Antioxidanter är ämnen som motverkar oxidation.
Ett enkelt exempel på hur detta fungerar ser du genom att skära upp ett äpple och låta det ligga framme några timmar. Den bruna färg som bildas på fruktköttet i mötet med luften kallas för oxidation.
Om du däremot penslar lite citronjuice på äpplets yta direkt efter du skurit upp det, så tar det avsevärt mycket längre tid innan det börjar bli brunt. Det är för att citron är rikt på antioxidanter som motverkar oxidation.
Varför är antioxidanter så viktiga?
Processen ovan är inte helt olik den som sker inne i våra kroppar. Om vi har mycket antioxidanter kan våra celler skydda sig mot oxidation och fortsätta att utföra sina uppgifter.
Utan antioxidanter ”rostar” vi helt enkelt lite snabbare och våra celler får svårare att upprätthålla sin balans och livskraft.
När en människa har en infektion eller en inflammation bildas det mycket fria radikaler. Förutom att bidra till en rad sjukdomar anses fria radikaler också påskynda det naturliga åldrandet.
Vårt immunförsvar använder dessa radikaler för att angripa, så de ska finnas men det behövs en balans mellan radikalerna och antioxidanterna.
Lika viktigt är det att försöka utesluta faktorer som påskyndar oxidering i kroppen, som t.ex. vitt socker, rökning, överdriven stress, överdriven motion, dåliga fetter osv.
Hur får vi i oss antioxidanter?
Vår största källa till antioxidanter kommer från kosten i form av frukter, bär, grönsaker, örter, kryddor och pulver. Ja, allt färgrikt!
Vi rekommenderar alltid alla att leva en livsstil där en ”regnbågs variation” av färgglada grönsaker och frukter med vackra gröna, lila, blå, röda, orange och gula nyanser ingår på tallriken varje dag.
Ett brett spektrum av antioxidanter
Alla antioxidanter har olika funktioner i kroppen och fungerar allra bäst i synergi med varandra.
Därför kan man inte tänka att ”jag tar ju C-vitamin” eller ”jag äter en apelsin, så jag får i mig alla antioxidanter jag behöver”.
Kroppen fungerar inte på det viset, utan vi behöver ett rikt spektrum av antioxidanter för olika ändamål. Så tänk variation och färger!
Här kommer en lista på arton olika antioxidanter så att du kan välja de som passar dig bäst.
Antioxidanta vitaminer & mineraler
Förutom starkt färgglada råvaror så fungerar en del vitaminer och en mineral även som antioxidanter. Spännande!
1. E-vitamin
En fettlöslig antioxidant som stoppar produktionen av cellskadande oxidativ stress i kroppen.
E-vitamin finns i många färgrika frukter och grönsaker, vegetabiliska oljor, nötter och frön.
2. C-vitamin
En av de mest potenta antioxidanterna som finns som hjälper till att balansera vårt immunförsvar och neutraliserar fria radikala molekyler.
Eftersom det är vattenlösligt lagras det inte i kroppen. Du måste kontinuerligt ersätta det genom att äta C-vitaminrika livsmedel eller med kosttillskott. Det finns i de flesta frukter och grönsaker.
Vitamin C och E arbetar tillsammans för ett extra antioxidantförsvar för att hålla dig frisk.
3. Selen
En mineral och en antioxidant som spelar en viktig roll i immunsystemets funktion och DNA-syntesen.
Selen stöder immuniteten eftersom det behövs för att immunförsvaret ska fungera korrekt, dessutom är det ett viktigt näringsämne för att motverka utvecklingen av virus.
Selen stödjer även sköldkörtelhälsan. I matväg är paranötter den överlägset bästa källan till denna viktiga antioxidant.
4. Zink
Inte en antioxidant men har antioxidativa egenskaper, vilket innebär att det hjälper till att skydda kroppens celler från skador orsakade av fria radikaler.
Zink stödjer kroppens immunsystem, fertlitet, reproduktion, omsättning och mycket annat. Zink och C-vitamin gillar varandra.
Antioxidanter med fytonäring
Det grekiska ordet ”fyto” betyder växt och ”näringsämnen” står för ämnen som möjliggör liv.
Det är ämnen som finns naturligt i frukt, bär och grönsaker – det som ger dom dess vackra färgpigment, och fungerar som växternas eget immunsystem. De skyddar växterna mot strålning, föroreningar, virus, bakterier, svampar.
I människokroppen fungerar dessa fytomnäringsämnen som antioxidanter, de dämpar inflammationsprocesser i kroppen, aktiverar immunförsvaret och stärker kroppens naturliga avgiftningssystem.
Så det vill vi ha mycket av och det får vi genom att äta mycket grönsaker, frukt, bär och groddar.
5. Betakaroten
En känd och viktigt antioxidant som bla. stödjer ögonhälsa. Morötter, pumpa, sötpotatis, mörka gröna blad som spenat är rika på antioxidanten betakaroten, som våra kroppar omvandlar till vitamin A.
6. Karotenoider
Gula, orangea och röda färgpigment i frukter och grönsaker som i tex paprika, morötter, sötpotatis, apelsiner.
Kom ihåg att även gröna bladgrönsaker är rika på karotenoider men den gulaktiga färgen döljs av det gröna klorofyllet som i tex spenat, broccoli, kålväxter och sötvattensalger.
7. Astaxanthin
En effektiv antioxidant som tillhör gruppen karotenoider och som återfinns i bland annat alger.
Många har fått upp ögonen för denna antioxidant, bland annat då den verkar kunna ha positiva effekter vid inflammation och hjärt-och kärlsjukdomar.
8. Lykopen
En annan känd karotenid som innehåller röda växtfärgämnen och som finns i tomater och vattemelon, men det finns också i grapefrukt och papaya.
Uppvärming av tomater, som t.ex. tomatsås, har visat sig ge mer lykopen, vilket är mycket bra för prostatan.
9. Resveratrol
En kraftfull polyfenol med massor av hälsofördelar. Det skyddar mot hjärtsjukdomar, kan sänka kolesterol och stödja hälsosamma blodsocker- eller insulinnivåer.
Resveratrol tenderar att koncentreras mest i skal och kärnor av druvor och bär. Det finns naturligt i skalet på röda druvor, blåbär, tranbär och lingon.
10. Quercetin
Ett växtpigment och en flavonoid som finns naturligt i frukt, grönsaker och växter. Och är numera även ett populärt kosttillskott.
Quercetin har i årtionden använts för att stödja immunförsvaret och andningsorganen. Quercetin har kopplats samman med förbättrad träningsförmåga, minskad inflammation och reglering av blodtrycket.
11. Antocyanin
En medlem i flavonoidgruppen. De bästa källorna till antocyaniner är bär med blå, lila och mörkröda växtfärgämnen som björnbär, blåbär, tranbär, hallon, körsbär, jordgubbar, vindruvor och svarta vinbär.
Även acai är en källa till antocyaniner. Det finns studier som pekar på att antocyaniner kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
Det är möjligt att de motverkar onödigt i åldrande i huden och andra delar av kroppen och skyddar nervsystemet.
12. Kurkumin
En mycket kraftfull antiinflammatorisk substans som de flesta idag känner till finns i den orange, härliga gurkmejan.
Gurkmeja kan hjälpa till att hantera kroniska sjukdomar som inflammatorisk tarmsjukdom.
13. Katekin
En typ av flavonoid, som kallas EGCG (epigallokatekin gallat) är en känd antioxidant i grönt te som skyddar molekyler och celler mot fria radiklaer. De ger teet dess milda strävhet.
Matcha te innehåller mycket katekiner.
14. Sulfider
Sulfider(svavel) hittar du i vita växtfärgämnen som i t.ex. lök, blomkål och vitlök.
15. Sulforafan
En svavelrik förening som finns i korsblommiga grönsaker som broccoligroddar, broccoli, brysselkål, kål, blomkål och grönkål. Det har visat sig ge kraftfulla hälsofördelar.
Sulforafan säga ha en unik förmåga att främja cellernas antioxidantförmåga och försvarssystem mot skadliga ämnen och patogener och hjälper till att skydda DNA.
Superantioxidater
16. Coenzym Q10
En antioxidant som vår kropp producerar naturligt, och den är viktig för celltillväxt och reparation. Det är ett fettlösligt vitaminliknande ämne.
Nivåerna minskar naturligt när vi åldras och det har blivit ett populärt kosttillskott både för hjärtat och energiproduktionen då det spelar en viktig roll för att bilda energi i cellernas kraftverk (mitokondrierna).
17. BioPQQ
Pyrroloquinolin-kinondinatriumsalt (PQQ) är en förening som finns naturligt i jorden och i vissa växtbaserade livsmedel och som tros bidra till bildandet av nya mitokondrieceller.
Det har även antioxidativa egenskaper och sägs motverka inflammation. Man hittar ofta PQQ och CoQ10 kombinerade i kosttillskott för att förstärka energinivåerna.
18. Chaga
En svamp som är värdig att nämna när man talar antioxidanter. Den har faktiskt en av de högsta ORAC-värdena av alla livsmedel.
ORAC står för ”oxygen radical absorbent capacity” (kapacitet att absorbera syreradikaler).
Ju högre ORAC-värdet är, desto bättre är ett livsmedels förmåga att skydda kroppen från fria radikaler. Det betyder att chagasvamp är en av de bästa källorna till antioxidanter, med ett ORAC-värde på 146 700.
Chaga har använts som traditionell medicin i nordeuropeiska länder och i Ryssland i hundratals år.
I djurstudier har denna svamp bidragit till att stärka immunförsvaret genom att öka produktionen av vissa immunceller, inklusive interleukin 6 (IL-6) och T-lymfocyter. Dessa ämnen hjälper till att reglera immunförsvaret och se till att kroppen bekämpar alla invaderande bakterier och virus.
Kom ihåg!
Kosten är alltid det viktigaste.
Vi erbjuder kosttillskott och näringspulver för det behövs idag med alla urarmade jordar och de kemikalier vi får i oss dagligen men de kan aldrig ersätta en näringsrik, hälsosam kost.
Vi rekommenderar därför alltid en sund kombination.