade förhållanden i rostfria ståltankar. När algcellerna är mogna brister de genom en enzymatisk process för att frigöra oljan och denna olja separeras sedan från vattnet och cellbiomassan. Vegetology använder inte lösningsmedel eller kemikalier i processen utan det är fysisk separation. De tillför antioxidanter för att skydda oljan – även dessa är naturliga.
Opti3 kan fås som kapslar eller så kan du välja Opti3 Liquid om du inte gillar kapslar. Det är alltså flytande algomega 3 i olivolja med ett inslag av naturlig apelsinsmak.
Opti3 passar perfekt för hela familjen, även barn, vegetarianer, veganer och gravida. 150 ml vätska som räcker i 30 dagar.
Vem passar den för?
Ett omega-3-tillskott baserat på alger kan ätas av alla, både veganer och fiskallergiker och även barn. Gravida kan också behöva extra omega-3 eftersom det bidrar till normal synutveckling och normal utveckling av hjärnan hos foster och spädbarn som ammas.
Om du har kapslar hemma men vill bara komma åt oljan, så kan du trycka hål på kapseln och klämma ut oljan antingen på sked eller blanda den i mat. Det är också vanligt att Opti3 ges till katter och hundar genom att klämma ut oljan i husdjurens mat.
Dosering
Optimalt Dagligt Intag (ODI) är för en vuxen 250–600 mg EPA. Vanlig rekommenderad dosering är 600–700 mg EPA och 400–500 mg DHA.
Vem ska inte ta Omega 3?
Personer med blödarsjuka eller problem med för tunt blod ska vara försiktiga. Blodkoaguleringstider förlängs vid intag av stora doser EPA/DHA.
Vissa personer som har lätt för att blöda, t.ex. näsblod, kan reagera och personer med svår njurinsufficiens eller hjärtproblem bör också vara försiktiga och fråga sin läkare på förhand. Speciellt om du tar blodförtunnande mediciner.