26 sätt att använda bikarbonat! 1

26 sätt att använda bikarbonat!

0

Visste du att bikarbonat går att använda till allt från tand-, hår-, och kroppsvård till silverputs och propplösning?

Visste du också att det dessutom är billigt och 100% biologiskt nedbrytbart och ofarligt för både människor och vår planet?

Här har vi samlat hela 26 olika sätt att använda bikarbonat som gör både oss själva och våra hem renare och mer väldoftande – helt utan farliga kemikalier!

Vad är bikarbonat?

Bikarbonat är egentligen en förkortning av natriumbikarbonat, även kallat natriumvätekarbonat, med kemiska formeln NaHCO3. INCI namn; Sodium Bicarbonate. E nummer: E 500. Bikarbonat är ett naturligt ämne och bryts snabbt ned i naturen utan oönskade effekter. 

Bikarbonats fyra superkrafter

  1. Det har en förmåga att absorbera och neutralisera lukt.
  2. Det kan användas (tillsammans med syror) för att rengöra allt möjligt.
  3. Det har en milt desinficerande verkan.
  4. Det är naturligt och helt ogiftigt för både människor och natur.

I korthet kan bikarbonat användas för giftfri och miljövänlig städning & rengöring, i ekologisk kroppsvård av olika slag, samt för luktneutralisering och desinficering av alla möjliga ytor och utrymmen. 

Faktum är att bikarbonat troligtvis är en ingrediens i produkter som du redan använder. Att gå direkt till källan är ett effektivt sätt att uppnå liknande effekter till en mycket lägre kostnad!

OBS: Vi pratar här om naturlig och ren bikarbonat. Det finns ett par andra typer av bikarbonat som ibland förväxlas med ren bikarbonat. T.ex. bakpulver som är en blandning av bikarbonat, någon typ av syra samt oftast majs eller potatismjöl. 

26 sätt att använda bikarbonat!

Här följer vår lista på sätt att använda bikarbonat, uppdelat i tre kategorier.

  • Kroppsvård
  • Giftfri städning
  • Övriga tips

Vi hoppas att du hittar inspiration att använda mer bikarbonat i din vardag och på så vis spara både pengar, miljö och utrymme hemma hos dig!

Kroppsvård

1. Munskölj

Enkel muntvätt som neutraliserar lukt och balanserar munnens ph. Blanda 1 tsk bikarbonat, plus ev. en droppe pepparmyntsolja, i ett litet glas vatten. Skölj en liten stund och spotta sedan ut. 

2. Deodorant

Bikarbonat absorberar och neutraliserar illaluktande syror väldigt effektivt och fungerar utmärkt som deodorant. Blanda t.ex. med lite kokosolja och om så önskas en eterisk olja som du tycker om (och vet att din hud tål) så har du en perfekt deodorantkräm. 

3. Kroppsskrubb 

Blanda 3 delar bikarbonat till 1 del vatten. Skrubba försiktigt i en cirkelrörelse och skölj sedan rent.

4. Terapeutiskt bad

Bland ut 1-2 dl bikarbonat i badvattnet när du badar för ett neutraliserande och läkande bad. Gärna tillsammans med magnesiumsalt för en komplett avslappnande spa-upplevelse. 

5. Insektsbett

Gör en pasta av vatten och bikarbonat och applicera som en salva på det kliande området. Otroligt effektivt mot irriterande insektsbett.

6. Skäm bort dina fötter

Att blötlägga fötterna i en bikarbonatlösning hjälper till att lugna och mjuka upp trötta fötter. Blanda 3 matskedar bakpulver i ett fotbad med varmt vatten och njut!

7. Babyvård

Lägg två matskedar bikarbonat i ditt barns badvatten för att hjälpa till att lindra blöjutslag.

Giftfri städning

8. Håll borstarna och kammar rena

Utmärkt för att naturligt avlägsna oljor och annat som byggs upp på kammar och hårborstar. Tvätta dem bara i en lösning av vatten och bikarbonat (ca 1 tsk bakpulver till 2 dl vatten). Skölj sedan av och låt torka.

9. Billig och effektiv rengöring i badrum ock kök

Sprinkla lite bikarbonat i badkar, på handfat eller kakel och torka sedan med en ren fuktig tvättduk. Skölj och torka. Du kan också göra en pasta genom att blanda vatten och bakpulver och använda med borste eller trasa.

10. Enkel golvrengörare

Blanda 1 dl bikarbonat i en hink varmt vatten för att skura golven rena. Enklare kan det inte bli!

11. Naturlig ugnsrengöring

Sprinkla bikarbonat över ytor som är extra tuffa att rengöra i ugn eller mikrovågsugn. Spraya med en vattenflaska ovan pulvret. Låt verka över natten och skrubba rent nästa dag. Skölj noggrant och torka ur ordentligt. 

12. Polera silver

Gör en pasta av 3 delar bikarbonat till 1 del vatten  och använd som en riktigt effektiv, ekologisk silverputs.

13. Förbättra ditt tvättmedel

Att tillsätta 0,5 dl bikarbonat till din tvätt hjälper till att mjukgöra vattnet vilket gör kläderna renare, fräschare och mjukare. Lägg i facket tillsammans med ditt tvättmedel och njut av resultatet! Tar också bort oönskad doft.

14. Lös upp fettfläckar

Stänk bakpulver på fläckar av olja och fett – på kläder, möbler och väggar/golv. Låt verka en stund och skrubba sedan med en våt borste.

15. Propplösare

Glöm giftiga kemikalier. Använd bikarbonat och ättika för att rensa ditt avlopp. Strö rikligt med bikarbonat ner i avloppet, häll på några msk ättika och lite kokande vatten. Låt verka 15 minuter och skölj sedan bort. Använd sugpropp vid behov. 

16. Toalettrengöring

Lägg till en kopp bikarbonat på toaletten och lämna den en timme före spolning. Det kommer att rengöra toaletten och absorbera lukten.

17. Deodorisera skärbrädor

Du vill verkligen se till att din skärbräda är ren för att undvika uppbyggnad av bakterier och oönskad lukt. Strö bara med bikarbonat, skrubba, skölj.

18. Neutralisera lukt i kylskåpet

Placera en öppen behållare (kopp, kartong eller plastburk) längst bak i kylskåpet för ett utmärkt sätt att absorbera lukter. Var noga med att byta till nytt bikarbonat minst varannan månad. Fungerar även på samma sätt för att hålla luften fräsch i garderoben!

19. Neutralisera lukt i hushållssopor

Strö bara lite bikarbonat i botten av papperskorgen för att hålla dålig lukt borta.

20. Ta bort lukt från din gamla matta

Strö bikarbonat på din matta och låt verka över natten. Damsug sedan upp och vips så doftar den som ny igen!

Övriga tips

21. Håll blommorna fräscha längre

Håll snittblommor fräscha längre genom att lägga till en tesked bikarbonat till vattnet i vasen.

22. Undvik gaser i magen

Blanda ut en tesked bikarbonat i vattnet när du blötlägger bönor för att förhindra gaser och förbättra matsmältningen.

23.  Tvätta grönsaker och frukt

Blanda ett par matskedar bikarbonat med vatten i disko. Tvätta dina frukter och grönsaker i lösningen, skölj sedan med rent vatten. Mycket mer effektivt mot smuts, bakterier och eventuella besprutningsmedel än bara vatten. 

24. Håll myror borta

Blanda lika delar av bikarbonat och salt. Strö sedan blandningen där du ser att myror kommer in i huset. 

25. Rengör gymväskan och träningsskorna

Stänk bara lite bikarbonat i dina skor eller i din väska för att absorbera oönskad lukt. Bara att skaka ur (utomhus!) när du är redo att använda dem igen. 

26. Rengör vindrutetorkarna

Om dina vindrutetorkare lämnar streck kan det vara dags att rengöra dem. Använd bikarbonat och en blöt trasa för att gnugga dem rena och bli av med allt som har fastnat i dem.

Här hittar du bikarbonat för städning.

Här hittar du bikarbonat för matlagning. Livsmedelsråvara – godkänd livsmedelstillsats.

Läs mer om tips relaterat till bikarbonat: 

Husmorstips för sommarplågor

Detoxa hemmet

Guide till giftfri städning

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2022

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×